Два пъти повече деца изпитват страх и три пъти повече гняв в сравнение с периода преди пандемията

По случай Деня на детето – 01 юни, Общественият посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев се включва в инициативата на Омбудсман Д. Ковачева в стартиралата от днес Национална кампания за подкрепа на детското психично здраве. Кампанията е насочена към подкрепа на детското психично здраве, ученици и тийнейджъри.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

Целта на Инициативата е да подпомогне на децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19. По тази причина, в рамките на една седмица – от 14  юни до 18 юни  психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започва от днес и ще продължи до 13 юни.

Записването за часове става на телефон  056/ 84 60 42 и на тел. 056/ 846037, всеки ден от 09.00 до 17.00 часа и продължава до 13.06.

NERVI - EM360, Ep.4 | EM 360

Самите консултации ще се проведат в периода от 14.06 до 18.06. в кабинета на Обществения посредник на Община Бургас, находящ се на пл. „Тройката“, Културен Дом на НХК, ет.2.

Партньори на общественият посредник на Община Бургас в оказване на безплатна психологическа помощ ще са психолозите, консултанти по Когнитивно- поведенческа психотерапия Ваня Чечева и Елена Топкарова, детски психолог Елена Гогова и психолог и психотерапевт Златина Илиева.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s