СНЯГ ОТ ПЛАСТМАСА НИ ЗАПЛАШВА

АП-СВЯТ

Микроскопични частици пластмаса са открити от учени в снега в Арктика и по склоновете на Алпите, съобщава онлайн изданието „Дневник“. Това е знак, че те са били понесени от ветровете и издигнати в атмосферата, където са попаднали в облаците и са пренесени на голямо разстояние. Както и че междувременно хората може да са вдишали част от тях. Информацията потвърждават учени института „Алфред-Вегенер“ за полярни и морски изследвания в германския град Бремерхавен .

В периода 2015-2017 година те са събирали проби от снега в Арктика, Северна Германия, баварските и швейцарските Алпи и от остров Хелголанд в Северно море и са ги проучвали със специално изработен от учените метод. „“очаквахме да открием микропластмаса, но ни изненада огромното ѝ количество“, казва Мелани Бергман от института, цитирана от „Асошиейтед прес“.

Микропластмасата е термин за много дребни частици, получаващи се от раздробяването на парчета пластмаса под въздействието на ултравиолетовите лъчи, вятъра, водата, светлината и т.н. Такива са откривани във въздуха на многомилионни градове като Париж, Техеран или китайския Донгуан.

Учените демонстрират, че микропластмасата може да се носи по въздуха, подобно на прах, полени и частици от работата на автомобилни двигатели. Засега няма проучвания дали и какъв ефект имат те върху човешкото или животинското здраве.

Важно уточнение, което правят от екипа, е че тези данни може да изглеждат впечатляващи заради използвания метод – регистрирани са частици с размери до 11 микрометра (0.011 милиметра), което е по-малко от напречен срез на човешки косъм. Но в същото време този метод е показал, че значително се подценява действителното присъствие на микропластмасите в околната среда.

Резултат с изображение за ПРОБИ НА СНЯГ ОТ АРКТИКА

Проучването е разкрило, че частиците може да бъдат пренасяни по въздуха из цялата планета, както и да бъдат освобождавани в природата при топенето на снега. Анализът е показал миниатюрни останки от специални лакове за автомобили и кораби, автомобилни гуми и материали, използвани в текстила и опаковките. В публикацията се допуска, че най-големите обеми са пренасяни на север от Гълфстрийм и силни атлантически течения, а първоизточникът вероятно са райони на Северна Европа.

Още повече въпроси създават носещите се по въздуха нанопластмаси – почти непознати частици, които са толкова малки, че „в действителност може би проникват на клетъчно ниво, а това вече може да се окаже голям проблем“, казва Бергман.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s