РЕПОРТЕРИТЕ НА АЛТЕРНАТИВ ПРЕС ПОЧИТАТ ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА СЪС СВОЯ ИНИЦИАТИВА

Днес е Денят на Земята!

Ние от екипа на Алтернатив прес почитаме величествената красота на нашата планета, чрез природни кадри от нашите родни градове. За нас България винаги е била едно райско кътче , събрало цялата природна красота на едно място. Сега е време и ние да ви покажем част от любимите ни места за отдих сред природата.

Това е гледката, която се открива всеки път, щом погледна на север – Национален парк „Централен балкан“. Тук, в полите на планината, е сгушено любимото Карлово. Дори кратка разходка в Стара планина носи онова спокойствие, което трудно ще намериш в града. Благодарна съм, че всеки път, когато реша, мога да „хвана гората“. Природата е най-големият дар на Родината ни, от нас зависи да го браним. Нека ценим чудесата на България, за да не са Балкана, водопад „Сучурум“, Стара река, Кръста и живописният път до Баража, хижа „Равнец“, „Хубавец“ и „Васил Левски“ приказни места от миналото, за които с тъга ще разказваме на децата си. Да съхраним това богатство, за да го завещаем на тези след нас!


ВИКТОРИЯ

Аглика Бояджиева описа града най-точно с думите „Това е градът с най-голяма творческа атмосфера“,а именно град Бургас. Любим град на всички, обединяващ хора, красива природа, морето като символ на културата и красотата на всички бургазлии,но и не само… Градът още е наричан орнитологичния център на България с разнообразие от множество птици. Тук винаги има настроение и спокойствие,а както е казал Фотев: „Не е измислица, морето и щастието съществуват“💖!

ТОШКО

Това място е важно за мен, защото е сред природата. Можем да си отдъхнем, спокойно е, и изключително много зарежда с положителна енергия.

ДОНИКА

Нашият прекрасен град Ловеч е известен с красивият люляк, който краси града ни през пролетните месеци. Само хората, които са се разхождали из Варошанските старинни улички могат да усетят аромата на люляка, който опиянява сърцата на нас жителите. Гледката от паметника на Васил Левски, който тихо и спокойно наблюдава хората от хълма ме кара всеки път да се влюбвам все повече в родният си град.

МИШЕЛ

Пловдив мястото, където природата и културата се сливат в едно. Снимката е от първите пролетни дни тази година, а мястото не е никак случайно, нежно и чисто цъфнало дръвче преди Домът на културата „Борис Христов“,сякаш с настъпването на пролетта, заедно с природата се възражда и изкуството, готово да покри нови висоти…

ИЛИАНА

Несъмнено мястото , където се чувствам най-близкото до природата и до спокойствието, което тя излъчва е моето село. Просторните поляни и вековните гори ме карат с гордост да наричам това място свой дом.

ХРИСИ

ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА

Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април, е нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – Де Микелис. Денят, който е бил предложен, е 21 март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s