Закрийте зоопарковете и оставете животните да живеят в естествена среда

Елиз Адем

анкета: Тошко Стоянов

В началото на 2018 г. сдружение „На Ти с Природата“ внася в МОСВ и Министерски съвет петиция, подкрепена от близо 27 000 граждани, с която настояват за затваряне на зоопарковете, които не отговарят на условията, изисквани от законодателството.  От организацията казват, че петицията не провокира никакви действия от страна на държавата.

 Споделят, че 3 години по-късно, единствената промяна е, че са дадени лицензи на зоопарковете, които са нямали такива. Посочват като изключение този в  Кюстендил, който продължава да съществува и предлага грозни гледки – без лиценз и с мълчаливото съгласие на държавата. Проблемите в българските зоопаркове са много. Няма специалисти и условия за отглеждане диви животни, чести са близкородствените развъждания а лицензи се дават без зоопарковете да отговарят на минималните изисквания. Въпреки тревожната ситуация в България съществуват и  паркове които осигуряват нормални условия на обитателите сиСпециалисти от отдел „ Биологично разнообразие“ към Националната служба  за защита на природата към Министерство на околната среда  и водите констатират че зоопаркът в Добрич както и Паркът за танцуващи мечки в Белица притежават най-съвременните местообитания за кафяви мечки.

Добрите примери от България

Зоопаркът в Добрич

Зоопаркът в Добрич  е първата лицензирана зоологическа градина в България. В нея живеят над 350 животни от 70 вида. През 1996 – 1997 г. „Ройтерс“ публикува снимка на малко кенгуру с майка му кенгурката Кета. Текстът към нея обяснява, че животните в бившия вече зоопарк в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник. Тя дълбоко трогва швейцарската еколожка Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя се обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, благодарение на който е изграден център за природата и животните в Добрич – по модел на парка в Цюрих. В швейцарския град Шафхаузен е учредено дружество „Про Зоо Добрич“. В него, освен Барбара Геринг, се включват проф. д-р Евалд Изенбюгел, който е автор на проекта за центъра в Добрич, ветеринарният лекар д-р Долф Бурки и редица други приятели на природата и животните. По тяхна инициатива е създадено и аналогично дружество „Про Зоо Добрич“ в Добрич.

В продължение на години швейцарските партньори събират средства за различни благотворителни инициативи. В изграждането на Центъра за защита на природата и животните в Добрич са вложени 800 000 лв. Помощта от швейцарските партньори е над 300 000 швейцарски франка. Освен това те осигуряват и някои от най-ценните животни за зоопарка. Дарение от Швейцария са двойката Коне на Пржевалски, лама, двойка малки камили алпака, два пауна и зубри или европейски бизони. Другите животни са от стария зоопарк в Добрич. Днес в парка се отглеждат животни, характерни за нашия ареал, които живеят в среда, максимално близка до естествената им.

Паркът за танцуващи мечки в Белица

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в югозападния дял на Рила.

Паркът е създаден със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. В изграждането му участват експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. В него има гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън.

Добрият пример от Китай

.Лу Дзъюан ще ни разкаже за зоопарка в град Дзинан:

сн. Лу Дзъюан

Много се радвам да Ви разкажа за зоопарка в град Дзинан. Намира се  в предградието. Зоопаркът е изключително популярен. Хората харесват  да прекарват тук почивните си дни  Пътят е 45 минути с кола. Въпреки това  е много приятно

Табелите в зоопарка са преведени на английски, руски, японски и корейки. Затова чужденците не  се притесняват за езика. Зоопаркът  се състои от    седем части.

Когато влязох от централния вход,  видях няколко червено-коронни крана. Отначало си помислих  , че това  са машини,защото бях много близо  до тях. Но всъщност  са живи..

А после се разходих по брега на езерото. Порадвах  се  на забележителния пейзаж и чудесната природа. Тигрите ми направиха  незабравимо впечатление. между нас имаше само тънко стъкло! Мисля, че храната на животните със сигурност е богата и хранителна. Те са силни, оживени и може би с прекрасно настроение!

След това тръгнах  в посока на жирафите . Стъклото много добре изолира тяхната неприятна миризма. Жирафите се   втренчиха   любопитно в очите ми。В  този момент усетих оригиналното намерение на природата, че ние, хора и животни, трябва да живеем в хармония.

После  стигнах  пред къщата на пандато, която е истински дипломат и китайски посланик. Където и да отиде гигантската панда,  привлича хиляди хора. Всеки зоопарк се гордее че разполага с панда.

Близо до нейната  къща  има  различни примати. За моя изненада шимпанзето  е толкова умно ,че дори може да разбере видеото! Двама туристи му показаха анимация на шимпанзе и то започна да танцува.

Как изглеждат по-съвременните зоопаркове?

Мелинда де Мул:

Зоопарковете  в България и на Запад са корено различни 

1) На запад в зоопарковете има повече пространство и има връзка между изложените животни (например по континенти).

2) Ако нямат много място (защото са в центъра на града), те специализират в няколко видове. Акцент е върху видовете, които са застрашени.

3) Най-голямата разлика според мен е , че са по красиви, има смислена архитектура, има и повече растителност, не се забелязват „решетките“, или наистина ги няма. Често имаш усещане, че ти влизаш в техният свят (immersion displays). Добри примери  за това са зоопарка в Басел – там птиците са  свободни, но   светлината  не отива към посетителите. Друг пример е залата за жирафи в зоопарка в Прага, където посетители са на височина на краката им, това дава съвсем друга перспектива. Или Apenheul в Нидерландия, това е зоопарк основно с примати, част от тях са свободни. В България имам усещането  съм в музей с картини, гледаш животните от далеч, няма интеракция…на право е скучно. Много  и ми е мъчно за животните  в бетон и зад метал.

Попитахме известните: как  според тях се отнасят към животните в зоопарка- като визираме зоопаркове в чужбина и България. 

1.      Левон Манукян

Аз съм природозащитник, продължавам каузата на баща ми Манук Манукян, който беше един от основателите на „Екогласност“. Цял живот съм спасявал животни. Имам специално отношение към тези създания. Посещавал съм зоопарковете във Виена и Прага и българският. Нещата в чужбина са по-уредени. Директорите и служителите на българския зоопарк знаят най-добре кои са проблемите. Факт е, че на такива постове застават хора, обичащи животните. Служителите имат отношение към тях, но други са въпросите за сумата, която се отделя за тях и отношението. Нашият има доста проблеми с посетителите-те виждат и хубавите и отрицателните неща. Удоволствие е да общуваш с тях(животните). Във Виена и Прага са дадени наистина страхотни центрове с животни и туристите имат възможност да ги наблюдават. Харесвам  зоопарковете, когато дават свобода на животните в естествена среда.  Не съм съгласен, когато едно животно  е свикнало да бяга километри, а всъщност да стои в малка клетка. Това ме измъчва и в много случаи вече не обичам да посещавам зоологически музеи. Има открити зоопаркове в света, в които човек се разхожда в тяхната среда и самият турист е в клетка,а не животното. Колкото има плюсове,  толкова има и минуси. Много хора гледат на животните  като атракция и това ги удовлетворява, докато аз не съм така. Вече не съм толкова голям почитател; бих ги посетил, за да видя екзотични  животни, които не може човек да види навсякъде.

2.      Мая Нешкова

–        По принцип съм против животните да живеят в неестествена за тях среда. Човекът може да е прекрасно висше същество, даващо любов и грижи, но може и да е най-отвратителното такова, раждало се та земята. Темата е толкова дълбока и обширна , че по-скоро бих я коментирала  само от моето лично отношение и опит. По незнайни причини, животни като кучета и котки искат да живеят близо до хората и това ги прави невероятно уязвими и зависими от нашия вид. Имам купени по мое желание животинки , имам и спасени. Ще дам пример – намирам в канала при стадиона 3 малки изхвърлени  котенца , въпреки несъгласието на мъжа ми, ги прибирам вкъщи. Имам персийка , която беше точно тогава след много тежка операция. Вкъщи стана чудо- тази котка започна да има кърма /след като операцията й беше свързана с тежко възпаление и кастрация /. Тя ги отгледа като свои рожби. Бях решила , че като поотрасне ще ги пусна на двора. Но въпреки убеждението ми , че те са свободни същества и че трябвада живеят свободно не ги пуснах , натовариха семейството си с още животинки за отглеждане , защото навън е опасно за тях. С една дума – за свободата съм, но по – добре кастрирани и обградени вкъщи , отколкото гладни, болни и премръзнали навън. Това е и мнението ми за зоологическата градина- ако обстоятелствата предполагат такъв живот, съм ЗА, но ако насила вземеш същество от естествената му среда с комерсиални цели съм изцяло ПРОТИВ. Има и една приказка , че едно общество ще го видиш колко струва по отношението към инвалидите и животните. Всичко е въпрос на манталитет ! Възпитание , морал и светоглед ! И правосъдие , разбира се !!! А аз лично живея в пълна хармония с моите домашни любимци. И между тях цари такава, независимо , че са РАЗЛИЧНИ. Не сте виждали гълъб да се разхожда между кучета и котки , нали ? Е , при мен може да го видите !!! И да чуете най -невероятните песни на радост, когато някой от нас се прибира вкъщи!!!

3.      Джина Иванова-        Повече  от 20 години от живота си посветих на животните. Минах през много трудности и скандали със съседи заради бездомните котки на които успях да създам топло и спокойно местенце в  нашето мазе. Всички са кастрирани и се грижа за тяхното здраве и прехрана.  В момента в къщи имам 5 котки и един гълъб,който беше ударен от кола и след това  хванат от една котка. Успях буквално да го извадя от устата й.След  две операции гълъбчето  оцеля, но за съжаление едното  крило няма да може да лети .Така и той стана наш  домашен любимец. Цяла  година се грижа за една простреляна котка  с  въздушна пушка. Дълго търсих стрелеца, причинил това на горката животинка, която остана с парализирани задни крака и в момента я гледам с памперси. Сърце не ми даде да я приспя, а  стрелецът се оказа сина на ромите, които живеят срещу блока. Взех необходимите мерки и се надявам да няма подобни случаи.Радва ме факта, че обществото ни пораства и виждам все повече защитници на животните, къщички направени с  желание за бездомните животни, хора които се грижат за тях.Преди  години това беше рядкост. Софийската  зоологическа градина е най-голямата на Балканите. Тя постоянно се обогатява с редки видове животни, застрашени от изчезване. Внасят се животни от Мюнхен, Виена и от Африка. В България има много зоологически градини в различни градове. Изискват се много средства, за да се осигурят необходимите условия за живот на всеки индивид. Грижите за животните в  чужбина със сигурност са по-добри и по-добре финансирани, но и у нас хората  са достатъчно  отговорни,въпреки  проблемите  с  отоплението през зимата. Забранява се храненето на животните от посетителите, но ние българите не сме много дисциплинирани като народ  и това не винаги се спазва, а е важно за здравето на животните .Животинският свят е доста  по-подреден от  човешкия,имат си закони, които не подлежат на промени и нямат нужда от парламент,който да им гласува законите.

Ние от Алтернатив прес имаме готовност да започнем подписка с идеята всички зоопаркове в България да бъдат затворени, а животните да бъдат освободени и да живеят в естествена среда. Ако искате да подкрепите нашата инициатива ни пишете на :alternativpres@gmail.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s