Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас се запознаха с езика, традициите и обичаите на Япония

Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ успешно завършиха проекта, свързан с изучаване на японски език и запознаване с традициите и обичаите на Япония. Той се реализира със съдействието на Община Бургас и благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation от декември до април

Две групи ученици от различни випуски – VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, и най-вече да разширят знанията си в областта на езикознанието – различните фонетични, лексикални и граматични форми на езика, на база сравнението с езиците, които те изучават като профилиращи.

Всички участници в събитието, проведено в електронната платформа „Teams“, бяха поздравени лично от официалните гости – г-жа Хигаки – аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такаши – специалист по японски език към Японска Фондация – The Japan Foundation и Директора на гимназията. Гости на представянето бяха представители на РУО –Бургас и община Бургас, учители, родители.

Г-жа Весела Иванова–директор на училището, изказа своята благодарност към Фондацията „за предоставената на учениците възможност за вълнуващо пътешествие из Страната на изгряващото слънце, за запознаване с богатата култура и традиции на Япония, за креативните методи и форми на преподаване, провокирали интереса на учениците. Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената, но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят. Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света. Успешното ни партньорство с Японската фондация би било едно ново и различно начало за системното изучаване на японски език в училището ни.“

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева – дългогодишен преподавател и преводач,  учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки – хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи. Всеки бе подготвил собствено портфолио с личното си творчество по време на целия период на обучение от първия курс по японски език и култура в гимназията. Учениците впечатлиха не само с правилното си произношение и калиграфска техника при изписването на канджите, но и с уменията си да познават и представят уникалното и неповторимото в японската култура и традиции, благодарение на които векове наред народът на Япония блести с интелект, дисциплина и традиции.

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха. Те доказаха, че споменът за Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и „обречени“ да забавляват обществото, с воините – самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения,  а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония, с изкуството за подреждане на цветя, с уменията да рисуват, да правят оригами. Самите ученици се преобразиха в ролята на кулинари и художници и представиха своите сполучливи опити във всички любими за японците области.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s