СПАРТАК. ЛЕГЕНДАТА

Манолов&Манолов и Исторически парк съживяват българския исторически комикс и роман с новата поредица СПАРТАК. ЛЕГЕНДАТА – римейк на първия български графичен роман – “Спартак”, излизал на серии през 80-те години на ХХ в. в култовото списание за разкази в картини “Дъга”.

От авторите:

“Повечето български романи за Спартак изкуствено и ненужно повдигат историческата му „стойност“, като го представят за победен от римляните могъщ тракийски владетел. Ние решихме да го обрисуваме като обикновен черноработник, като човек от низините, макар и с благороднически корени. Според нас един пленен от римляните бивш цар, един роден евпатрид, израсъл в богатство и излишество, трудно би променил разбиранията си дотам, че да оглави въстание на роби, бедняци и репресирани от властта хора и да ги приеме за свои братя по оръжие, да дели с тях и хляб, и несгоди, и да им говори за равенство между всички човешки същества! Такова нещо става само в евтините романи, а нашият никак не е евтин.”

СПАРТАК. ЛЕГЕНДАТА

Четиво с продължение – откъс 6

Откъс от романа “Спартак. Легендата” на Манолов&Манолов с илюстрации от новия комикс-албум, създаден от авторите съвместно с Исторически парк, който ще излезе на пазара през 2020 година

13

Спартак, естествено, се догаждал какво може да му дойде на глава след тия слова, ако девойката рече да се оплаче на татко си. На езика на един слуга това били дърдорения скверни и недопустими, а санкциите за подобна апостасия1, за подобна профанация варирали от карцер до яко бичуване съобразно душеразположението на господаря, дето щял да възгласи присъдата, ако само се научел за подобна арогантност.

Що се касаело пък до неприкритото заяждане с младата патрицианка, то можело да се изтълкува и за повече от дръзка непочтителност, та и за бунтовно богохулство и като така, да му коства дори кратуната, ала, слава на Сабазий (или както му викали гражданите – Дионис2), Родопис не забелязвала язвителния тон на наглеца, а може би се съвършено преструвала, че не го долавя.

– Хубаво де, ясно е, че в Безсмъртните не вярваш – заключила вече леко одосадена щерката на Реметалк. – Ама защо не приемаш и моите думи?

– Много просто – отвърнал й Спартак. – Казах ти, че в боговете не вярвам, е, поне в тия, дето ги тачите вие – олигархическите фамилии. А като съм уверен, че тях ги няма, как да допусна, че хората могат да имат дарби и сили, харизани им от тях. Толкоз!…

Не познавала Родопис подобен човек! Не била срещала такъв типаж – дето отхвърля тъй решително не само волята, ами и наличието на Безсмъртните. Кощунствени, но интересни й се видели разсъжденията му, макар да имали бая трески за дялане. Разбрала, че момъкът трудно ще се убеди в свръхприродните й способности. „Е, рекла си обаче, докато не ги види с очи… То и други не вярваха… Ще му покажа аз на него такива работи, че свят ще му се извие!“

– Аз и още едно не схващам – рекла. – Рече, че не си роб? Пък защо носиш тия тежки неща из двора?…

– Ами… как? Нали някой трябва да ги носи?…

– Е, робите за какво са?

– Робите са си роби. Те са недостатъчни. Пък аз съм беден… Затуй и аз влача и тегля наравно с тях. Налага се да заработвам прехраната си.

– О, горкичкият! – обзета от неподправена жалост, Родопис посегнала с ръка към бузата му, но овреме се възпряла. Да докосне пария3 вече щяло да е прекалено. – Много ли ти е труден животът?

„Само това ми е кусур сега – да вземе и да ме съжалява“ – казал си Спартак. Затуй се засмял и го обърнал на майтап:

– Е, не съм прокопсал, но… свиква се. Пък и се заяква, хахаха… Я ме виж! – обаче шегата му дошла само дотук. – Лошото е, че пазвантите постоянно налитат на бой, и то и на нас – свободните, вместо да си гледат в тяхната паница.

Илюстрация от новия комикс албум
„Спартак. Легендата“ на Манолов&Манолов и Исторически парк, 2019 г., дигитален туш, художник – Теодор Манолов

Може и да била необичайно интелигентна от малка, може и да се догаждала за предстоящото и да прониквала в отколешното, и мислите на хората можело да разчита понякога, но Родопис не разбирала сума ти други неща за света. Дете била, глезено, наивно и живяло под златен похлупец… Камериерките и компаньонките, дето й прислужвали и я развличали в палата на баща й във Форунна и дето навсякъде пътували с нея, не живеели зле, били модно пременени и крепко наядени, получавали харно възнаграждение, та някои от тях успявали даже да спестят за зестра. Виночерпците на Реметалк, икономът и помощниците му, дето се грижели да снабдяването, пък даже и тия, дето поднасяли ядивата в триклиния, носели везани туники, златни медальони и въдели месести шкембета от обилното хапване и пийване. Отде могла тя да добие представа, че участта на простите слуги в провинцията е доста по-инаква, като нивга не била допускана ни да общува с тях, ни дори да ги вижда и чува.

– А надница някаква не ти ли дават? – запитала.

– Аз съм, сирак, рекох ти! А и съм непълновръстен, тук съм по благоволението на стопанина, на татко ти, де!… След пет лета, като стана мъж, ще получавам плащане, колкото да храня и обличам челядта си, но никога няма да ми стигне да купя собствена земя, крави, кози или малко свине. Това е…

14

– Ех… – въздъхнала скръбно Родопис, не намирайки какво да отвърне. Половината слънчев диск вече потъвал зад Копис4 – един от най-високите върхове на една от най високите планини в света – Перинтос (само Дунакс5 се извисявала по-горе от нея по тия краища). Възцарила се твърде неловка тишина. Двамата трескаво обмисляли как да удължат разговора, който никак не им се щяло да спира. А отзад с ядосана физиономия приближавал Фарсалас. Тая неочаквана близост между Спартак и господарката го вадела вънка от кожата му. Вече бил решил – дрипльото щял да си получи заслуженото. Готов да заудря момчето начаса, надзирателят само се чудел дали не е по-уместно първо да отведе младата благородничка обратно в къщата. Не бивало май тя да става свидетел на хубавия бой, дето се тъкмял да хвърли на нахалника.

Междувременно последният успял да преломи мълчанието, макар и с неособено духовит въпрос:

– А ти що чиниш тук, на двора, хубавице?

Родопис се изчервила и преместила тъмния си поглед встрани от лазурните очи на ратаина, както правела всякога, докато той й говорел и я зяпал.

– Аз ли? Амиии… дойдох да погледам залеза над могилата…

– Залеза, казваш…

– Тъкмо тъй казвам. Татко разправя, че понякога, много рядко, на свечеряване там – на хълма, излизал цар Резос6 с колесницата си!… Предполагам, и за него си чувал?

– Хм… Не… Що за цар е тоя? Нашият хегемон7 се зове Типас. Друг по тия места нямаме…

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО РОМАНА И НОВИЯ КОМИКС АЛБУМ “СПАРТАК. ЛЕГЕНДАТА” ВИЖ http://www.facebook.com/SpartakosTheLegend

1 Апостасия – вероотстъпничество, отхвърляне на дадена религия от неин привърженик.

2 Дионис (Загрей, Сабазий, Себадий, Бакхус или Вакх при римляните) – върховен бог в официалния пантеон на траките, както и при орфиците, господар на слънцето и цялата природа, на безсмъртието, на духовното и физическото обновление, син на Богинята майка. Елините и римляните го заимстват, но го удостояват с по-маргинална роля – повелител на виното и веселието, плодородието, лозарството, гроздобера, ритуалната лудост, религиозния екстаз и театралните представления.

3 Парий – презрян, безправен човек, принадлежащ към най-ниските обществени слоеве в Индия. Думата не съответства на описваната епоха, употребена е по хрумване на автора.

4 Копис – името на този измислен връх всъщност е название на вид извит тракийски меч, може би друго име на махайрата.

5 Дунакс – древно име на планината Рила.

6 Резос (Рез) – митичен тракийски цар и антроподемон (впоследствие обожествен), герой от „Илиада“, владетел на племето едони, обитавали поречието на р. Струма в района на планината Пангей. Участва с армията си в Троянската война на страната на Троя.

7 Хегемон – едноличен владетел (управник, самодържец, автократ) в древността. В Елада това е водач на конфедерация или голям съюз от държави.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s