Петокласници от Пловдив пътуваха във времето и се запознаха с делата на възрожденците ни

   На „виртуално пътешествие във времето на възрожденците“ присъстваха 62 петокласници от ОУ „Васил Петлешков“ – Пловдив, съобщиха организаторите. Това бе и темата на интердисциплинарния урок по литература и история, проведен от преподавателите по БЕЛ Виолета Дончева и по история – Николина Барбутева.Урокът се проведе във виртуална среща в Google Meet, на която бяха поканени студенти, преподавател от ПУ „Паисий Хилендарски“, катедра „Методика на литературата“ и колеги от училището.

   Акцентът в онлайн събитието беше поставен върху живота и делото на  видни възрожденски личности – пловдивският издател и общественик  Христо Г. Данов,  гениалният поет Христо Ботев и Васил Петлешков – брациговски апостол и патрон на училището в район „Западен“.

   „Историческата част“ на урока започна с история на книгоиздаването в България, особености на предосвобожденска и следосвобожденска действителност в българските земи, общите идеали, възгледи на историческата епоха и връзката литература – история, образование – просвета – култура.Преподавателят по история продължи с темата за  книгоиздаването в Пловдив и виртуална разходка в къща – музей „Христо Г.Данов“. Учениците разгледаха възрожденска класна стая, печатарска машина от XIX век, стенни географски карти и се запознаха със значението на Данов в историята на възрожденски Пловдив. 

 „Литературната част“ от урока продължи с „разходка“  до гр. Калофер и Национален музей „Христо Ботев“. Като продължение на темата за поемата „Хайдути“, изучена в задължителните учебни часове по литература г-жа Виолета Дончева подчерта връзката между литературата като отражение на предосвобожденската действителност.

С помощта на официалния сайт на Национален музей „Христо Ботев“ – гр. Калофер г-жа Дончева запозна учениците с публицистиката на Хр. Ботев като им представи четирите вестника, редактирани от поета. Учениците с интерес разглеждаха автентичните текстове и откриваха много общи мотиви между статиите в тях и Ботевата революционната поезия, идеалите на епохата и времето на Възраждането.

   Преди финала преподавателите по БЕЛ и история представиха обществената и просветна дейност на Васил Петлешков – брациговският апостол като част от епохата и патрон на училището.

   Виртуалната  обратна връзка: Петокласниците отговориха на въпроса „Три неща, които разбрах в урока“ и сами направиха логическата връзка между литературата и историята в епохата на Възраждането и първите години след Освобождението. Сред отговорите на децата присъстваха коментари като: „възрожденската литература помага за Освобождението; разбрах за книгопечатането в Пловдив, за борците на България, че Васил Петлешков е основал читалище и др.

   Онлайн проектът продължи със самостоятелна задача, поставена като задание в Google classroom на тема „Ако сега трябва да напиша книга, каква ще бъде тя“….

   В интердисциплинарният урок бяха използвани материали от сайтовете Lost in Plovdiv, сайтовете на Национален музей „Христо Ботев“ и къща-музей „Христо Г. Данов“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s