Лора Фучеджиева като нов член на Изпълнителния съвет на младежката организация на БЧК за ролята на доброволеца в напрегнатото ни съвремие

Въпросите зададе Дони Кошничарова

Доброволецът от БМЧК-Бургас Лора Фучеджиева бе избрана преди дни от делегатите на Националното събрание за член на Изпълнителния съвет на младежката организация на БЧК.

Националното събрание е върховният орган на БМЧК. В неговия състав влизат делегати от младежките организации от всички 28 области. Национално събрание се провежда всяка година, а на две години се провежда Отчетно-изборно национално събрание, което избира Председател на БМЧК и членове на Изпълнителния съвет и Съветник по съответствието за двугодишен мандат.

Между сесиите на Националното събрание БМЧК се ръководи от Изпълнителен съвет, който е негов главен изпълнителен и разпоредителен орган. Изпълнителният съвет се състои от Председателя на БМЧК и четири члена, избрани от Националното събрание.

Честито, Лора! Ще те помолим да се представиш с няколко думи за читателите ни?

-Здравейте, казвам се Лора Фучеджиева, на 20 години, родом от Бургас. В момента живея в София, тъй като съм студент тук. Уча в Нов български университет, специалност Управление на бизнеса и предприемачество. Успоредно с това работя в екологична организация – Грийнпийс, като асистент на една от кампаниите, с които се занимаваме.

-Какъв е пътят към ръководството на една такава солидна организация и как се печели такова голямо доверие ?

-Доверие се печели с времето. 🙂 За мен пътят към националното ръководство започна от областното. Доброволец съм в младежката структура на БЧК-Бургас още от 2013 г.

Участвах активно в дейностите, които се осъществяваха на областно ниво и така няколко години по-късно, през 2017 г., поех нелеката задача да бъда областен координатор за двугодишен мандат. Тогава за първи път толкова много доброволци повярваха в мен.

Като областен координатор една от отговорностите е да ръководиш работата на областната младежка организация и  да представяш областта си на национално ниво. Това беше предпоставка да се запозная отблизо с работата на националното ръководство, да създам контакти с доброволци от цялата страна и известна степен това повлия и на мен самата да си кажа, че един ден бих желала да бъда част от националното ръководство.

Откога датира при теб този интерес към доброволчеството и специално към БЧК?

-Първият ми досег с доброволците на Български младежки Червен кръст беше при сформирането на отбор  за областното състезание на Ученическите екипи по първа помощ в моето училище. Това е състезание, което се организира за младежи между 12 и 14 годишна възраст. Първоначално не бях избрана да бъда част от отбора, но в последствие като лидер на същия този екип, спечелихме областното състезание и се класирахме за националното състезание. Така започна моята червенокръстка история.

-Какви цели си поставяш сега в ръководството?

-2021 е годината, в която Български младежки Червен кръст ще чества 100 години от своето създаване. Това със сигурност ще бъде приоритет за организацията както на национално, така и на местно ниво. Също така се надява да успеем да адаптираме обучителните програмите за деца и млади в онлайн пространството, за да продължим с провеждането на лекции и обучения.

-Как оценяваш ролята на младите в БЧК, особено в днешната ситуация на пандемия?

-Както казваме в нашата среда – Български Червен кръст нямаше да е същият без своите доброволци. Българският младежки Червен кръст е най-голямата доброволна младежка организация в страната. Доброволците имаме голяма заслуга в обучението на населението на превантивни дейности по опазване на живота и здравето на обществото. Обучаваме своите връстници по различни теми – от първа долекарска помощ, до популяризиране на здравословния начин на живот и ограничаване на рисковите за здравето фактори. Неведнъж нашите Младежките аварийни екипи са били редом до екипите за защита при бедствия, аварии и кризи в екстремни ситуации.

Как се справят младежите по време на пандемия?

-Помагахме от самото начало на пандемията като доставяхме храна и медикаменти на възрастни, болни или граждани под карантина. Също така, заедно с Български Червен кръст участвахме и в предоставянето на лични предпазни средства и консумативи на медиците на първа линия.

Отделно от това, доброволците в отделните областни структури продължава със своята дейност, като я адаптираха за онлайн пространството. Продължихме с провеждането на обучения и лекции, както и с отбелязване на значими за червенокръсткото движение дати, просто по един по-различен начин. 🙂

кои младежки организации си сътрудничат най-активно?

-Като една от двете национални представителни младежки организации в страната и поради разнообразния набор от дейности, с които доброволците ни се занимават, си партнираме с най-различни неправителствени организации, държавни и местни структури, в зависимост от спецификата на дейността.

-Какво е твоето лично отношение към глобалните екологични проблеми на планетата и как оценяваш ролята на еко организацията „Грийнпийс“ за решаването им?

-Мисля, че няма второ мнение относно съществуването на климатични промени. За съжаление, темата е все по-актуална. Говорим за мръсен въздух, замърсени води, изсичане на гори и много други. Но решаването на този широкообхватен проблем не може да се случи от един човек. Безспорно на индивидуално ниво, всеки би следвало да полага усилия, но е важно какво правим и в голям мащаб.

Организацията „Грийнпийс“ е посветена на опазването на околната среда и мира. Използваме различни ненасилствени методи, за да привлича вниманието към екологични проблеми и различни прояви на несправедливост, като събираме свидетелства и  подкрепяме местни общности по целия свят, които са на първа линия в борбата с климатичните промени и разрушаването на биологичното равновесие.

Подкрепят ли те приятелите ти в тази насока?

-Разбира се, има такива, които ме подкрепят. Имало е такива, които не са разбирали защо го правя, още повече щом е доброволно, но това е напълно в реда на нещата. 🙂 През годините се научих да внимавам от кого съм обградена, тъй като от хората около мен много ме зареждат, не е нужно непременно да сме на едно мнение по дадена тема, стига да можем да водим разговор и да се изслушваме.

-Благодарим ти за този вдъхновяващ разговор! От все сърце ти желаем успех в каузите и те подкрепяме!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s