РОДНИТЕ ЗООПАРКОВЕ – ИЗРАЗ НА ЖЕСТОКОСТТА И ОТЧАЯНИЕТО НА ЧОВЕШКАТА НИ ПРИРОДА ИЛИ НА АПАТИЧНОСТТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ

ЕЛИЗ АДЕМ

Уикипедия : Зоопарк или зоологическа градина е място, където представители на диви животински видове са държани в плен и могат да бъдат наблюдавани от посетители. Названието идва от гръцката дума „зоо“ (Ζωο), означаваща „животно“.

ПРОБЛЕМИТЕ

През 2020 година Организацията за защита на животните „Четири лапи“ стартира международна петиция за условията в българските зоопаркове. До момента над 30-хиляди души са подкрепили исканията им.  Кампанията ще бъде  активна и през настоящата година. След като съберат нужните подписи, ще ги изпратят на институциите на българско и европейско ниво, с надеждата да има промяна.

ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ТУК:

https://help.four-paws.org/bg-BG/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-closecruelcages?fbclid=IwAR2zDdbt-cTvvD81pVOV1MEdmdq957jxKXX-tpeT16NL6kOfltE30GG-w0Y

ПРИЧИНИТЕ, КОИТО ПРОВОКИРАТ КАМПАНИЯТА

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВАръководител на отдел „Програми“ в българския офис на „Четири лапи:Започнахме петицията заради раждането на поредните малки лъвчета, които бяха изненада за зоопарка в Благоевград през юли 2020 г. и в първите дни от живота си не получиха необходимата грижа. Едва след като публичността насочи вниманието си към тях, те бяха преместени в клиника и спасени от вероятна смърт в клетката с големите лъвове. Освен всичко останало, родителите им са брат и сестра и са дадени с развъден заем от друг зоопарк – т.е. раждането им от близкородствено кръстосване и липсата на необходимата грижа за тях в началото на живота им е резултат от лошото планиране и би трябвало лесно да бъде избегнато, а всъщност се оказва, че никак не е лесно тези практики да се прекратят, защото е поредно проблемно раждане на лъвчета за няколко години и зоопарковете продължават да повтарят едни и същи грешки.

ФРАПИРАЩИ И ТРАГИЧНИ СЛУЧАИ

Трагичните случаи от последните години показват нуждата от промяна. През 2017 година  три лъвчета се раждат в  зоокъта в Разград. Те са резултат от кръвосмешение -майката и бащата са брат и сестра. Раждането им съвпада с шумен панаир, недалеч от парка.  Веднага след като са родени, малките са изоставени от майка си и буквално са стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Едното умира още в зоокъта, а другите две са сериозно пострадали. След няколко обрата по случая Терез и Масут заминават за Холандия, където могат да им осигурят адекватно лечение. Миналата  годин Масут е евтанизиран. Състоянието на Терез остава тежко информират от нидерландската организация „FELIDA“.  Последните изследвания показват, че има деформация на първия шиен прешлен. Също така страда от хронична бъбречна недостатъчност.  Зоопаркът в Разград продължава да работи въпреки сигналите на различни организации.  От миналата година  е  и с лиценз. В началото на месец март тази година, откриват препариран лъв в склад на ветеринарна клиника. Според Бай Бехчет  животното е на около година. Също така твърди, че лъвът е на разградския зоопарк.  Защо е било препарирано толкова младо животно, как така никой не е разбрал за изчезването му и кой е виновен за тази жестокост ? Това са въпроси, които засега остават без отговор.

През април 2019 година две лъвчета се раждат в зоопарк – Хасково. Те умират няколко  дни по-късно.  Въпреки трагичния случай,  зоопаркът  получава  лиценз , който ще важи до 2024 година.

Плам Паскалева живее близо до зоопарка в Хасково. Споделя, че откакто се помни, лъвовете живеят в тази клетка. Винаги й е правило впечатление, че  животното  там няма клони за катерене, няма трева, светлина и топлина. Също така казва, че всяка вечер чува невероятен рев от клетката на лъва. Определя клетката като затвор. Подава сигнали до общината, но те не са увенчани с успех. Тази година в зоопарка се разиграва и една трагикомична ситуация. Млада вълчица успя да избяга от Хасковския зоопарк, като надхитри пазачите.

ТОВА ИНЦИДЕНТНИ СЛУЧАИ ЛИ СА ИЛИ СЕ СРЕЩАТ ЧЕСТО?

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА: Зоологическата градина в гр. Хасково има проблеми с предоставянето на необходимата среда за отглеждане на животните, както и с развъждане на животни извън капацитета на зоологическата градина. За съжаление освен този зоопарк, има още няколко зоопарка с България, в които изискванията на законодателството за отглеждане на животните не се спазват, животни се отглеждат без лиценз или се размножават без необходимия капацитет и умения на персонала или се отглеждат животни в остарели съоръжения, които не са подходящи за съответния вид.

КАКВО Е РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗООПАРКОВЕ В БЪЛГАРИЯ?

ПЕТЯ АЛТИМИРСКА, председател на Сдружение „КАЖИ“- (Кампании и активизъм за животните в индустрията):

ПЕТЯ АЛТИМИРСКА

Ситуацията е тъжна и жестока, далеч от представата ни за хуманност и цивилизованост. Затворени животни на тесни пространства, далеч от естествената им среда, заобиколени от бетон, плочки, телени решетки и бутафорни декорации. Животни, на които се налага нежелано съжителство или са обречени на самота. Зоопарковете у нас са местата, където ражданията вследствие близкородствени връзки са честа практика, а смъртта на новородените не е нищо необичайно. Места, където се отглеждат десетки видове животни без да има нито един експерт или специалист по диви животни, а ветеринарния лекар е само на повикване. В страна, в която няма нито един човек, който разбира от големи котки, ние отглеждаме десетки. По същия начин е с всички останали диви животни. Това е все едно да направиш училище без учител или болница без лекар.

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА: Голямата част от зоопарковете нямат капацитет да участват в научни изследвания, да организират консервационна и последователна образователна дейност. В допълнение, голяма част от загражденията за животните са стари и имат нужда от ремонт, а биологичните изисквания на животните не са изпълнени, тъй като необходимото обогатяване на загражденията с естествени елементи на средата, както и необходимата за някои от видовете социална среда липсват.

Д-р МЕЛИНДА ДЕ МУЛ

Д-р МЕЛИНДА ДЕ МУЛспециалист по  медицината на дивите и зоопарковите  животни, както и   по опазването  на тяхната биологична среда: Има твърде много метал между посетителя  и животните. Те  нямат много пространство. Средата им не е близка до реалната. Оборудването  в клетките  не е атрактивно за животните . Няма нито един зоопарк в България, който има  савана за тревопасните  видове. Нито един няма голяма волиера за птици.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ?:

Д-р МЕЛИНДА ДЕ МУЛ : Пространството  на животните  не отговаря на изискванията на вида. Има нужда от съвременни заграждение  Но за това трябват пари, архитекти и строители с опит. Мисля,че в много от малките зоопаркове животните не се хранят пълноценно. Не мога да съм сигурна в това, но имайки  предвид проблемите с  диетите в Софийския  зоопарк, предполагам, че в малките зоопаркове диетите не са адекватни. В България няма производители на специални диети, всичко трябва да се внася от чужбина. А това изисква определен бюджет. Няма адекватна грижа от медицинска гледна точка. Няма специализация в Българските университетите за големи животни  или дори  за екзотичните видове. Ветеринарни лекари в зоопарковете също няма. Доходите не отиват в зоопарка, а в общината. Общините определят бюджета за зоопарковете, без да са наясно колко струват храната  или  лекарствата. Бюджетът не предвижда животните  да са разболяват. А те имат нужда от лекарства от чужбина. Общината изобщо не е на ясно колко струва съвременното  отглеждане на екзотични видове. Последен сериозен проблем е липсата  на план за размножаване на животните. В съвременните  зоопаркове за всеки вид има план, кога и кои животни от групата да станат родители . В последните години, за съжаление ясно се видя до какво води размножаването без контрол/план: Например лъвчетата  с генетични дефекти. Не е трудно да се направи план.

ЗАЩО СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА?

ПЕТЯ АЛТИМИРСКА: Най-лесно е да кажем, че причината сме всички ние – хората. Но това е твърде общо. От една страна всички ние, които водени от емпатията, си виждаме какво се случва, но гледаме безгласно, ядосваме се тихичко, роптаем в социалните мрежи, но не правим достатъчно за да изразим позицията си така, че да я чуят институциите и да направят някаква промяна . От друга страна са хората, които много искат да се полюбуват отблизо или да покажат на децата си диво животно отблизо, но не осъзнават, че по този начин те подкрепят тези затвори за животни. И разбира се не на последно място е отказа на българските институции да се справят с проблема. Свидетели сме как най-редовно се издават лицензи на зоопаркове и зоокътове, които са доказали през годините, че не могат да отговорят дори на най-минималните европейски изисквания. Честа причина за липсата на компетентен персонал, лошите условия и тежкото състояние на животните е нехайното отношение на общините и това, че е негласна практика чрез зоопарковете, както и чрез приютите за кучета да се усвояват едни безотчетни пари.

 ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА: Там, където липсват финансовите възможности зоопаркът да осигури такава среда и няма такива специалисти на място, следва зоопаркът да помисли за преместване на животните от видовете, които не може да отглежда или за затваряне на зоологическата градина там, където с години не могат да се осигури спазване на законовите изисквания. Съответно контролните органи трябва да започнат да изпълняват контролната си функция по-активно и зоопарковете, които не могат да изпълнят поставените условия за по-доброто отглеждане на животните, да не дават лиценз за узаконяване на дейността на зоопарка, а при необходимост – да преместват животните.

ПЕТЯ АЛТИМИРСКА: Най-напред е необходимо всички ние да осъзнаем колко малко знаем за животните и да дадем думата на хората, които ги изучават и са запознати с потребностите на дивите животни. И тук не говоря за експертите в държавните институции, които следват сляпо нормативните текстове и на база на тях издават лицензи или упражняват контрол, а за онези специалисти, изучаващи отделните животински видове в естествената им среда, запознати с естествените им потребности, етологични нужди и условия за изразяване на естествено поведение. Когато дадем думата на учените, а не на чиновниците, може би тогава ще се променят нещата за животните. За жалост, в България липсват много такива учени, но пък и съвсем откровено липсва и желание от страна на министерствата (МОСВ и МЗХГ) да търси тяхната експертиза, както за условията, така и за етологичните нужди на животните. Настоящата ситуация в българските зоопаркове просто е пример за това, че законодателството има субективен елемент и компетентните органи у нас често се възползват от това. Още по-притеснително е, че дори настоящите европейски изисквания у нас не се спазват. Само ще дам пример за това, че в европейската директива за зоопарковете се изисква условията на отглеждане да отговарят на биологичните изисквания и потребности на животните. Изисква се също зоопарковете да извършват консервационна, научна и образователна дейност, което почти никъде не се случва. Дори само на база на дългогодишните нарушения по тези текстове е достатъчно зологическите градини у нас отдавна да са затворени.

Това, което е необходимо да се направи максимално бързо е националните и европейски институции да предприемат необходимите действия и:

– да спрат развъждането на животни в неестествени за тях условия;

– да се затворят всички съоръжения за отглеждане на животни, които не отговарят на европейската Директива за зоопарковете;

да се гарантира, че развъждането на диви животни в плен може да се прилага само, когато това допринася за опазването на биоразнообразието, а отглеждането в плен да се допуска само когато дивите животни се нуждаят от човешка грижа и не могат да оцелеят сами в естествената си среда.

Д-р МЕЛИНДА ДЕ МУЛ: Мисля, че финансиране на зоопарковете в България трябва да се промени. Доходите трябва да  отиват към зоопарка, не в общината. И да влизат директно в бюджета на  зоопарка. Зоопаркове от своя страна да  правят  плановете си и да решават  кои видове да отглеждат.  Трябва да се  обучат ветеринари в съвременна медицина и да си помагат. Тоест да  работят заедно с колегите си от   големите частни клиники.

СИТУАЦИЯТА СЪС ЗООПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ Е ИЗПИТАНИЕ НА ХУМАННОСТТА НИ!

ПЕТЯ АЛТИМИРСКА: Като организация, която се бори за премахване на всяка ненужна експлоатация на животните, КАЖИ не може да подкрепи архаичното разбиране, че хората имат нужда животни в плен за забавление и атракция – държани в зоопаркове, зоокътове, делфинариуми и др. Дори често използваният аргумент, че зоопарковете имат образователна функция за децата ни, не е адекватен, при положениеq че гледките на тези места повече изкривяват детската представа, отколкото я обогатяват адекватно. В зоопарковете, децата не могат да видят животните в естествената им среда, където поведението и усещането от тези животни е съвсем различно. Не могат да видят естествените им потребности и начина им на съжителство с околния свят и другите му обитатели. А най-лошото е, че виждат лошия пример, за това как не трябва да се отнасяме към животните – като им отнемаме свободата. Сега показваме на децата си тъжни, апатични, омършавели животни, затворени зад решетки.

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА: Точно сега, в тази ситуация най-ясно можем да си представим какво е да живееш в условия на социална изолация, в тесни пространства, в които можем основно да обикаляме напред-назад, без да излизаме, за да се забавляваме с приятели навън. Тъй като зоопарковете са статични и проблемите в тях не се променят с годините, сме свикнали, че ситуацията там така или иначе е такава и не е спешно нещо да се промени. Докато се чака обаче, животните прекарват живота си в стари празни клетки и често не успяват да дочакат по-добри времена. Затова смятаме, че няма да има подходящ момент за подобряване на ситуацията и едновременно с това всеки момент е подходящ, защото зоопарковете трябва да изпълнят законовите си задължения, без което не би следвало изобщо да отглеждат и да показват животни на публиката. Затова е важно да привлечем вниманието и към този проблем.

За жалост отговорните институции, които ангажирахме с нашите въпроси, не намериха време и желание да ни отговорят, а по-вероятно е да нямат отговори на нашите въпроси. Но за нас има добри примери и възможности за решаване проблемите в БЪЛГАРСКИТЕ ЗООПАРКОВЕ, които ще изясним във втората част на нашия материал. СЛЕДВА!

Обръщаме се с молба към читателите ни, да ни сигнализират за издевателства и нехуманно отношение към животни.Пишете ни на:alternativpres@gmail.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s