Николай Атанасов за пътя на едно момче с китара, от българската рок сцена, до световната слава с американската метъл банда „Agent Steel“

Интервю на Илина Таскова

-Като за начало на разговора ни, ще те помоля да се представиш за читателите ни.

-Здравейте! Аз съм Николай Атанасов и съм китарист от България. В момента свиря в известната американска метъл група“ Agent Steel“. 

-Как се запали по музиката и защо точно метъл?

-Смятам, че такива ценни неща като музиката са на първо място призвание. Някак ти откриваш него, но и то само теб. Подобно и с метъл музиката, просто това е моето призвание. 

Как оценяваш равнището на метъл бандите в България?

-Аз самият съм бил част от тази сцена за няколко години, в тийнейджърските си години, преди да си преместя да живея в Скандинавия на 15. Дори свирех в българска група от София, докато вече живеех тук. Та, за мен е нещо специално преди всичко. Имаме си много качествени метъл групи, естествено, винаги нещата биха могли да бъдат по-добре, но това важи за всичко и навсякъде… Имаме си доста добра българска метъл музика, която си е на световно ниво – за пример, албумът на Ахат – „Походът“. Както и други стари групи като „Импулс“. Други групи които са много добри и на които аз лично съм фен от много време, а и имам честта да познавам и да сме свирили заедно са „Хадес“ от Варна, и „Pantommind“ от Габрово. Все групи на световно ниво, втората за съжаление вече не съществува. 

Знаем, че с групата, в която си член, сте записали албум и излиза тази седмица. Разкажи ни за него?

Албумът се казва „No Other Godz Before Me“. Получи се страхотен албум и съм много горд с него. Аз съм основният композитор също така. За мен е чест да съм в такава легендарна група, с такъв легендарен вокалист. Албумът със сигурност ще се хареса много на всички фенове на групата, както ще привлече и нови. Досега получаваме много добри ревюта от цял свят! Точната дата на излизането му е на 19 -ти (петък).

  –Какво е музиката за теб?

Моят живот!Започнах да свиря на китара, когато бях на 11-12, а още много преди това винаги съм бил привлечан към музиката, и по конкретно рок и метъл музиката. Благодарение на родителите ми още от много ранна възраст я чух. В момента съм се занимавал с това през  половината си живот и общо взето целия си съзнателен такъв. Това и ще правя до последния си ден!

  –Имало ли е моменти, в които си искал да се откажеш? 

-Всеки музикант, когото познавам е имал и добри и лоши моменти, аз самият също. Понякога в тези моменти се питаш „защо се занимавам с това?“, но всеки човек във всяка сфера ги има, или поне повечето, и тези моменти са нужни, защото мотивират и помагат с развитието, иначе тъпчеш на едно място… 

Сега, толкова години с китарата в ръка, какво би казал на Николай, който тепърва започва да се занимава с това?

 Приготви се и за трудности, но накрая всичко ще си струва !

-Като за финал, би ли се обърнал към към най-младите метъл музиканти, които сега започват да правят важните крачки?

-Метълът е призвание и чест! Нека бъдат на първо място добри хора и винаги позитивни, защото това проповядва нашата музика! Заедно с това да полагат много труд, и с постоянство, както и малко късмет, и най-големите мечти се сбъдват!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s