Константин – младият виртуоз на цигулката

Днес ви срещаме с една горда майка – Галина Николова, която ще ни разкаже за своя син, едно от младите дарования на България! За любовта на Константин към цигулката разказва Галина в интервюто ѝ с Дони!

Здравейте, представете се на нашите читатели!

Казвам се Галина Николова. По професия съм еколог и майка на Константин.

Как и кога Коце започва да се занимава с музика?

За пръв път започна да взема уроци по цигулка , когато стана на 5г. Пое го неговата учителка Елка Станева. Преди това не успявах да се ориентирам и да намеря учител. Не знаех къде да го заведа. Ние не сме музиканти и нямаме музиканти в рода. Щастлива съм, че попаднахме на г-жа Станева. Това, което тя прави е безценно. Винаги е проявявала разбиране към всичките му детски настроения и вълнения. Всеки път освен урока говорят и за нещата, които са му са случили и го вълнуват. Те са приятели, освен че са учител и ученик. Тя е част от семейството. Някак естествено се случиха тези неща и ние сме безкрайно благодарни, че именно г-жа Станева влезе в нашия живот.

Защо му харесва музиката?

– Музиката е естествена потребност на човека. Всички слушат музика, всеки с неговите си разбирания за стил и естетика. Не мога да кажа „защо“ той харесва музиката, но мога да споделя с вас първия му порив да свири на цигулка. Беше на 2-2,5 години, когато с баба си гледал в предаването „Търси се“(ако не се лъжа, а може и в друго да е било) Васко Василев. Явно е бил изключително впечатлен, защото като се прибрах, минути след края на предаването, ме посреща с: „Мамо, ще купиш ли на мене на Аско Асилев матито?“. Трябваха ми няколко минути, за да разбера какво точно иска да му купя. От тогава до ден днешен не е губил желание да свири и да мечтае да се развива в тази посока.

– Какво обича да прави извън музиката?

Константин е много всестранно развита личност. Освен цигулката, вече втора година плува активно в СК “ Царевец“- Велико Търново. Преди това мина през баскетбол, тенис и карате, даже има защитен колан.Обича безкрайно много животните и в резултат на тази силна любов сме се сдобили с редица домашни любимци, наброяващи обитателите в малък зоопарк. Имаме гущер – брадата агама, мини заек, сиамски котарак и две огромни кучета – българска овчарка, които той спаси от едно дере. Та… многолик е Константин.

Как приемат успехите му съучениците и приятелите?

Мисля, че се радват за него. Поздравяват го. Винаги след успех има и бонбони, така че би трябвало да приемат успехите му с удоволствие. За последния медал още не сме почерпили, тъй като не е пристигнал от Италия.

Вие като родител как сте забелязали музикалния му талант?

– Ами ….след заявката за “ на Васко Аматито“ започни усилено да се „свири“ на всичко в къщи…беше се направил „цигулка“ от пластмасов трион и палка за детско барабанче. Имам един клип. На екран върви изпълнение на любимият цигулар, а той свири с триона , прикляква и се вълнува. Даже казва „-А сега малко Вивалди“. … Та така. То просто извираше. Купихме играчка, а той обикаляше парковете с нея. Пресичахме улици с тази играчка цигулка, ходили сме по площадки, къде ли не. Той все е с нея.

Разкажете на нашите читатели за конкурса, в който е участвал синът Ви?

Конкурсът, в който участва сега се казва “ Бъдещи звезди“ и се организира от Sоpravista events. „Sopravista“ е италианската организация за високи постижения, специализирана в реализирането на Международни фестивали на изкуството, предлагащи професионализъм и внимание, както и най-престижните Международни фестивали в цяла Италия. Това издание на конкурса беше онлайн, поради ограниченията за пътуване и провеждането в зала. Условието беше да се изпрати клип с продължителност на свиренето до 4 мин. В конкурса са взели участие деца от над 31 държави. Има различни категории и номинации.Той участва в номинация „струнни инструменти“, в категория 9-10годишни. На 15-ти излезе решението на журито и бе класиран на 1-во място. В комисията са Jury are Francesco Gatto (Italy), Oana Dobre (Romania), Viktoria, Povolotskaya (Russia) и Muhamad Thamrin (Indonesia). Президентът на журито е Франческо Гато, който е президент на италианската федерация за културни събития за регион Ломбардия.

Как виждате сина си в бъдеще?

– На този въпрос мога да отговоря само по един единствен начин- Щастлив и добър човек!

Успява ли да съчетава музиката с училището?

Малко е сложно с логистиката, но вече трета година се оправяме.

-За какво мечтае Константин?

– Коцето обича цигулката си и обича да свири. Най-постоянната му мечта е свързана със свиренето. Голям почитател е на Васко Василев и мечтае като порасне да стане следващия концерт майстор на Ковънт Гардън. Впрочем Васко е вдъхновението на Коце.

Екипът на Алтернатив прес желае космически успехи на Константин!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s