Писателката Таня Шомова:“Обсесиите движат света и раждат красотата“

Таня Стефанова Шомова е родена на 22 октомври 1993 г. в гр. Хасково. Завършва НУМСИ “Христина Морфова”, гр. Стара Загора, със специалност поп и джаз пеене. Изучава “Публична администрация и мениджмънт” във Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”.

Още от дете най-голямата й страст е четенето. Поезията, като начин за пречистване на душата и изразяване, открива в съвсем ранна възраст. И любовта й към нея е от пръв поглед и завинаги. Поезията за нея е кратък и ясен начин да изразиш чувствата и усещанията си и да достигнеш до тези на другите. Пише и поезия, и проза.

Автор на книгите “Противоречия” (поезия,2020) и “Обсесия” (разкази,2021). Сборникът разкази “Обсесия” е отличен с Националната литературна награда “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп”.

А ето и разговорът на репортера ни Виктория Върбанова с младата писателка.

– Как решихте да напишете „Обсесия“?

-От съвсем малка обичам да пиша. Сборникът с разкази “Обсесия” се получи напълно естествено. Всеки разказ е вдъхновен от реални ситуации и преживявания. Повечето от разказите са писани паралелно със стиховете от дебютната ми книга (стихосбирка) “Противоречия”. Просто решихме “Обсесия” да е втора.

Какво означава за Вас наградата „Еквалибриум“?

-Неописуемо щастие! Безкрайно съм благодарна на Денчо Михов и Петя Станева за огромната подкрепа и доверие!

Какво искате да кажете с вашата книга?

Искам да изразя себе си. Позицията си. Погледа си над света и средата, която ни заобикаля. Искам да се докосна до всеки, който я чете и да му помогна да открие своята истина сред редовете.

Какво ви мотивира да пишете?

-Всичко. За мен това е един от най-красивите начини да изразиш себе си. Да се оставиш. И да докоснеш душите на хора, които никога не си и няма да срещнеш.

Как бихте описали себе си като писател?

-Вдъхновена. Всичко за мен е муза. Особено най-малките, почти невидими детайли от заобикалящата ни среда. Поглед, мелодия, усещане. Красотата е навсякъде около нас.

Ако трябва да напишете книга за Вас какво ще бъде заглавието? Защо?

Интересно. Не се бях замисляла, но заглавието би било “Обсесия”. Обичам обсесиите. Обичам хората с обсесии. Обсесии, които ги карат да оставят себе си във всичко, до което се докоснат. Обсесии, заради които се развиват, растат и помагат и на другите да правят същото. Обсесиите движат света. Обсесиите раждат красотата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s