Учителите са в колебание и с резерви за предстоящата ваксинация срещу Covid – 19

Пенка Петрова, учител по история в Национална Априловска гимназия в Габрово :“Убедих се за пореден път, че учителят е силен, когато е сред учениците си

Интервю на ИЛИНА ТАСКОВА

Остават няколко дни до масовата ваксинация на учители и възрастни хора срещу Covid – 19. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов определя становището, че не разполагаме с достатъчно ваксини, като спекулация. Първа фаза на ваксинацията продължава и броят на ваксинираните надхвърля 11 000 души. Точен брой на желаещите имунизация учители се очаква да стане ясен идната седмица. Около 89 хиляди учители в цялата страна имат право на ваксинация, а статистиките показват, че около 50 % са в рисковата група, тъй като надхвърлят 51 – годишна възраст.

В тази връзка разговаряхме с г-жа Пенка Петрова, учител по история в Национална Априловска гимназия в Габрово.

Смятате ли да се възползвате от предложената Ви ваксина?

– Не, на този етап ще изчакам, защото има много противоречиви мнения за ползата от ваксината, а имам и автоимунно заболяване.

Обстановката покрай вируса в момента и затварянето на всички институции е много напрегната, включително и в училищата. Лично, kато учител, какво обучение предпочитате – онлайн или присъствено?

Присъственото, защото живият контакт между учител и ученик е много важен. В час учителят е в състояние във всеки момент да задържа вниманието чрез различни методи и подходи, да разбере до каква степен учебния материал е осмислен и разбран още в час. При дистанционното обучение това не може да се постигне в пълна степен. Освен това училището има и социална функция. Тук се създават приятелства, учениците се възпитават в емпатия, работа в екип, във взаимопомощ. Онлайн обучението не дава тази възможност.

Как Covid – 19 се отрази на работата Ви?

Разбрах, че в днешно време технологиите са необходими и без тях е невъзможно да си вършиш работата при извънредните обстоятелства. Възхитих се на младите хора, които ми партнираха и когато имах някакъв технически проблем ми помагаха. Благодаря на по-младите си колеги, на вас учениците, особено на 9 а и на сина ми за помощта. Убедих се за пореден път, че учителят е силен, когато е сред учениците си.

Екипът на Алтернатив Прес Ви призовава да спазвате противоепидемичните мерки за вашето здраве и това на околните.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s