Международен ден на думата „благодаря“- благодарим за приключението живот, благодарим за красотата в него и за възможността да се развиваме в спиралата на доброто

ИЛИАНА ПЕНОВА

Днес една много специална дума, която е най-искрената проява на човечност-думата благодаря, е повод за празник.

На 11 януари честваме международния Ден на думата благодаря, затова нека си припомним, колко значима е тя. От малки са ни учили, че думичката благодаря е вълшебна дума.

Самата дума е съставена от два корена „благо“ и „даря“ или с други думи дарявам благо-добро. Според тълковния речник тя означава благодарност и признателност, а в речевия етикет е учтива формула за съгласие или отказ в отговор на предложение, покана и тн. Думата „благодаря „, обаче е много повече от признак за отзивчивост и възпитание, тя носи в себе си магия , много силна положителна енергия, която идва от сърцето именно, затова заема важна роля във всяка една култура и език.

В античността благодарността е била добродетел и се е свързвала със справедливостта. Сенека казва, че благодарността трябва да е доброволна, като ценността й е не толкова практическа, колкото морална. С други думи, преди всичко да бъдем искрено благодарни в душите си . Искрената благодарност е по-ценна от всичко материално, което можем да подарим, защото тя идва от най-сакралното място човешката душа.

В Библията „благодаря“ се свързва по- скоро с милосърдие, а това, че молитвите винаги започват с благодарност към Бога , правят думата повече от свещена. В молитвите благодарим за насъщния хляб, за любовта, здравето и мъдростта-неща, за които всеки би трябвало да бъде благодарен.

Интересен факт е, че психолозите смятат, че думи като „благодаря“ могат душевно да стоплят и успокояват хората. Основното правило за това обаче е, че думите на благодарност трябва да се говорят от сърце!

Казвайки „благодаря“, вие буквално привличате положителната енергия към себе си. Благодарете, не, за да привличате положителна енергия към себе си, а за да я пръска към другите. Познати или не, близки или далечни, хора които са направили много и такива, които са направили нещо дребно, но с мисъл за нас-всеки , заслужава да чуе едно искрено и сърдечно-благодаря!

А ние от Алтернатив прес чистосърдечно ви благодарим за подкрепата !

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s