Създателите на спектакъла „Нашето време“ Надежда и Марио: Рецептата за едно здраво общество е това всеки да даде за него нещо

Интервю на Доника Кошничарова

В началото на нашия разговор ще ви помолим да се представите за нашите читатели.

Ние сме Марио Георгиев и Надежда Шопова, на 28 години. Марио е основен организатор на концерт-спектакъл „Нашето Време“, а Надежда – неговата дясна ръка. И двамата работим в съвсем различни сфери от тази на изкуството, но това, което гори в нас е патриотизма, който изразяваме чрез спектакъла и инициативите, които организираме.

Разкажете ни как се зароди инициативата „Нашето време“, каква беше идеята?

-„Нашето време“ се роди през 2014, като идеята беше и си остава създаване на мост между славното минало и настоящето, в което живеем ние. Винаги сме смятали, че рецептата за едно здраво общество е това всеки да даде нещо за него, нещо в което той самият гори и преживява с цялата си душа. Преди шест години започнахме всичко с огромно желание и малко знания, но с опита който натрупахме превърнахме инициативата в напълно професионална и със сигурност разбрахме, че това което създаваме е онова нещо, което ни пали и ни кара да бъдем все по-отговорни към нашето си време.

Кое е нашето време?

Освен клишето, че нашето време е тук и сега, нашето време е всичко, което сме преживели като народ. Да, имало е неприятни исторически моменти, но е имало и все още има много традиции, песни и обичаи, които са запазили българското. Духът на това културно наследство, ние представяме в „Нашето Време“. Дотук говорим за миналото и настоящето, а ако ни питате кое е нашето време занапред, отговорът е един – каквото си го направим.

Как се подготвя един такъв спектакъл, от какъв ресурс имате нужда и помагат ли ви в инициативата?

С годините концертите на „Нашето време“ станаха много мащабни с голям брой професионални артисти включващи се в него и организацията по едно такова събитие е огромна и изисква доста месеци. В екипа ни зад сцената са хора, които знаят какво правят по-важното обаче е, че го правят с огромен хъс и желание, а трудни моменти е имало и ще има много, но мисля си, че сме свикнали и целият този процес ни направи верни приятели. Помощ не сме получавали.

Какво ви мотивира да го правите вече 6 години?

Мотивирани сме от идеята, че не бива да бъде забравена историята и ценностите, които притежаваме като нация. Мотивацията, освен вътрешно удовлетворние, са зрителите, които винаги показват и изпитват едно много деликатно чувство за това колко е ценно, важно и наистина специално родното място. Това е много важно за нас и докато „Нашето Време“ има интерес от зрителите, то ще има живот.

Защо дарявате музикални инструменти?

Първо да кажем, че даряваме музикални инструменти на читалища намиращи се в малки населени места из България, а заедно с тях осигуряваме и учебници, които могат да бъдат едно прекрасно музикално начало. Много е важно, че едно такова дарение е придружено с образователен концерт „Нашето време“ на изключителни професионалисти, които разказват за всяка тънкост на съответния инструмент и свирят невероятни произведения пред хората в читалищния салон. Музиката е нещо, което развива човек така както нищо друго и давайки инструменти на малки читалища се надяваме повече от децата там да бъдат пленени от изкуството като цяло и да почерпят добрия пример от виртуозните музиканти, които свирят пред тях.

Знаем, че наскоро сте спечелили с ваше видео, което отразява вашата инициатива, голям международен конкурс, ще ни разкажете ли повече за тази награда?

Получихме покана за участие от организаторите на Международен фестивал „Българска душа на Святата земя“, гр. Бат Ям, Израел 2020 г. За нас тази покана беше изненадваща, но приехме предизвикателството с огромен ентусиазъм. Направихме видеото почти в последния момент, но смятаме, че в него успешно изразихме позицията си и показахме какво е „Нашето Време“. Участвахме в категория „Експериментални и късометражни филми“ и успяхме да грабнем приза сред участници от над 23 държави.

Разкажете ни повече и за вашата читалищна дейност.

-Успоредно със спектакъла, организираме различни инициативи, в които всеки желаещ може да се включи, като последните са свързани с даряване на книги и други учебни материали на нуждаещи се читалища в цяла България. Хората, с които сме се срещали по повод на тези инициативи, винаги са посрещали идеите ни с топли чувства. Желанието ни е да помагаме на читалища, които поради една или друга причина изпитват затруднения, затова чрез вас, бихме искали да благодарим на всички, които са ни подкрепяли в тази дейност през годините и да призовем повече хора да се включват занапред. А инициативите ни можете да следите на нашата страница във фейсбук – НАШЕТО ВРЕМЕ.

В днешно време, все повече млади хора напускат страната и се срамуват да се нарекат българи. Откъде извира у вас този патриотичен дух?

За щастие ние не познаваме българи, които, дори емигрирали в чужбина, се срамуват от произхода си. Всеки човек има правото да избира свободата и пътя си. Ние избрахме нашият път да бъде тук, защото смятаме, че така е правилно. Патриотичният дух несъмнено идва и от добрите примери, които получаваме всеки ден – от артисти, спортисти, учени и всеки човек, решил да остане и да допринесе за благото на майка България. Всеки, който дава добрия пример, показва, че има смисъл, има надежда и не на последно място, има обнадеждаващо бъдеще за нашето време занапред.

Какво според вас може да възроди българският дух в днешно време, какви ценности сме загубили и за какво трябва да работят младите хора в България ?

Живеем в много особени времена, но за да влагаме толкова голяма енергия в делата ни то вярваме, че българският дух е жив, като той се изразява в това да бъдем най-вече хора един към друг и не винаги да слагаме „Аз“ преди всичко. Именно израстването ни, като личности е в основата на това да се възродим и запазим.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s