Фотографът Габриела Христова:“Важно е да имаш сърце и виждане. Светът има нужда от нас! „

Интервю на Ивелина Димитрова

Кога започнахте да се занимавате с фотография?

С фотография започнах да се занимавам чисто любителски преди 2 години. Започнах да снимам всякакви неща, нямах нещо конкретно към което се бях насочила. С течение на времето открих , че това, което най- много обичам да снимам са хората. С моята сестра започнахме взаимно да се вдъхновяваме за много и различни концепции за снимки, които могат да се видят на страницата ми. 

Трудно ли е да се хване точния кадър?


Всъщност не. Миговете са това,което минават и заминават, а фотографията ми дава възможност да ги опитомя, а опитомените мигове остават с нас ЗАВИНАГИ!

През какво преминава обработката на една снимка, за да стане това, което виждаме?


Основната обработка през, която преминава един кадър, за да стигне до нейният зрител, според мен е на първо място  погледа на фотографа. Чрез тези кадри се пише история, която всеки чете по различен начин. Хубаво е кадрите да имат смисъл , да носят послание, да те карат да си задаваш въпроси, това прави кадъра запомнящ се. 

-Посещавали ли сте някога курс за фотографи? Как успявате да развивате уменията си?


Taзи година се записах  в първата фотографска академия,чиято основна цел е откриването и изграждането на автори в областта на фотографията. ( ще оставя линк към сайта : https://beforecreating.com ) . В модула съм по Сватбена и семейна фотография. Благодарение на основателите и преподавателите в академията се опитваме да намерим пътя, по който сме тръгнали и да развиваме своите умения и личности във фотографията. Но нищо не би могло да се получи без вдъхновението. Миналият месец за първи път се осъществи и първата ни практика по Сватбена и семейна фотография, беше уникално изживяване, тъй като за първи път бях фотограф на сватба. 


-От каква важност е устройството, с което се заснема?


-За мен 20% е техника – с по-добра камера и обектив ще има добра визия сравнение с по-стара такава. Още повече в съвременната техника има толкова възможности, които позволяват заснемането на кадрите лесно и успешно . Но останалите 80 % са чувството, емоцията и вдъхновението , което реално прави кадъра и смисъла към него ценен и важен. 


Какво бихте посъветвали нашите читатели, които са любителски заинтересовани от фотография?


Никога не се отказвайте от пътя , по който сте тръгнали, дори изгубени по него, отново да намерите смисъла и вдъхновението. Бъдете различни- в това е красивото! Показвайте себе си!  Важно е да имаш сърце и виждане. Светът има нужда от нас! 

Смятате ли, че фотографите имат бъдеще в България?


-Разбира се, ако си достатъчно креативен ( за мен това е определящо ) и имаш идеи, знанията и опита сами ще дойдат с времето. И все повече ще има такива , наскоро се запознах с много амбициозни и мотивирани такива. 

За какво мечтаете?


Повече време за снимане!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s