Петър Писарски в откровен разговор за раждането на гражданското общество в България, за премиерата на песента на група „Атлас“ „Остани“ и за новите музикални проекти

Интервю на Илина Таскова

Радваме се, че отново се срещаме с Петър Писарски в Алтернатив прес и има много интересни поводи за това. Група „Атлас“ има нова песен. Разкажи ни повече за нея. Как се появи идеята, как продължи процесът по създаването й, като се има предвид пандемията?

Новата песен на Атлас се нарича „Остани“. Тя е „топла“ песен. С много акустични инструменти и многогласно пеене. Разказва история, в която всеки може да открие частица от своя живот. Аз я наричам „обична песен“. Музиката е на нашия басист Иван Несторов. Аранжимента направихме заедно, а текстът е моя отговорност. Преди дни беше нейната премиера в радио ефира, както и в нашия канал в ютюб. Кризата ни попречи да правим концерти. Дори не успяхме да отпразнуваме 35 години от създаването на Атлас през 1985 – та. Затова, за да продължим да съществуваме като група, решихме да записваме усилено нов албум. „Остани“ е четвъртият сингъл от него.

Голяма популярност набира песента „Честит рожден ден! Дочухме, че поводът за нея е твърде любопитен, би ли ни разказал историята?

Този въпрос ме изненадва приятно! Всъщност „Честит рожден ден“ е част от проекта ми към Национален фонд култура. Идеята ми бе, да се създаде кратка песен-поздрав, която да се конкурира и наложи в България, вместо широкоразпространената англоезична Happy Birthday. Адски трудна задача! Затова и цели две години не се решавах на тази стъпка. Но това лято най-сетне намерих смелост и малко…вдъхновение. И се получи! Благодарение и на изпълнителката Ивайла Мацина, която е само на 11 години, но изпя песента с цялата си душа и талант. А наистина имаше и конкретен повод за създаването на „Честит рожден ден“. Дъщерята на моя колежка бе проговорила на английски, което мен ме вбеси! Защото англоезичната инвазия е навсякъде около нас – телевизионни реклами на английски, надписи по билборди и по витрините- на английски, телевизионни канали за деца – също. Надявам се, че вече ще имаме песен-поздрав за рождените ни дни с оригинална българска мелодия и текст!

Смяташ ли, че съвременните деца са по-умни и знаещи от предходните поколения?

Смятам, че са много по-добре информирани. Но бих им пожелал да четат повече книги! Защото именно така се развива „обемното мислене“, способността за импровизация, а и се обогатява познанието на езика. Когато човек чете един роман, той мислено се поставя на мястото на героя, преживява неговите действия и може да импровизира, макар и само мислено. Но точно това развива нашия мозък. Да можем да се справяме в реалния живот, без да ползваме „Гугъл“ , защото там не всичко е описано.

Знаем, че имаш идея за мюзикъл за деца и родители „Приключенията на Слънчевото зайче в Гората на приказките“, ще ни разкажеш ли повече за този проект и как вървят нещата с реализацията му?

Мюзикълът е напълно завършен. Както в аудио-вариант, който може да се слуша, така и като сценарий и „режисьорска книга“, готов за поставяне на театрална сцена. В момента търсим режисьор и театър, които биха подслонили Слънчевото зайче и неговите приятели. Защо е за „деца и родители“? Защото героите са от приказките, песните са за деца, но не и „детски“, а от 2020-та година! А е и за родители, защото приключенията се случват в „Гората на приказките“, а тя по истинска случайност е в едно царство, което по още по-истинска случайност много прилича на България. Такава, каквато е в момента. С всичките недостатъци в политическия и икономическия живот.

Беше в редиците на протестиращите за смяна на управлението, защо според теб не се стигна до успех?

Аз не мисля, че не постигнахме успех! Не се стигна до оставките на Борисов и Гешев, защото държавата ни не е правова от години. НЯМА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, НЯМАМЕ НЕЗАВИСИМИ ПРОФСЪЮЗИ, НЯМАМЕ СВОБОДА НА МЕДИИТЕ!! Но постигнахме много успехи! Появи се гражданско общество! Хора, които не ги е страх! Всички те – няколкостотин хиляди, на следващите избори ще отидат да гласуват!!! Казахме много истини от трибуната! Те стигнаха до хората в цялата страна и не е случайно, че подкрепата за протеста стигна до 67 процента от населението. Всъщност – тя е много по-голяма, защото много хора още се страхуват.

Разбрах, че си преборил вируса, който царува над целия свят. Как протече заболяването при теб? За нас и читателите всеки опит сега са от значение.

Аз дори не съм разбрал! Първият път, вероятно беше през февруари. Много тежко изкарах една седмица, без да бях чувал за Ковид. Сега, вероятно през септември, отново е преминал през мен, без симптоми, но в момента имам странни усложнения, за които чувам от лекарите, че се появявали около 30 дни след изкарана вирусна инфекция. Правил съм ПИСИАР през август и беше отрицателен. Сега няма да си направя, защото не са безплатни, както е в другите държави… На инат!!!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s