Валентина Станкова: Ще зарадваме възрастните самотни хора в Бургас с храна и подарък за Коледа

Интервю на Доника Кошничарова с Валентина Станкова – ръководител на Домашен Социален патронаж гр.Бургас

Как Социален патронаж-Бургас реагира на обстановката с пандемията?

Валентина Станкова

-Домашен социален патронаж е социална услуга, която е изключително натоварена още от самото начало на пандемията през март месец. Патронажът, както няколко пъти сме коментирали, работи в няколко направления: предоставяне на топла храна, на патронажна грижа и третото направление, което възникна във връзка с тази пандемична обстановка, това са куриерски услуги, тоест закупуване на хранители продукти от първа необходимост, закупуване на медикаменти, плащане на битови сметки за хора, които нямат възможност да направят това или за хора, които са карантинирани, болни или били в контакт с болни. С втората вълна на пандемията работата ни значително се увеличи, тъй като в настоящия момент има много заболели хора под карантина, които ние обслужваме, естествено спазвайки всички задължителни мерки, защото е изключително важно ние да пазим потребителите. Те са от така наречената уязвима група възрастни хора и лица с увреждане.

Моите служители имат контакт с много потребители и много хора, така, че е важно да спазваме всички мерки, за да можем да щадим основно тях.

Предвиждате ли подпомагане на медиците и възрастните хора за близките празници?

-Вече започнахме на 6 декември- празника на Бургас, като активно участвахме в предоставянето на рибен курбан, печена топла риба, хайвер за всички медици, медицински сестри, санитари, лекари, пациенти и потребители на социални услуги в града. Близо 3200 порции бяха раздадени от социалния патронаж. Всички служители се включиха в инициативата на кмета на Бургас, да бъдат подпомогнати всички медици, включително и пациентите. Беше изключително вълнуващо и емоционално, защото лекарите са натоварен много. Нашата инициатива беше свързана не само предоставяне на храна, тя беше основно грижа към тях. Патронажът винаги се е включвал в такива инициативи и ще се включва и за в бъдеще.

И за Коледните празници отново сме предвидили да зарадваме възрастните хора с коледен подарък, защото знаем колко е трудна социалната изолация в момента. Близките им не могат да ги посетят или по една или друга причина са сами, така че плануваме да ги зарадваме, освен с хубава храна и с един коледен подарък, който ще раздадем малко преди Коледа, заедно празничното меню.

-Как се пазят вашите служители в тази нажежена обстановка?

-Жителите на Социален патронаж спазват всички противоепидемични мерки. Изключително е важно наистина ние да останем здрави, за да можем да се грижим за тези хора, защото някои от потребителите разчитат изцяло на грижите на нашите служители. На всички 150 служители на патронажа се мери сутрин температурата, за да се прецени да няма някакъв риск от това те да бъдат преносители на инфекцията. При съмнения или леки симптоми, правим на място антигени тестове. Патронажът разполага с тези тестове, имаме обучени медицински сестри, които ги правят. Естествено и ние като всички останали боледуваме, излизаме под карантина, но винаги при завръщане от отпуск, болничен или под карантина, ако наши служители са били в контакт със заразен, при завръщане на работното място, задължително правим антигенен тест, за да сме сигурни, че са оздравели и могат да продължат с дейността си.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s