ЕКИПЪТ НИ ЧЕСТИТИ РОЖДЕН ДЕН НА КРАСИВАТА И ТАЛАНТЛИВА ВОКАЛИСТКА НА ГРУПА „БЕНДИДА“ КРЕМЕНА НИКОЛОВА

Интервю на Ева Димитрова

-Прекрасна, Креми, имаме честта да разговаряме с теб на твоя рожден ден и ние с любов ти пожелаваме много здраве, висоти в творчеството, една лична година изпълнена с красота, любов и още хиляди фенове. Едва ли има човек в страната, който да не те познава, но все пак ще те помолим, за най-младите ни читатели, да припомниш за твоето начало в музикалната кариера.

Занимавам се с музика от ранна детска възраст. Посещавах уроци по пиано и солфеж в музикалната школа и това бяха първите ми стъпки в музиката. Години по-късно започнах да пея в Академичен Хор – „Света Параскева“ и това даде старт на певческото ми развитие. След няколко години в хора, реших да се ориентирам към солово пеене и разбира се избрах любимия стил музика – метъл/рок. Посещавах частна школа (Ph.d. Music Lab) и уроци при вокален педагог – прекрасната доцент Меги Ценова в продължение на няколко години и успоредно с това пеех в няколко местни рок/метъл банди за кратко. Един ден се запознах с приятелите от група Bendida, поканиха ме за вокалистка на групата и вече седем години сме заедно. Хубавата част е, че в момента и хористите от Академичен хор – Света Параскева с ръководител Галина Луканова, са част от музикалното ни семейство и при всяка удобна възможност споделяме сцената с тях. Талантливите хористи участваха и в записите на нашия нов албум.

Защо се насочи към музикалния свят?

Любовта към музиката на всички нас – членовете на бандата е причината да се насочим към музикалния свят. Знаем, че задно ще стигнем далеч, за това сме група, а не отделни солови изпълнители. При мен желанието да се захавана с хорово пеене, а в последствие и с рок-групарство, беше абсолютно спонтанно. Предполагам, че ми е била нужна тази емоция.

В края на една тежка календарна година сме. Какво позитивно за теб и групата ти се случи през нея?

2020-та година беше трудна за всички, но най-вече за музикантите и хората на изкуството. Един от „светлите лъчи“ за нас – музикантите, беше възможността да се изявим на открита фестивална сцена, тъй като свиренето по клубове и зали беше твърде проблематично и в повечето случаи невъзможно. Зарадвахме се, когато получихме покана да свирим на емблематичния фестивал – „ Цвете за Гошо “, който се провежда в памет на Георги Минчев.

Трябваше всичко да се организира по най-бързия начин, защото в условията на пандемия, провеждането на един такъв фестивал е меко казано проблематично. Въпреки „задачите с повишена трудност“ фестивалът се състоя и ние сме повече от щастливи от този факт. Беше истинско удоволсвтие да бъдем на сцената на „Цвете за Гошо“, а за безупречната организация и милото отношение благодарим на Васко Кръпката, той е виновникът „ Цвете за Гошо“ да процъфти и в тези трудни условия.

Организационно всичко се случи на високо ниво, а настроението на музиканти и посетители беше повече от чудесно. Участието ни във фестивала беше повод да направи наша симфоник метъл-версия на една от песните на Георги Минчев – „ Сребърни Ята „ Резултатът се хареса от нас и почитателите на Bendida и така се вдъхновихме да запишем в студио парчето в симфо-метъл вариант по Бендидски. Аранжиментът е на нашия талантлив композитор Вини Атанасов. В момента текат записите в Zero Project Studio, а любопитните да чуят резултата, могат да се абонират на канала на Bendida в YouTube и да очакват нашата версия, включваща хорови партии, богати оркестрации, тежки китари, екстремни барабани, виола да гамба, цигулка, клавишни, валдхорна и още куп музикални чудеса.

Съвсем наскоро издадахме нашия нов албум, а промоцията му почти съвпадна със „затварянето“ на цял свят по повод Ковид-пандемията. Все пак успяхме да осъществим промоцията в София – столичният клуб Mixtape-5 и в Букурещ / Румъния, клуб-Фабрика. Пролетното турне, което бяхме организирали по повод новия албум, така и не се състоя. След като Ковид- „бурята“ утихне, ще продължим с промотирането на албума си „ First of the Heroes” и също така сме планирали да заснемем поредното официално видео в началото на новата година. Вече имаме и композиции за нов албум, нетърпеливи сме да започнем работа по него, надявам се в близко бъдеще.

Много от популярните метъл банди, каквато е и Бендида, канят често в сценичните си изяви гости. Предвиждате ли с някой в близко бъдеще съвместни проекти?

Със сигурност ще имаме поне два вдъновяващи дуета и в третия ни бъдещ студиен албум, и имаме идея кого да поканим, но не бих искала да издавам тази информация за момента. В предишния албум специалните дуетни гости бяха забележителното сопрано Яника Грос от немската симфоник метъл банда Haggard и Димитър Найдев – атрактивният вокал и басист на Хасковската банда Ghost Warfare.

Накрая на нашия разговор, ще те помолим да поздравиш нашата читателска аудитория с ваша песен.

Специален поздрав за всички и искрени пожелания за здраве и усмивки, ще отправя с песента ни „Civilization“ – една от шестте части на History of the World. – концептуална композиция, присъстваща в новия ни албум. Към парчето заснехме и видео. Бъдете здрави, благодаря за интересните въпроси!

Благодарим с любов и още веднъж ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s