Отбелязваме 8 декември

Днес е празникът на българските студенти, който за първи път се отбелязва у нас през 1903 година.

8 ДЕКЕМВРИ В АСПЕН РИЗОРТ

През 1897 година министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса за първото Висше училище в България, което да има „по-особен, свой празник“.

На заседанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември /8 декември – нов стил/, за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 година в салона на читалището „Славянска беседа“ в София. През 1905 година в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

Отварят пак дискотеките и баровете — Breaking.bg

От 1916 година в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България – Софийският университет, създава и утвърждава 8 декември, като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 година и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември.

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на студентите – 8 декември, и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на Софийския университет – Св. Климент, който е архиепископ Охридски.

8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Сега в България има около 200 000 студенти, които се обучават в 52 висши училища – в стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.

A днешният студентски празник е различен заради пандемията от коронавирус „Студентски град“ в столицата опустя, заведения, барове, дискотеки са затворени.

За нерегламентирани сбирания не само в столицата, но предимно в курортите в страната днес и в сряда ще има проверки.

Според въведените противоепидемични мерки, не се допуска събирането на повече от 15 души на едно място.

Властите призовават гражданите и най-вече студентите да останат по домовете си и да се въздържат от масови сбирки.

Санкциите, които могат да бъдат наложени варират от 300 до 1000 лева за участник в нерегламентирано събиране и от 500 до 2000 лева за собственик на обект.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s