Младият полиглот Александър Димитров за мисията си да разпространява по света българските език и култура

Интервю на Ивелина Димитрова

Александър Димитров е студент в УНСС. Носител е на наградата ,,Студент на годината в УНСС за 2020 г. Той е полиглот.Страстта му към чуждите езици и култури го вдъхновява да разкаже за България на цял свят.Води безплатни онлайн уроци по български език и култура на любопитни младежи от различни държави в Европа и на другите континенти.

– Как се зароди любовта Ви към чуждите езици?

  – Не мога да кажа точно един момент, в който се зароди любовта ми към езиците. Започнах да уча английски език на 5-6 годишна възраст, а в училище учех интензивно френски език и ходех на различни конкурси и състезания, свързани с езици, така че постепенно интересът ми се увеличи.

 – Знаем, че владеете английски, френски, испански, португалски и румънски. За какъв период от време ги изучавахте и кой от езиците беше най-труден за научаване?

  – Трудно е да се каже целият период на учене, тъй като човек се учи цял живот и аз продължавам да уча и да научавам нови неща на всеки един от езиците. Не бих казал, че нито един от тези езици беше особено труден. Може би френският език е една идея по-труден, поради произношението, но всеки следващ език е по-лесен от предходния.

   – Предстои да стартира онлайн курс по български език, ръководен от Вас. Според Вас труден ли е родният ни език за чужденците?

  – Мисля, че българският език не е сред най-лесните, но не е и сред най-трудните езици за научаване. Терминът труден е относителен, защото сложността на един език зависи от опита с езици на човека, както и от майчиния му език. Следователно, ако знае други езици, би било по-лесно за някого да научи български, тъй като вече има опит. Също така, ако майчиният му език е сравнително близък до българския, той вече ще е с една стъпка напред пред другите, понеже ще може да разпознава думи и изрази предварително. Мисля, че голямото предизвикателство за много хора е кирилицата, а след това се свиква с езика.

 – Голям ли е интересът към изучаването на български език ?

  – Да, интересът е голям. В курса ми има над 50 човека от 20 различни страни от почти всички континенти. Главно курсистите ми са от европейски държави, но има и хора от Северна Америка, Южна Америка, Африка и Азия, които биха искали да научат български език, така че съм изненадан от големия интерес.

  –  Печелите наградата ,,Студент на годината в УНСС за 2020 г.”. Какво е чувството да сте носител на този приз?

  – Имаше много други студенти, които заслужаваха да вземат този приз. Голяма чест и удоволствие за мен е да бъде носител на тази награда. Това означава, че усилията ми през годината са били оценени и това ще ме мотивира още повече да продължавам да се развивам.

– Очакват ли се и други такива курсове за в бъдеще, ръководени от Вас?

  – Да, аз имам голямо желание да продължавам да водя курсове. Бих направил и курсове по български за по-напреднали, както и за начинаещи. Също така, бих направил и курсове за българи, които искат да научат някои от чуждите езици, които знам. Разбира се, някои от тези курсове може да бъдат безплатни, а други платени, но аз изпитвам голямо удоволствие от това, което правя и бих искал да продължа да преподавам езици.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s