Драга Сапаревска:Моята работа е да направя света малко по-красив и усмихнат

Интервю на Габриела Комитова

Драга Сапаревска! Човек с изумителен талант. Тя е тази жена, която и в тъмни времена умее да накара хората да се усмихнат. Вижда света в друга светлина. Артист с голямо сърце!

Представи се с няколко думи на нашите читатели.


-Здравейте, уважаеми читатели на Алтернатив прес! Казвам се Драга Сапаревска и съм фотограф. Обичам да снимам лица, човешки състояния и емоции, обичам да показвам красотата, която някои хора отричат, че носят в себе си. С други думи: занимавам се с портретна фотография, снимам семейства и особено най-красивата и любопитна част от човечеството – децата. Харесва ми и предизвикателството да снимам събития като сватби и кръщенета. При репортажната фотография доста неща са извън моя контрол – светлината, сценарият, по който протичат събитията, действията на моделите. Чудесно е, когато успявам да ги уловя по красив начин и да оставя личния си отпечатък като фотограф. Майка съм на три деца – две тийнейджърки на 15 и 13 години и едно страхотно момче на 10.

От колко време се занимаваш професионално с фотография?

-От десет години работя като фотограф. Преди това се занимавах любителски – фотографирах ежедневно моите малки модели, посещавах курсове и семинари, слушах лекции онлайн. Процесът на обучение никога не спира. Първият ми ангажимент беше – сватба и продължи 12 часа.

Как успяваш да съчетаваш мечтаната професия със семейните задължения?

-Не съм мечтала за тази професия. По образование съм филолог и първата ми работа беше като… учител по старогръцки език. Работата ми като фрийлансер е идеалния вариант да съчетавам семейните задължения и отглеждането на децата. А аз съм отдаден родител. Така мога да контролирам и разпределям времето си между работата и грижите за децата. И тримата се развиват в различни сфери, посещават извънкласни дейности и имат натоварен график като повечето съвременни деца.
Харесвам тази професия, защото кореспондира на артистичната ми страна. А и ми носи удовлетворение да виждам доволни клиенти. Някои от тях признават, че за първи път се харесват на снимка! Моята работа е да направя света малко по-красив и усмихнат.

Разкажи ни малко повече за коледните си проекти.

-За седма година снимам Коледни фотосесии и всеки път се стремя да покажа нещо ново. Това, което не се променя е, че не декорът е главно действащо лице, а моите модели. Коледа е семеен празник, много семейства решават, че това е моментът в годината, когато ще си направят семейните снимки, които ще гледат на календари цялата година. Ако искат снимки, на които ще глеят техните лица и усмивки – значи аз съм техният фотограф!
С удоволствие снимам фотосесии сред природата: от ранна пролет до късна есен.
Забелязахме, че работиш и с по-малки дечица, трудно ли е да им привлечеш вниманието?

-Коя детска възраст е най-трудна за снимане? Дали периода на „лежащото бебе” с коликите? Или този на току-що проходилия мъник, който се чуди накъде ще го отведат краката и последното, което иска е статични снимки? Или на „ужасните 3 годинки” или така наречения бебешки пубертет? Или истинския пубертет, когато съмненията „дали така изглеждам добре?” водят до бойкот на снимките? Детската фотография си има своите специфики. Доволна съм, когато едно дете не иска да си тръгва от моето студио като преди това сме направили страхотни снимки, а още преди това – е влязло с плач във фотостудиото. Успявам да си открадна вниманието на децата – къде с личен чар, къде с… песен. Важното е след вниманието им, да си заслужа и тяхната усмивка.

Какво чувстваш когато разглеждаш вече обработените ти фотосесии?

-Най-често при мен се връща емоцията от срещата с тези хора и почти винаги тя е хубава. Снимките са чудесен резервоар на положителни емоции. Ако искаш да се заредиш и да се усмихнеш – отвори си старите албуми със снимки!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s