Анна Йончева: Доброто е път, по който всеки трябва да мине поне веднъж в живота си

Интервю на Елиз Адем

Анна Йончева е създател на фото проекта „Различните деца на България“. Тя разказва десетки истории на деца с увреждания. Проектът е създаден през 2019, а година по-късно са направени 5 изложби – две от които във Виена и Чикаго. Произведени са общо 15 броя комбинирани люлки. Успехът на проекта се дължи на факта, че показва „различните“ деца отвъд болестта. Тоест с техните мечти, надежди и желания.

Как се роди идеята за проекта „Различните деца на България“.

– Идеята за проекта се роди март месец 2019г след неприятна за мен случка на детска площадка, когато приятел на дъщеря ми се опита да я убеди да НЕ играе с дете в инвалидна количка, казвайки й , че е болно и заразно… Реших да започна да снимам всички деца, които обществото ни приема за „различни“

Каква е вашата мотивация да го правите?

– Мотивира ме желанието на тези деца да бъдат като всички останали, да станат видими за връстниците си, да им покажат, че и те имат мечти, желания…

Кое бихте определили като най-големия успех на проекта?

– Целият проект е един голям успех за мен. И за обществото! Само за една година успяхме да направим 5 изложби – две, от които във Виена и Чикаго. От август месец миналата година до момента са произведени общо 15 броя комбинирани люлки, които са пригодени за деца в инвалидни колички. Голяма част от тях са платени изцяло от дарения на хора.

Проблемът с нетолерантността към децата с увреждания е много сериозен. Как може това да се промени според вас? А кое в основата на проблема? Страхът от различното,липсата на информация или нещо друго?

– За мен лично проблемът с нетолерантността към децата с увреждания идва преди всичко от липсата на информация. И то в училищата. Ако едно дете от малко е информирано за по-специфичните потребности на някой свой връстник то няма да го приема за различно, а ще знае как да се държи с него и да му бъде полезно. Вярвам, че с много говорене, срещи, диалози всичко това може да бъде променено във времето. Затова и в началото на този месец заедно с Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“ стартирахме инициативата „Да се запознаем“ насочена именно към децата в училище.

-Какво научихте за себе си и за света след толкова срещи с различните деца и техните семейства?

– Преди всичко се научих да ценя своя собствен свят, в който живея. Благодарение на всички тези деца и техните семейства разбрах , че човек сам избира – дали да се вторачи в чернилката наоколо или да потърси красотата:)

Промениха ли Ви тези истории? Ако отговорът ви е да по какъв начин?

– Оределено се промених към по-добро 🙂 На първо място промених коренно виждането си за света, който ме заобикаля и за всичко, което съм смятала до момента за даденост. Например: Не мисля, че работата ми е скапана, а се радвам, че имам работа, на която да отида 🙂

Кои са трите най-важни урока ,които искате да предадете на децата си?

– Винаги да вярват в себе си и възможностите си, да уважават човека срещу себе си без значение как изглежда и какъв е социалният му статус и ВИНАГИ да изслушват преди да съдят.

Какъв според вас би изглеждал един по добър и хармоничен свят?

– Изграден на уважение към другия. Когато има уважение, ще има и разбиране.

Довършете: Промяната…..

-Промяната е нужна за изграждането на едно съзидателно общество, в което всеки да разбере, че може да научи по нещо от човека до себе си. Без значение колко различен изглежда той на външен вид.

Какъв е вашият призив към обществото ни?

– Да бъдат толерантни към другите. Към родителите – от ранна възраст да възпитават децата си в уважение и отношение към по-слабите. Да се срещат с позитивни хора. Да се смеят повече. И задължително – поне един път да бъдат доброволци в някоя кампания 🙂

Доброто е път, по който всеки трябва да мине поне веднъж в живота си!

автор Елиз Адем

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s