Провокативният репортер Борислав Борисов: Иронията е начин да бъдем по-свободни и да не забравяме, че не трябва да се взимаме на сериозно

Интервю на Христиана Стойчева

Борислав Борисов е един от най-обичаните български репортери, познат на всички като Боби от онлайн предаването Star Reporters. От 4 години , чрез редица провокации той показва бляскавия живот на българските знаменитости. Обекти на неговите репортажи са най-често така нашумелите в България плеймейтки и техния луксозен живот. Боби не изпуска събитие и винаги е готов да представи българските звезди отвъд светлината на прожекторите.

Как се роди идеята за Star Reporters?

-Здравейте. Завърших Нов Български Университет със специалност „Политически науки“ и заминах за Брюксел, защото ми предложиха работа в Европейския парламент. След като контрактът ми изтече, аз се върнах в България, за да се развивам тук. Имах желание да продължа с политиката по някакъв начин и реших, че журналистиката би могло да бъде моето поле за изява. Изкарах редица стажове в телевизии и сайтове и накрая ме взеха на работа в TV7 (вече не съществува). Там упражнявах професията на политически репортер, но сякаш лайфстайлът започна да ме тегли. Исках да се докосна до творци, да посетя пълни зали, да усетя атмосферата на големите концерти. Исках да разбера как мислят артистите. Затова започнах да правя лайфстайл интервюта в телевизията. След това напуснах и се преместих в една музикална телевизия, като главен редактор. Почувствах се свободен и щастлив. Така се роди идеята за мое собствено предаване. За съжаление, това се оказа доста трудна задача, защото малко телевизии дават шанс за изява и местата винаги са ограничени. Затова с един приятел журналист решихме, че, щом няма как ни допуснат до мечтаната работа, ние ще си я създадем. Имахме малко спестени пари – купихме камера и микрофон и приключението започна!

Какво целите да покажете на хората чрез вашите репортажи?

-Зависи за кои репортажи става дума. Ние снимаме много артисти, музиканти, театрални представления и всичко, което е в областта на културата. Но предполагам говорите за репортажите с миски, плеймейтки и въобще – конкурсите за красота.

Целта е да покажем една друга страна на живота – на жените, които смятат, че единствено красотата е достатъчна, за да успееш в живота. Очевидно това не е така и не е фактор на успеха. В повечето случаи тези дами са нещастни в своя собствен свят. Те са затиснати, като на менгеме – от една страна богатия мъж, които им налага редица ограничения, от друга страна стандартът на живот, които желаят на всяка цена. От трета страна винаги ще се появи някоя друга красавица, която би отнела мъжа им и в това число и мечтания живот. Затова този лайфстайл е само привидно бляскав и красив – зад него има тиня и фекалии. И много бих искал момичетата да осъзнаят, че това не е пътя към добър живот. Няма бърз път към парите. Пътят винаги е трънлив и болезнен… освен, ако баща ти не е Илон Мъск или Дейвид Бекъм.

Може ли чрез смеха и иронията да се изкаже истината за българския хайлайф?

-Много зависи какво визирате под хайлайф. Тук бих ви попитал дали хора като Лили Иванова и Камен Донев влизат ли в тази графа? Защото какво е хайлайфа – това са хора, които са популярни и редовно са под светлините на прожектора. А доста често в дадени предавания първи гост е Мариус Куркински, а след него е някоя плеймейтка. И трябва да направим ясно разграничение какви визираме под тази дума.

Ако трябва да генерализирам, то иронията е от ключово значение при всеки един творец. Тя е начин да бъдем по-свободни и да не забравяме, че не трябва да се взимаме насериозно. Често хората, които са с вирнати носове, изведнъж получават студен душ и не могат да се оттърсят от шока.

Когато си публична личност има много хора, които те харесват, но и много хора, които не те. Тези вторите винаги ще търсят слабите ти места и ще те подлагат на критика. Най-доброто решение е да се смееш и ти на грешките си и да се забавляваш. Тогава животът е доста по-лек.

Интервюирали сте много родни звезди. Какво значи според българина това да бъдеш известен?

-Популярността е изключително желана по нашите географски ширини. Според редица хора тя носи финансови облаги, власт, нови приятели и широко отворени пътища. Тя гали егото, напомпва мускулите и вярваш, че всеки за теб работи. Но ще ви разочаровам – не е така.

Популярността е огромна отговорност и един камък, който мъкнеш на врата си постоянно. Но с това, че си разпознаваем, не идват парите. Често парите са при тези, които остават скрити и не са под светлините на прожекторите. Редица продуценти, собственици на заведения и хотели просто никой не ги знае, а въртят милиони. Говоря за хора по някакъв начин свързани с нашата индустрия. Дори, ако щете, ако вярвате в конспирации, все още никой не знае кои са хората, които въртят света.

От друга страна влизаш в мола и виждаш, че около някой влогър или инфлуенсър има 300 човека, които крещят и искат снимка с него. А човекът е с бюджет 600 лева на месец и се чуди как да си покрие наема. Такава е действителността по нашите географски ширини.

В своите репортажи често осмивате всички тези плеймейтки, които, като че ли последните години завладяха медийното пространство. Това ли е всъщност съвременният идеал за жена?

-Да, това е. Поне на Балканите, но като гледам как върви света – не само тук. Знам, че много хора ще отрекат твърдението ми, но тогава защо тези жени са толкова интересни? Първо влизаш в профила им и имат 100 000 последователя. Защо? Второ, дори нямате идея колко съобщения на ден получават. Просто наистина нямате идея. Защо? Трето, когато участват в някоя риалити, те са едни от най-интересните участници и видеата им онлайн са с най-големи цифри. Защо? Да, ще кажете – да ги осмеем. Но не е така. Българският мачо обича силикон, руса коса, екстеншъни и изкуствени устни. Обичаме и фалшивият начин на живот, защото реалността ни плаши. Тя често е грозна, безпарична и е свързана с панелен блок в краен квартал. А ние заслужаваме живот тип „висш пилотаж“.

Вашите репортажи могат да бъдат доста скандални. Какво позволява и какво не позволява цензурата в българските медии?

-Българските медии са една огромна цензура и вечно обслужват нечии интереси. Винаги се канят само „наши хора“ и се говори каквото ти позволят. Нямаш абсолютно никаква свобода. Ако превъртите телевизионните канали, ще разберете, че едни личности просто преминават като гости от едната телевизия в другата. След това ще се зачудите защо дадени хора са водещи, като нямат никакво сценично присъствие, и накрая ще загасите канала.

За щастие, все още има 1-2 свободни медии, при които няма шуробаджанащина и имат желание да покажат и качествена продукция. Което ме навежда на мисълта, защо доста от продукциите не стават за гледане, а то е защото, когато по дадено предаване работят „само наши хора“, а не истински професионалисти, то крайният резултат е незадоволителен.

До каква степен социалните мрежи влияят на обществото в световен план?

-Определено влияят много, като имат своите минуси и плюсове. Както виждаме, цели политически кампании се провеждат успешно благодарение на социалните мрежи. Постоянно се събират пари за пострадали и нуждаещи се. Новините пък са обективни, защото няма медийно затъмнение. Редица бизнеси бяха създадени, благодарение на социалните мрежи, а това отвори и стотици работни места. Мога да посоча хиляди позитивни фактора за социалните мрежи.

Мога да посоча и много негативни – често простотията се котира, хората станаха зомбите с телефоните си, загуби се живата комуникация, всеки бива определян дали е стойностен по това колко последователя има. Народът страда от депресивни и суисайдни състояния, защото не могат да станат популярни или че не им отговарят на съобщенията. Отделно и цялото това втренчване в екраните не е добре от здравословна гледна точка.

Както виждате, успях да изброя и плюсове и минуси. Всеки сам избира върху кое ще се насочи и дали ще позволи да му влияе и как. Най-важното е човек да бъде информиран и да знае защо стои в социалната мрежа и какво ще му донесе това. Не подкрепям безцелното стоене за убиване на времето. Светът е толкова прекрасен и пълен с изненади – едва ли празният поглед в телефона ще ти донесе цвят.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s