„Живите българските корени” за поредна година ни зарадваха с най-българския календар

Анелия Крумова

“Девойко, мари, хубава” – календар 2021 е вече факт! Държейки този календар в ръцете си, вие държите вашето минало и в същото време всичко онова, което трябва да се запази в бъдещето. Нашите корени.

Януари е празнична девойка елховска. Февруари е невеста гиздава от Кариот. Март посреща ви с ямболска хубавица от село Зорница. А април е цветна лазарка. Май е слънчев празник. Юни е изпълнен с багри, старини, ценности. Юли е слънце, озарило усмивката на най-красивата невеста в селото. Август идва чак от Каракьой. Септември е смирена девойка, очакваща есента. А октомври е горда българка от Болярци. Ноември пък – от Мирянци.

И така дойде декември. Той ще ви разкаже за Батак. Всеки месец ще ви докосне до различен бит, различна култура, различни разбирания за живота и красотата му. Разликите, заради които нашата България е райско кътче. Нелека задача за фондация “Живите българските корени” бе да извади всички тези пъстри носии от фондовете на музеите в цяла България, а наша, също нелека задача, е да показваме тези фотографии, събрани в луксозно издание, на нашите внуци, а те на техните.

И така, нишката българска никога да не спира да се усуква! В изданието за 2021 виждаме български автентични народни носии от фондовете на Етнографско-археологически музей – Елхово, Регионален исторически музей – Ямбол, Исторически музей – БАТАК, „Кьорпеевата къща“, или експозиция „Котленски градски бит“, Регионален исторически музей – Пазарджик. Тази година, отново в календара влизат и автентични народни носии от частни колекции.

Ето как един от най-видните български етнолози коментира изданието на тазгодишния календар: “Всеобщо е мнението, че българките са много красиви. Тази хубост се е предавала през вековете, та чак до днес.

Много чужди пътешественици, преминавали през земите ни, са се удивлявали от чудната хубост на българската жена.

Но наред с физическите качества, пътниците се смайвали от колорита и прецизността на изработката на облеклото є, от неговите разнообразни форми и елементи. През 1553 г. френският аристократ Ожие Гизлен дьо Бузбек възкликва: „Носията на тия жени е забележителна!“, а по-придирчивият граф д`Отрив, въпреки че остава недоволен от грубото селско облекло, всъщност не отрича, че то е „пъстроцветно“ и „не много просто“, също така „винаги много чисто, има блясък и някакво изящество“.

Народните ни носии са сред най-забележителните творби на старото ни българско изкуство. Отделните им части, тяхната украса и накити представляват много сложна и стройна знакова система. В дрехата на българката са усукани многовековни вярвания, древни представи, вълшебни багри и тайни знаци.

Магията на носията е съхранена в съзвучието на шарките, в блясъка на сърмата, в звъна на монетите, в светлината на мънистата, в причудливите форми, завъртяни от гайтани и ширити. Омаята ѝ е в едва доловимия мирис на здравец и босилек, на смин и на трендафил, на понесения от вятъра аромат на зряло грозде, сочни ябълки и на жито, втъкнати в невестинската забрадка.

А носията е не само приказна цветна картина и изпълващ гърдите аромат, но и завладяваща ритмика и музика. Звън на гривни и обеци, на прочелници и тепелъци, на гердани и копчета. Тя е движение, стъпка, танц, магия, палитра от наслади за сетивата. Да, в своята празнична премяна българката винаги е най-красива. Точно облеклото й придава оная магична царствена осанка и благородна походка.

Образът на гиздавата мома събира в едно чудна хубост, нравствена добродетел, скромност и работливост, безспорен талант и творчески заложби, дълбока привързаност към родната традиция. Дрехата, сътворена от собствените є ръце и вплела в едно полъх от миналото и блян за бъдещето, притежава ненадмината притегателна сила и омайна магия.

С нейна помощ толкова лесно се открехва вратата към онзи отвъден, приказен свят на „неродената“ мома, на истинската българка. Нека прекрачим прагам му сега! Благодарение на екипа на Фондация „Българските корени“ за поредна година това може да бъде сторено.

Традицията в първите дни на новата година да държим в ръце прекрасен календар, препълнен с коя от коя по-гиздави автентични женски премени, продължава. Традициите са, за да се спазват и да се учим от тях Благодаря! “ Със закупуването на календара, бихме могли да подпомогнем дейността на Фондацията „Живите български корени“.

Нашата помощ ще позволи да развият проектите, по които работят и би подпомогнал проучването, опазването, съхраняването, развиването и популяризирането на българското културно, фолклорно и историческо наследство!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s