Мартина Тонева:Future Makers 2020 ще разкаже историите на 9 момичета и момчета на възраст от 17 до 28 години, намерили своето призвание в различни сфери

Интервю на Елиз Адем

Първото издание на младежката конференция Future Makers 2020 ще се проведе онлайн. На 21 ноември, събитието ще разкаже историите на 9 момичета и момчета на възраст от 17 до 28 години, намерили своето призвание в различни сфери, включително наука, технологии, предприемачество, изкуство, доброволчество. Мартина Тонева, организатор на събитието, ще ни разкаже повече.

Разкажете ни повече за събитието, което организирате.

-Future Makers 2020 е нашият начин да помогнем на младите хора да направят следващата крачка в своето професионално развитие. Проектът е продължение на мисията на платформата за образователно и кариерно ориентиране NEXTSTEP.bg, която дава възможност на младежите да вземат информирано решение за това в каква сфера биха могли да се реализират успешно.

В рамките на формата ще разкажем историите на 9 момичета и момчета, открили своето призвание. Сред тях има представители на най-различни сфери, в т.ч. технологии, предприемачество, образование, благотворителност, доброволчество. Ще покажем възможностите и трудностите, които съпътстват техните избори, за да могат участниците в събитието да надникнат „зад кулисите“ на техните професии или каузите, с които са ангажирани.

След презентациите, които ще излъчим онлайн на 21 ноември, сме планирали и срещи в реално време с различни организации, отворени за работа с младежи. Участниците ще могат да поговорят лично с техни представители в Zoom, като за целта е нужно само да се регистрират безплатно на https://futuremakers.nextstep.bg/programa.

В периода 24 ноември – 15 декември пък ни предстоят серия от уебинари, водени от специалисти в сферите кариерно ориентиране, работа на свободна практика, ефективно целеполагане и изграждане на личен бранд.

Каква е мотивацията да организирате такова събитие. Какви са трудностите. Как решихте форматът тази година да е различен?

-Събитието има за цел да мотивира и вдъхнови младите хора да потърсят възможности за развитие, които имат потенциала да ги направят не само успешни професионалисти, но и щастливи хора. Идеята за него се роди в резултат на разговорите и срещите, които регулярно провеждаме с младежите покрай портала NEXTSTEP.bg. Направи ни впечатление, че много момичета и момчета избират посоката, в която да се развиват, без да отчитат индивидуалните особености на личността си, свързани с техните интереси, силни страни, ценности, възможности за учене. А това са само част от ключовите фактори, които е добре да имат предвид, когато взимат решения, свързани с професионалната им реализация.

Future Makers ще им даде възможност да разширят мирогледа си и да разгледат опции за развитие, които най-вероятно иначе биха им убегнали. Вярваме, че всеки млад човек заслужава да се възползва от тази възможност и сме щастливи, че можем да осигурим безплатен достъп до събитието на всички, които имат интерес да се включат.

Избрахме този формат и с оглед на усложнената ситуация покрай пандемията. Първоначалната ни идея беше презентациите да се случат на живо, но оценяваме предимствата на виртуалната ни зала, която ще може да посрещне младежи не само в София, но и във всяко кътче на България и света. Реорганизацията ни костваше значителни усилия, свързани най-вече с координацията на всички „замесени“ – лектори, водещи, изложители – но смятаме, че резултатът си струва.

Какъв би бил съветът ви към младите?

-Да възприемат кариерата си не просто като работа, а като начин на живот. Само тази нагласа ще им позволи да погледнат извън рамката на очакваните избори и да потърсят нещото, което ще им донесе не само професионални успехи, но и личностно удовлетворение. Със сигурност има много хора и места, които могат да им бъдат от полза в това отношение, а едно от тях е NEXTSTEP.bg. При нас те могат да открият надеждни тестове за кариерно ориентиране, ценна информация за различни професии и възможност за кариерна консултация с мен 😊

Според вас от какво се определя успешният кариерен път?

-Да започнем от там, че успехът може да има много лица. За някои хора успешната кариера се изразява в добра заплата, за други – във възможността да правиш това, което обичаш, трети биха дали съвсем различна дефиниция. Моето мнение е, че пълноценното кариерно развитие изисква постоянно самоусъвършенстване, желание да опитваш нови неща и да не се страхуваш от предизвикателства. А това може да се случи, само ако си наистина ангажиран с работата си, ако харесваш това, което правиш, и то ти носи не само материални дивиденти, но и удовлетворение.

Има ли история на успешно реализирани млади хора, която ви вдъхновява. Разкажете я.

-Всички истории, които ще разкажем на 21 ноември, ме вдъхновяват! Получихме десетки кандидатури от младежи, които бяха готови да излязат на сцената на Future Makers 2020 и наистина ни беше трудно да направим финалната селекция. Смятам обаче, че всяка една от осемте истории има потенциала да събуди интереса, мотивацията и желанието за развитие у участниците.

Как младите хора могат успешно да развият потенциала си?

-На първо място бих казала, че е нужно да бъдат любознателни. Технологичният свят, в който живеем, ни дава достъп до огромно количество информация и възможности за развитие и до голяма степен от нас зависи дали и доколко се възползваме от тях. От ключово значение е също да бъдат постоянни в усилията си, да преследват смело мечтите и целите си, дори когато никой друг не вярва я тях. А ако търсят вдъхновение – да бъдат с нас на 21 ноември във виртуалната зала на Future Makers 2020!

Какво трябва да се промени, за да избират повече млади хора да се развиват в България?

-Мисля, че трябва да насочим усилията си към създаване на общност, в която да могат да получават стимул и подкрепа за развитието си. Мога смело да кажа, че основите на тази общност вече са поставени, а надграждането й е изцяло в наши ръце.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s