Днес е Световният ден на толерантността

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността.

През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите.На тази дата през 1995 година, държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността.

ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията.

равенство толерантност

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

Нея я подпомагат знанията, откритостта, общуването и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност.

Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

КАКВО МИСЛЯТ ПО ВЪПРОСА НАЙ-МАЛКИТЕ?

ТОЛЕРАНТНИ ЛИ СМЕ?

Различието противопоставя само възрастните. Негодуванието е приоритет на възрастните. Войните се правят от възрастните. Възрастните измислят в лицемерие фалшиви ценности в името на свои облаги. А децата? Те носят само любов и не правят разлика между хора с различни цветове, вероизповедания, имотно състояние и физически недъзи. Техният свят е свят на любов, разбирателство, състрадание и игри. И ако понякога направят грешка, то тя е резултат от огледалото на възрастните в техния свят. Светът би бил едно много по-красиво място, ако не възрастните, а децата учеха света на толерантност. Това показват и резултатите от направеното наше изследване по темата. Вижте и част от отговорите на анкетираните от нас!

Екип на в-к „Алтернатива“

Анкета-Толерантни ли сме и как приемаме различието?

Въпрос-Ако във вашия клас се появи извънземно дете или 
робот как ще го приемете?

Веско, 7 клас– Ще станем приятели! Може би ще ме покани на своята планета, примерно Марс. Ще науча марсиански, ако уроците са безплатни. Ще се запозная със семейството му, ще се науча да карам НЛО. Дано да владее телепатия, за да ме научи на някои неща.

Стамат, 7 клас -Няма значение какъв е, с какъв цвят накожата е, има ли антени или светещи очи. За мен най-важното е всеки да има добро сърце. С радост бих приел сред нас всеки различен.

Стоян, 7 клас -Ако в моя клас се появи робот аз ще започна да се сближавам с него. Смятам,че ще може да ми помогне в труден момент с техниката. Той е на много по-високо интелектуално ниво от човека и ако аз му подам ръка, така и той би ми подал.

Мария Магдалена, 6 клас -Бих станала приятел веднага с него. Ако той е добър с мен и аз бих му отвърнала с добрина. Освен това, като сме различни ще можем да научим много неща, а също ще ни е забавно.

Ана, 5 клас -Някои деца може и да се уплашат от зелено извъземно с антени, но аз ще му се радвам много. Щом е дете, значи ще можем да се разберем бързо и да станем приятели. Децата си имат свой език и той бързо ни прави приятели.

Иван, 5 клас-Мисля, че ще се уплаша от него. Не съм сигурен дали ще е добър. Ако е дошъл да завземе планетата ни, по-добре да го наблюдавам първо. После може и да го приема.

И ПО-ГОЛЕМИТЕ:

Толерантността е термин, който означава търпимост и зачитане на различията, били те социални, културни, сексуални или религиозни. Според някои философски речници тя може да се прояви като акт на снизходителност, като акт на търпимост или като акт на подкрепа и разбиране. Съответно като нетолерантост се квалифицират всички подходи и практики, които не проявяват подобно отношение. Проявата на толерантност не означава безразличие, търпимост към социална неправда, отказ от собствените убеждения или отстъпка от собствените позиции под чужд натиск.

Толерантността е морална стойност, която предполага пълното зачитане на другите, техните идеи, практики или убеждения, независимо дали са различни от нашите. В този смисъл тя е признаване на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от култури, религии или начини на поведение. Някои считат толерантността за основна ценност за хармонично мирно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

Тя е основна нагласа на живот в обществото. Толерантният човек може да приеме различни от установените норми, мнения или поведения в социалната среда, дори да са в разрез с неговите морални принципи. Този тип толерантност се нарича социална толерантност.

Калина ПеовскаАми според мен голяма част от българите са много нетолерантни, но все пак това се променя с времето. За мен равноправието и толерантността са изключително важни.

Ива ЛатиноваАми честно не се смятам за различна, но нямам проблем с тези, които са такива. Според мен в това, че са различни няма нищо лошо. Все повече българи според мен започват да приемат различните хора, но много са и тези които не ги.

Тошко Стоянов На мен лично много ми харесва един цитат на Коко Шанел:“Ако искаш да бъдеш незаменим,трябва да бъдеш различен“. Да-в някои случаи съм различен спрямо моите връстници,но в други се допълвам с тях. Всеки един се е появил на този свят, благодарение чувството, което крепи света-любовта. Ние хората трябва да се уважаваме, да бъдем толерантни, да се обичаме едни други. Не трябва да съдим другите, защото са различни. Не може всички да сме еднакви. Важното е хората да бъдат щастливи, а по какъв начин-това вече е друг въпрос .

Доника КошничароваНе се смятам за различна, но в крайна сметка всички сме хора и трябва да се уважаваме . Дали сме толерантни? Повечето от нас си създават мнения за които после малко или много съжаляват.Съветвам преди някой да си създаде мнение, да опита да опознае човека.

Теди ДимитроваДа, смятам се за различна. Всеки от нас е различен. Светът би бил едно много сиво място ако не бяхме такива. А, дали сме толерантни ние българите… Това е въпрос, който изисква уточнение на смисъла на думата „различен“. Ако става въпрос, за различен по силно изявен негативен начин, то не мисля, че ние българите сме толерантни към такива. Ние имаме склонността да си мислим, че сме перфектни, като разбира се има много изключения, и не искам да обиждам никого. Не знаем как се подхожда с разбиране към „различните“ и умеем да ги съдим. Смятам, че светът би бил едно много по-добро място, ако не се съдим, и осъзнаем, че ние всички сме различни, и съвършенството не ни е в природата.

Младежи от Търговищкия ученически парламент отправиха послания за Международния ден на толерантността

16 ноември - Международен ден на толерантността - PIA-news

Младежи от Търговищкия ученически парламент отправиха послания за Международния ден на толерантността – 16 ноември

За отбелязването на Деня и за инициативата съобщиха от Обединения детски комплекс /ОДК/ в областния град.
„Премахни рамките и разшири светогледа си, нека бъдем единни и толерантни заедно“. С тези думи се обръща към връстниците си и възрастните Веселин Йорданов. „Ние сме хора с различни цели и интереси. Поради този факт произлизат много конфликти и проблеми, но ние трябва да се научим да се справяме с различията си. Ето защо нека се изслушваме и разбираме“ – казва Михаил Банков. А Мария Тончева е убедена, че „Да си различен е избор, да си толерантен – решение за цял живот!“
На 16 ноември 1996 г. на Общото събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността – уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на човешката индивидуалност.
За да има толерантност, трябва да има знания, откритост, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията. Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има, за да изразим себе си, допълват от ОДК.

В Пловдив правят трета градина на толерантността

Ще бъдат засадени 7 дървета символично с призив за мир и толератност.

Третата Градина на толерантността ще бъде създадена в Пловдив като послание за мир

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s