Фотографът Пламен Ликьов: Не съм спирал да снимам живота в различните му форми и така докато мога

Интервю на Мишел Петрова

Добрият художник се познава по цветовете и багрите, с които оцветява пейзажите си, а добрият фотограф се познава по неговия поглед и виждането му върху заобикалящия ни свят. Пламен Ликьов е фотограф от години. За него това не е професия, а хоби. Той умее да ни пренася на мястото на снимане, чрез своя обектив.

-Кое е най-голямото ви вдъхновение и как се зараждат идеите ви за снимане?

-Идеите ми са спонтанни. Всичко е според обстановката и вътрешната нагласа. Когато видя щъркели – снимам щъркели. Когато има красиви облаци – снимам тях. Разбира се, ако се очаква звездопад или пълна луна, или организирано събитие, се подготвям предварително и си избирам място. Вдъхновявам се от красотата на природата – птици, цветя, пейзажи. Вдъхновявам се и от чувствата на хората, обичта, радостта.

-Кое е най-важното нещо за теб, за да стане хубава снимка?

-Снимам това, което е пред всички нас. Стремя се обаче да го покажа от различен ъгъл, с особен ракурс, за да стане интересно. Обичам да подчертавам цветовете – снимката става по-жива, по-изразителна. Когато изразявам тъга, подчертавам тъмните тонове. При радост правя обратното. Ако снимката се получи, аз съм удовлетворен. Ако и други я харесат, това вече е признание.

От колко време снимате?

-Първата си снимка направих през 1973 година с фотоапарата на баща си. Той снимаше с ролфилми 6х6 см. Това ми даваше възможност, след проявяването, да копирам снимки чрез контактния метод. Харесваше ми да се фукам пред приятелите ми и да ги водя в тъмната стаичка. По-късно си купих фотоувеличител и хобито се заформи.И сега обработвам всяка снимка, но вече в “светлата” стаичка.

Как започнахте да се занимавате с фотография?

-Снимам за удоволствие – собствено и на другите. Помествам за тях понякога снимки във Фейсбук, но по-голямото ми удовлетворение е когато в Гугъл карти успея да прикача, да геопозиционирам снимка към даден географски обект, към сграда, комплекс. Тогава се чувствам по-полезен. Снимките ми помагат на хората, които се интересуват от обекта, да добият и визуална представа за него. Такива ентусиасти ни наричат “Местни гидове” и ни дават определени нива. Аз например съм ниво 9 заради качени над 17 хиляди снимки, които са видени над 39 милиона пъти.

-Ако трябва да снимате живота сега, върху какво ще акцентирате?

-Не съм спирал да снимам живота в различните му форми. И така докато мога. Няма да почна да снимам обаче сватби, фото сесии, годинки, и всякакви други комерчески мероприятия. Не снимам за пари и може би затова понякога ми се получават снимките.

Благодаря, че приехте поканата ми за интервю!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s