„Алеф” обявява Осми национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ даде старт на VІІІ Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. За втора поредна година надпреварата е включена в Националния календар на Министерството на образованието и науката.

Темата на осмото издание на конкурса е „Ще ви разкажа за моя спасител“. Тя предизвиква младите автори да дадат полет на въображението си, като се опрат на историческата правда.

Много са примерите за достойно поведение и съдбоносни избори, които българският народ прави, за да спаси своите евреи в годините на Холокоста. Кой е спасителят, предотвратил изпращането им в лагерите на смъртта? Какво го е накарало да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта на приятел или на морала и човеколюбието на непознат? Това са въпроси, на които участниците в конкурса ще търсят отговори чрез своите разкази.

„Алеф“ ще подпомогне младите автори с информация и библиография за периода на Холокоста в България, публикувана във виртуалната библиотека на сайта www.alef-bg.org.

Художествените разкази ще бъдат оценявани от авторитетно жури. Победителите ще получат парични награди, но са предвидени и много материални стимули. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/ в конкурса ще имат правото да кандидатстват за получаване на годишна стипендия /12 мeceцa х 135 лева/ или за еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Всички номинирани ученици ще бъдат поканени в Бургас на тържествена церемония по награждаване, на разноски на организаторите, през пролетта на 2021 г.

Националният младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ на Център „Алеф“ все повече се налага като стойностно предизвикателство за изява на творчество. Съорганизатор на „Алеф“ е Община Бургас, чиято подкрепа надпреварата получава от създаването й. Чрез нея Бургас, все по-популярен като град на толерантността, се утвърждава и като столица на младежките послания за един по-хармоничен и хуманен свят. Конкурсът е подкрепен от Националния дворец на децата и отново е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката.

Престижният форум за младежко творчество на „Алеф“ за осми път не само дава трибуна за проявление на литературни умения, но се доказва и като средство за изграждане на гражданска позиция, за формиране на човешки добродетели и превръщането им в личностна същност. Това е особено важно днес, защото редица ситуации в съвременната реалност поставят пред изпитание моралните качества на хората.

 Броят на участниците в първите седем издания на литературната надпревара надхвърли 1100. Все повече ученици от различни населени места в страната се включват в конкурса, който вече  се радва и на международен отзвук.

Осмото издание на литературното състезание „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ стартира на 11 ноември 2020 г. Със свои художествени разкази в него могат да се включат средношколци от цялата страна. Техните творби ще се приемат до 1 март 2021 година.

Всички номинирани разкази ще бъдат събрани в книжно издание. Сборниците, съдържащи отличените творби от първите пет издания, както и номинираните в VІ и VІІ конкурс, са на разположение в библиотеките в цялата страна, а МОН ги удостои с доверието да бъдат помагало в кампанията „Час по достойнство“ като уникално издание, създадено от деца за деца.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s