Стефан Къшев :“Актьорът би следвало да бъде честен и смел и на сцената, и в живота“

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1991 г.в класа на проф. Елка Михайлова. Първите си стъпки на професионална сцена прави в Драматичния театър в Кюстендил. През 1992 постъпва в трупата на Държавен пътуващ театър, където сред най важните му роли са Стефан Драгоданоглу в „В полите на Витоша“ от Пейо К.Яворов, Подкальосин в „Женитба“ от Николай В.Гогол, Шофьорът в „Аполон шофьор за дами“ от Дарио Фо, Алберто в „Червени рози“ от Алдо де Бенедети, Флавио в „Само за жени“ и Професорът в „Само за мъже“  от Дарио Фо, Генералът в „Чуждата жена “ по Фьодор М. Достоевски, Куцар в „Албена“ от Йордан Йовков, Барни в „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън, Инспектор в „Грешката е вярна“ от Дарио Фо, Огретен в „Уют“ от Камен Донев, Депутатът в „Кабаре“ от Любомир Пеевски, Детективът в „Шантави пари“ и Алън в „Ах ти, лошо маце!“ от Рей Куни. През 2001 година става директор на Държавен пътуващ театър, а  по-късно оглавява ДМДТ „Кадрие Лятифова“ в Кърджали. През 2010 г. постъпва в трупата на Народен театър „Иван Вазов“където сред най-важните му роли са Мартини в „Полет над кукувиче гнездо“ по Кен Киси,  Началник на погребално бюро „Вечност“  в „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман, Старият патриций в „Калигула“ по Албер Камю и Шилингер в “Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка, Старши в „Опит за летене“ от Йордан Радичков.

Интервю на Тошко Стоянов

Завършвате НАТФИЗ в класа на Елка Михайлова през 1991г. Какъв преподавател беше тя?

– Професор Елка Михайлова беше много ерудиран човек. Имаше задълбочени познания в много сфери, свързани с актьорския занаят. Служих две години в родната казарма, но на дисциплина сякаш се научих тъкмо от нея. Тя притежаваше и усет за фалша … не само на сцената.

Кои бяха първите Ви роли в театъра?

-Първите ми роли в театъра бяха Подкальосин от „Женитба“ на Гогол, Стефан Драгоданоглу от „В полите на Витоша“ на Яворов, Плашилото в „Магьосника от Оз“, Шофьорът от „Аполон шофьор за дами“на Дарио Фо.

В сериала „Столичани в повече“ сте познат на зрителите като Желязко Иванов-Цезъра. Хареса ли Ви тази Ваша роля- тя типична или различна беше за Вас от останалите Ви роли?

– Аз си харесвам всичките герои. Как иначе да бъдеш някой, като Цезаря, при положение, че имаш съвсем различен начин на живот? Играл съм всякакви „идиоти“ , с любов ги наричам така , този беше един от всичките.

Пандемията е факт,но съгласен ли сте,че ние от години живеем в пандемия- в пандемия на агресия, алчност и егоизъм?

– Пандемията на агресията, алчността и егоизма вилнее откакто съществуват човеците. Само се видоизменя леко през вековете. За съжаление, на тази планета е така, и ще бъде така, докато по нея бродим ние.

Как прекарвате свободното си време?

– Не бих казал, че имам много свободно време. Когато ме сполети такова, не знам какво да го правя. Понякога свиря, чета, разхождам домашния любимец, гледам качествено кино, за да крада занаят от по-добрите мои колеги.

Според Вас трябва ли един артист на сцената да е един, а извън нея да е различен?

– В този въпрос не бива да съществува „трябва“. Смятам, че актьорът би следвало да бъде честен и смел и на сцената, и в живота. Какъвто и да е героят ти, винаги „засаждаш“ у него нещо свое.

Вашият коментар на цитата:“Да не получиш това, което искаш понякога е голям успех“ е…?

– Оценяваш това като успех, едва след време. Чак след време осъзнаваш, че за твой късмет съдбата е решила да не те дари с това, което си искал. От там и поговорката: „Всяко зло за добро“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s