Пирина Христова: „Българският фолклор ще има бъдеще тогава, когато се научим да го ценим истински и го познаваме“

Интервю на Ивелина Димитрова

Какво е за Вас музиката?

-Музиката е неизменна част от моя живот, винаги е била и винаги ще бъде! Тя възпитава, учи, носи радост или тъга, любов, тя е Вселена!

Защо избрахте да се насочите именно към българския фолклор ?

-И друг път съм казвала, че може би той ме е избрал. Започнах да пея още в детската градина и така до ден днешен именно фолклор. Той също има възпитаваща функция и всеки един себе уважаващ се българин, трябва да познава!

От коя фолклорна област са песните, които най-често изпълнявате?

-Изпълнявам песни от Граовския край, тъй като съм от него. Напоследък ми се случва все по-често да изпълнявам песни от Родопската фолклорна. област, които да прекрасни! Харесвам всички фолклорни области, но на сърце ми е Пиринската, няма да крия! Има нещо много специално в тези песни и в целия Пирински фолклор, което ми действа много въздействащо!

Знаем, че сте взели участие в телевизионния формат ,,Гласът на България”. Как протече подготовката за формата?

-Имахме доста дълги репетиции, но екипа на целия формат е страхотен и позитивен, времето не се усещаше! Беше незабравимо преживяване!

Също така, преподавате във вашия роден град. Какво е чувството да бъдете последовател на българското и какво е посланието към вашите ученици?

-Да, преподавам в училище от тази година. Не искам да се повтарям, защото наскоро го казах в друго интервю, но това мисля… Искам да науча децата да слушат музиката не само с ушите си, а със сърцето си и всички останали сетива. Да я съпреживяват, в края на сметка това е най-важното!

-Планирате ли създаване на авторска песен?

-Не, не съм мислила по този въпрос. Пяла съм си мелодии, които са зазвучавали в главата ми, но има токова красиви народни песни, не знам дали мога да напиша нещо по-красиво! Ако един ден се случи, ще се радвам!

Какво мислите за бъдещето на Българския фолклор ?

-Българският фолклор ще има бъдеще тогава, когато се научим да го ценим истински! Да го познаваме. Не само да „пазим“ традициите си, без да знаем какво означават те! Нека преди да говорим, да отворим една книга, да видим какво са казали по-умни от нас хора, които са изследвали фолклора и тогава да пазим традициите! Още веднъж ще кажа, нека първо да ги познаваме и тогава да ги пазим!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s