Празнуваме Димитровден

Днес е денят на Сливен

Ева Димитрова и Елиз Адем

Hа 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски отбелязваме Димитровден. На днешния ден празнуват всички с имената Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и техните сродни. Светецът е роден през 3 в. в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влизат в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Според народните вярвания от Димитровден започва зимата Народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“. Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. По Димитровден се познава какви ще са предстоящата зима и новата година Ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърлят в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смята, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома – добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината. Като предвестник на зимата и студа, св. Димитър се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. Трапезата на Димитровден трябва да включва курбан или гювеч от овнешко, яхния с петел, ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

183 хиляди димитровци празнуват днес имен ден. Православната църква почита паметта на свети мъченик Димитър Солунски. . Димитровден е празник и на град Сливен. За града 26 октомври, Димитровден, е свързан с катедралния храм „Св. Димитър“ и прочутия Сливенски панаир. Панаирът е място не само за обмен на стоки, но и за контакти и духовно общуване. На ежегодния Сливенски панаир са идвали търговци от цяла Турция, Полша и Унгария. Той съперничел на Узунджовския панаир. Честит празник!

ИЗВЕСТНИ ДИМИТРОВЦИ:

ДИМИТЪР КОВАЧЕВ ФЪНКИ

Димитър КовачевФънки е български музикант и бизнесмен, част от „Ера“. Управител е на Sofia Music Enterprises.

Роден е през 1960 г. в София.

Работил е като санитар в инфекциозна болница, но по-късно постъпва в Държавната консерватория.

Профилът на Фънки - slava.bg

През 1991 г. заедно с Иван Несторов – Амебата основават промоутърската фирма София мюзик ентърпрайсис. На следващата година Фънки става вокалист на група Ера, заменяйки Любомир Малковски. С Фънки в състава си групата издава англоезичния си албум Point of view, но през 1994 г. групата се разпада. След това Фънки свири за кратко като гост-музикант в Монолит, а през 2003 г. се присъединява към Sheky and the boody boys, където свири с бившия си колега от Ера, Михаил Яланджиев – Църо. Двамата свирят и в индърстриъл групата Alien Industry. От 2006 г. Димитър Ковачев е бас китарист на група Турбо, взимайки участие в записите на албума „Съдба“.

В периода 2008 – 09 г. Фънки е част от журито във втория и третия сезон на предаването Мюзик айдъл. През 2012 г. участва във Vip Brother, а през 2013 г. е жури в авторския формат на ТВ7 – „Музикална академия“.

Той е част от журито в трети (2015), четвърти (2016), пети (2017), шести сезон (2018), седми сезон (2019) и осми сезон (2020) на „Като две капки вода“. Участва и в Big Brother Most Wanted през 2017 година.

ДИМИТЪР ПАВЛОВ

Митко Павлов

Като малък си чупи краката 4 пъти – и двата по два пъти. Пак в този период стъпва на котлон и скача в натрошени стъкла при игра на стражари и апаши. В по-зряла възраст води 3 години емисии „Новини“ на „Евроком“ и намира първата си школа в попрището за много поучителна. Работи като сервитьор и барман. Не може да плува. Гризе си ноктите, когато е нервен. Засега само тези на ръцете. Вече не пуши. Обича бира. Светла. Улица „Шишман“ в София също. Не харесва завистливи и дребнави хора. Усмихва се често. Гастрономичните му предпочитания са баница с праз и таратор, кюфтета, лютеница, шопска салата и ракия. Не яде агнешко, всякакви дреболии и фрикасе. Мрази реване. Реклама

Забавлява се. Всяка сутрин от 7 до 11. По „Ретро радио“. И в петък от 20 часа по Би Ти Ви. Останалото е Light. „Капитал Light“.

МИТКО ЩЕРЕВ

Митко Щерев | Discography | Discogs

Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол. Свири отначало на акордеон (взема уроци при Хр. Христов и Н. Николов). Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Завършва музикалното училище в Пловдив – специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град. В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил ДимитровСиньо-белите“. През 1967 г. пише първата си песен – „Нора“ в изпълнение на Емил Димитров. В началото на 1970-е години е ръководител на оркестър „Маковете“, който съпровожда Лили Иванова. До 1973 г. работи с Лили Иванова и Емил Димитров. През 1974 г. Митко Щерев създава група „Диана Експрес“ и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея, като пише почти цялата ѝ музика. В първата дългосвиреща плоча на групата пее Митко Щерев, като е автор на музиката и аранжиментите на цялата плоча. Някои от най-големите хитове на „Диана Експрес“ са „Северина“, „Душа“ и „Наследство“.

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на поп музика в България. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Русия, Чехия, Германия, Франция, Холандия и Италия. През 1986 г. става главен художествен ръководител на естрадния ансамбъл към Министерството на войските на транспорта.

Митко Щерев се реализира и като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: „Дубльорът“, „Осъдени души“, „По хълмовете на времето“, „Човек от народа“, „Адаптация“, „Комбина“, „La Donna E Mobile“ и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието. Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите „Вик за помощ“ и „Скъпа моя, скъпи мой“ през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.

През 2010 г. издава биографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“, в която описва освен своя живот и историята на „Диана Експрес“.

Продуцира както своите песни, така и пиеси на млади изпълнители, сред които най-популярни са дует „Каризма“.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ ПАЙНЕРА

Митко Пайнера: Радетели сме за качество, доближаващо световното ниво -  Signal.bg

Митко Димитров е виден български бизнесмен. Като собственик и изпълнителен директор на музикална компания „Пайнер“, популяризираща поп-фолк музика, Димитров принадлежи към групата на най-успешните предприемачи от региона на Югоизточна Европа

ДИМИТЪР ПЕНЕВ

Димитър Пенев: Трябва да сме реалисти | Футбол | Новини от България и Света  | OFFNews.bg

Димитър Душков Пенев (прякор Пената) е български футболист (централен защитник) и треньор, роден на 12 юли 1945 г. в село Мировяне, Софийско. Истинската рождена дата на Димитър Пенев е 10 юли, но докато неговите родители отиват да го запишат, вече е било 12 юли и остава по документи, че е роден тогава.

ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

Димитър Иванов Бербатов е бивш световноизвестен български футболист. Един от най-успешните централни нападатели в Европа и света. Смята се, че именно той е най-добрият български футболист в началото на XXI век, заради представянето си с екипа на един от безспорно най-големите европейски грандове – Манчестър Юнайтед

Димитър Бербатов изненада с избора си за идеалния партньор на терена

ДИМИТЪР РАЧКОВДимитър Минков Рачков е известен български актьор и телевизионен водещ.

Димитър Рачков Официална - Home | Facebook

Роден е на 18 септември 1972 г. в Бургас. Средно образование в ПГ по САГ „Кольо Фичето“ в Бургас с паралелка геодезия. Завършва НАТФИЗ през 1995 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков. От 1996 до 1998 г. работи в Cливенския драматичен театър „Стефан Киров“. Работил е и във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и в Малък градски театър „Зад канала“. От 1998 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. От 2006 г. е част от театрална формация Мелпомена.[3][4]

Рачков става известен с ролите си в предаването Клуб НЛО.

Понастоящем е водещ на ТВ шоуто „Като две капки вода“ по Нова телевизия. Водил е по същата телевизия и „Маскираният певец“.[5]

Той участва също в предаването „Пълна лудница“, като представя образи като: Жоро Бекъма, Ники Пънчев (Ники Кънчев) и самия себе си (с псевдонима Пачков) в „Шоуто на Рачков“, както и герои от „Сакъз“ (пародия на турския сериал Перла) – Рачкур и Шмъркан, където си партнира с Мария Игнатова.

Участва епизодично в сериала „Откраднат живот“.

Награди и отличия

  • Носител на награда за мъжка роля от Театралните празници „Благоевград`99“ за Попът в „Зидарите и попа
  • Аскеер“ 2000 за изгряваща звезда за Мъжът в „Самолетът беглец“.
  • Почетен гражданин на град Твърдица от 2013 г.
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 122642929_675638060014705_3436891196983303848_n.jpg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s