Мария Чакърдъкова:Българската народна музика е неписаната история на нашия народ и съм горда, че съм неин носител

Интервю на Тошко Стоянов

Какво бихте разказали за ученическите си години?

-Аз съм от гр. Гоце Делчев. Там съм израснала, учила и продължавам да живея и до днес. Винаги, когато се сетя за ученическите си години, се усмихвам! Това са едни от най-емоционалните ми години, изпълнени с много мечти. Обичах училището си, учителите си, благодарна съм за всичко, на което ме научиха, но едно от най – важните неща са приятелствата, които създадох там, и за моя голяма радост продължават и до днес! Училището ми бе първата импровизирана сцена! Нямах търпение да дойде междучасието. Качвах се на един стол и запявах, а съучениците ми завиваха хора по коридорите. Още от тогава много обичах да пея, мечтаех да бъда като майка ми, исках да бъда на сцената, исках да танцувам, да пея, не съм и вярвала, че ще дойде този момент, в който аз да радвам хората!

Кой е бил най – щастливият миг в живота ви?

-Бих казала, че съм щастлив човек и имам голям късмет в живота. Определено раждането на сина ми Христо е един от най-щастливите ми мигове. Създаването на живот, отглеждането, възпитанието на едно дете, всеки ден той ме прави щастлива. От друга страна работата ми, сцената, срещата с хората, музиката, танците също ми дават емоция, която не може да се сравни с нищо. Най – голямото щастие е да даряваш радост и усмивки на хората.

Вашата майка е любимата на всички Николина Чакърдъкова.Отговорна задача ли е да пеете с нея на една сцена?

– Майка ми вече 20 години е на голямата сцената. Тя създаде един нов облик на фолклора, успя да отгледа своя публика, която много я обича. Да бъда с нея на една сцена , това е сбъдната мечта. Ясно съзнавам колко е голяма отговорността, какви са очакванията към мен и колкото и да съм млада, не мога да бъда начинаеща. Аз искам да продължа всичко това, което тя е започнала. Виждам блясъка в очите на хората, по аплодисментите им разбирам, че това което правя им харесва. Надявам се с годините да надграждам и да развивам всичко това, което майка ми е постигнала. За мен най – важното е да успея да предам моята емоция и да правя хората щастливи.

Кои са уроците, на които ви е научила вашата майка и какво продължавате да учите от нея?

– С майка ми сме много близки, винаги и за всичко съм се допитвала до нея. В професионален план тя винаги е до мен. Тя е човекът, който критикува, поощрява, който ме учи всеки ден, но уроци относно живота, балансирането между кариера и семейство не ми е давала, защото тя това ми го показва всеки ден с личния си пример.

-Казват, че майчинството променя, вие сте щастлива майка – вас как ви промени?

– Със сигурност майчинството променя. От момичета ставаме жени, ставаме по-силни, по-отговорни и започваме да се радваме и да оценяваме малките неща, които ни се случват всеки ден. Чувствам се потребна, щастлива, каквато и умора да имам натрупана през деня, когато видя детето всички негативни мисли изчезват.

– Кои са семейните традиции, които се спазват в дома ви?

-Работата ни е такава, че се налага често да отсъстваме от дома. Благодаря на цялото ми семейство за помощта в отглеждането на Христо, затова че ми дават спокойствието да работя. Ние сме голяма фамилия и винаги сме се опитвали да спазваме българските традиции. Стараем се на големите празници винаги да се събираме, да бъдем заедно вкъщи.

-На 11 октомври , в зала 1 на НДК представихте спектакъла „Младостта пее и танцува”. Как минаха двата поредни концерта в София и кои са градовете, които ще посетите?

-Много дълго време всички очаквахме този момент. Нашето мото е – „Елате и вижте”, на мен ми е трудно да давам оценка на това, което сме направили. Но факта, че хората събраха смелост, уважиха ни с присъствието си, дариха ни с толкова много аплодисменти, извикаха ни няколко пъти на бис, пяха с нас, а сега получавам и безброй много съобщения в социалните мрежи, това говори много. Знаете ли, мечтаех за момента, когато ще се изправя пред публиката. На спектакъла, особено на финала имах чувството , че ще полетя – от емоция, от щастие, аплодисментите на хората, техните усмивки ми изпълниха сърцето. Това е наградата за артиста, това дава стимул да не спираме да работим. Обменяме си с публиката енергия , наслаждаване се заедно на всичко което се случва на сцената и се радвам, че успяхме да създадем един прекрасен , цветен, весел, неделен празник! А за турне из страната все още не мога да кажа, живеем във време, в което трудно се планира, в залите е много ограничен броя на публиката, надявам се през ноември да имаме възможността да зарадваме нашите почитатели в Бургас.

-Какво ви прави горда българка и защо?

-Имала съм възможността да пътувам, да наблюдавам различни култури. Гордостта е чувство, което носиш в себе си, всеки ден има причина, която да ни кара да се чувстваме горди, затова че живеем тук, в нашата България. Имаме прекрасна природа, история, традиции. Българската народна музика е неписаната история на нашия народ и съм горда, че съм неин носител, че заразявам хората с нашата музика и всеки ден показваме, че ние младите обичаме корените си и се гордеем с тях.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s