Константин Томов: Новата генерация определено качва много високо летвата и стандарта на бардовата музика

Интервю на Елица Динева

Знаем, че сте спечелил конкурсът „Sofia Singer Songwriter Fest 2020 „.
Разкажете ни малко повече за него. 

-За първи път участвам в този конкурс. Това е фестивал на бардовата музика, приветстващ всеки поет с китара за участие, и разбира се почитателите на този singer-songwriter стил като слушатели. Винаги съм харесвал този стил на презентиране на песни и много се радвам, че и в България добива популярност. Фокусът на тазгодишното издание беше годишнината от рождението на Джон Ленън.


-Как взехте решението за участие?

-Взех решение да участвам в следствие на поканата на Лили Друмева. Когато тя ми каза за конкурса, не знаех почти нищо за конкурса. Аз като цяло съм човек, който обича новите преживявания и си казах „защо пък да не видя какво е“? Поех риск и се оказа нещо наистина страхотно!


-Как протече конкурсът?

-Конкурсът беше последните два дни на фестивала. Протече нормално. Първият ден всеки участник трябваше да изпълни 2 авторски и 1 песен на Бийтълс. След класиране в края на конкурсния ден, поради много силната конкуренция, журито направи компромис с броя на участниците, които да минат, и реши на финала да участват 5, а не 4 състезатели. Вторият ден протече по подобен начин, като имахме и гост изпълнители победители от kонкурса „Младите бардове“. Бяха наистина феноменални. Новата генерация определено качва много високо летвата и стандарта за това изкуство!


-Какво е чувството да участваш в такъв конкурс?


-Чувството е уникално, най – вече заради хората, които срещаш. Срещаш съмишленици, творци, хора на изкуството, ценители, една богата палитра от хора усетили нуждата от красота в сивото ни ежедневие. И с всяко нещо е така. Няма ли хора, с които да го преживееш, споделиш… не е приятно. Колкото и красиво нещо да създадем, не можем ли да го споделим с хората…това съкрушава твореца. Пандемията ни го показа нагледно.

Откога се занимавате с това?

-От 4- годишен свиря на цигулка и от малък музиката е неотлъчна част от живота ми. Постоянно я изследвам, търся новите тембри, хармонии, които ще биха ме отвели от най – дълбоките кътчета на преизподнята до високите двери на Рая. Музиката е за любопитните хора. Тя е необятно място, в което можеш да откриеш неизследвани светове изнизани от емоции, мечтания, трагедии и епични героизми. За това и много хора използват тази реалност за да избягат от сивотата на света. Музикантите сме просто хората, които отварят портала към нея, за да може всеки да избяга макар и за няколко мига в това по – добро място. Но всичко си идва с цена. За да отворим тези порти, използваме част от собствената ни душа. За това не приемайте музиката за даденост. Просто някой вече е платил цената за вас.


-Разбрахме, че наградата е китара на висока стойност. Заради наградата ли се включихте или заради емоцията и преживяванията?

-Хаха, няма да отрека, че съм фен на китарите на Кремона. Мисля, че все още има българи, които подценяват фирмата, но напоследък всичко тяхно, което съм видял е на световно ниво! Но в интерес на истината разбрах какви са наградите в конкурсния ден, та не това беше мотивацията ми. Аз съм на мнение, че човекът е зависимо същество. Създадени сме да си помагаме един на друг, а не да се борим един срещу друг, та поради тази причина на тези места винаги търся талантливи колеги, с които бих могъл да си колаборирам за в бъдеще. Определено бях очарован от това, което видях, и дори вече насрочваме бъдещи записи с някои колеги, но разбира се това е изненада J .


-С какво се занимавате в професионален план?

-Работя като аудио – видео монтажист за Уча.се. Отделно от това съм и сесиен музикант(с цигулка, пиано, китара, ирландска флейта) или на по – прост език, записвам всички тези инструменти, за колеги, които биха искали да ги имат в песента си. Имам и група The Storytellers, с която концертираме из страната, и с която скоро ще пуснем една от песните, с която участвах – Blind man taught me.

 -Каква беше конкуренцията?

-Много силна. Честно казано, всички бяха супер добри и си заслужаваше всички от първият ден да бъдат и на втория. Много силна поезия, много красиви гласове изобщо бях много щастлив да чуя такава палитра от разнообразност и уникалност. Пък и са много весела компания колегите!

 -С какво участвахте вие ?

-Участвах с мои авторски песни по регламент и по 1 на Бийтълс за всеки ден.

Започнах първият ден по – ударно. Изпях Come together на Бийтълс, като по шоуменска песен, след което една хумористична песен на английски вдъхновена от един петел, който ме будеше по 3-4 пъти през нощта на един лагер. – Are you a Chicken or a Rooster?

Песента, която най – много се хареса, като че ли на хората, беше “Blind man taught me”. Тя е вдъхновена от суетата и глупостта на човека, описани в книгата Еклисиаст. „Гол идва човек на този свят и гол си отива и нищо не може да вземе“, беше изречението, което породи нейното създаване.

Вторият ден реших да почна с песента на Бийтълс, “Hey, Jude” защото създава настроение и всички можем да я запеем с кеф!

Авторските ми песни от този ден бяха:

Стига работа – песен за работещите от 9 до 6

 Out of grace – от тази ще ви оставя само цитат „But when we are falling it feels like we’re flying, blinded we’re crashing but it’s worth every try.

И отново повторих Blind man taught me, по заявка от публиката.

Беше уникално, и благодаря на Бог, че ми се случи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s