Ваня Проданова: Нека храната, която приемате да бъде лекарство, а не отрова

сн. архив на Ваня Проданова

alternativpress_the_free – последвайте ни!

-Разкажете ни малко повече за себе си.

-Родом съм от с. Ясна поляна, китно селце на 10 км. от морето. Семейна съм и имам едно прекрасно момиченце, което вече е на цели 5 г. и половина, както сама обича да казва.-Как стартира вашата кариера? Кога създадохте първия си режим и защо решихте да запишете именно тази специалност в университета?

Ваня Проданова с прекрасната си 5-годишна дъщеричка.

-Това е съдба! Аз не го приемам просто като кариера или работа, това е моето призвание. Независимо, че през цялото време съдбата ме водеше към храната, аз някак не исках да приема това за знак. Когато трябваше да избирам в коя гимназия да продължа средното си образование, първото ми желание беше съвсем в друга посока, мечтаех си да завърша Морското училище в гр. Бургас и да пътувам с корабите. Майка ми обаче беше на съвсем друго мнение и реши, че вместо този „мъжки занаят“, както го наричаше, трябва да се насоча към нещо по-подходящо за жена. Тогава ме записа в Гимназията по туризъм в гр. Бургас и може би точно този нейн избор предопредели моето бъдещо призвание.

След като завърших гимназия записах да уча Публична администрация в Бургаския свободен университет, но това така и не успя да ме спечели като моя бъдеща професия. По стечение на обстоятелствата, съдбата ме доведе в гр. Сливен. Тук реших, че искам да се запиша да уча в Техническия университет, но специалността отново не си я избрах сама, а един мой много близък приятел, професор, който ме подготвяше за кандидат студентските изпити, ме насочи. По негово, а не по мое желание аз започнах да уча „Хранителни технологии в бита и туризма“. Тогава той ми каза: „Миналото и бъдещето винаги са били в храната. Тази професия винаги ще я има.“ От този момент сякаш погледнах на храната по друг начин. Открих любовта към храната и заслугата е до голяма степен на моите преподаватели, които винаги, дори до ден днешен, ме провокираха да искам да знам още и още. В последствие завърших магистратура „Безопасност и качество на храната“, а в момента разработвам докторска програма към Тракийски университет – Ямбол, с двама научни ръководители, които са невероятни професионалисти и големи имена в областта.

С хранителните режими всичко започна преди 2 г. и половина след една приятелска среща с отец Йоан, мой много близък приятел. Говорихме за много неща, и накрая аз му споделих, че много бих искала да започна работа, свързана с всичко което съм учила до момента, нещо свързано с храна, което да ми доставя удоволствие. Разделихме се, аз тръгнах да се прибирам и по пътя срещнах две мои познати, които видимо нямаха здрав вид.

Споделиха ми, че от скоро спазват някаква хранителна програма, но никак не се чувстват добре. Предложих на едното момиче аз да и направя един хранителен режим подарък. Веднъж бях правила хранителен режим, докато лежах в болница на моята лекуваща лекарка, която показа доста добри резултати. Всъщност до този момент знаех всичко само на теория, а практиката ми беше единствено с моята лекуваща лекарка. Изключително съм благодарна на моята приятелка, че ми даде възможност да се докажа пред себе си. И така, след спазване на моя хранителен режим резултатите бяха много добри, а мълвата за мен тръгна от уста на уста.

-Как мотивирате клиентите си?

-Резултатите сами по себе си ги мотивират да искат да постигнат още и още. Смятам, че най-добрата мотивация е личното самочувствие, когато някой се чувства добре в кожата си това си личи, както се казва „Здравето от вътре си личи отвън“. Най-важното е човек сам да поиска промяната и да е готов да пребори трудностите, а резултатите си заслужават усилията.

– Как протича създаването на един режим?

-При хранителните режими е от първостепенно значение индивидуалния подход. Винаги предпочитам да се срещам лично с моите клиенти, да разговарям с тях, но не разговор като при доктор, а чисто приятелски. Те ми споделят за своите хранителни навици, слаби страни, придружаващи заболявания и други неща, които ми помагат добре да опозная човека срещу мен. След това си говорим за храна, тази която обичат да си хапват и тази която не обичат или не трябва да консумират, поради някакви здравословни причини. Изготвянето на самия хранителен режим е всъщност сбор от цялата тази информация и на базата на задължителни кръвни изследвания, които да покажат първоначалното здравословно състояние на клиента.

-Разбрахме, че често комбинирате Вашите хранителни режими с прием на различни билки, бихте ли ни разказали повече?

-Пречистването на организма е от първостепенно значение. Това може да стане чрез храната, но когато се комбинира с правилно подбрани билки получаваме отлични резултати. Един от примерите в моята практика е жена, която 15 години е била без менструален цикъл и всички лекари са я убеждавали, че процеса е необратим, при условие, че възрастта и съвсем не е близка до менопаузата и няма никакви заболявания. По мои препоръки тя пиеше в продължение на няколко месеца билки и около четвъртия месец, ми се обади с думите: „Стана чудо!“. Тя беше свалила 20 кг. и вече 2 години, всеки месец има менструация. Друг подобен случай е жена, която имаше пъпки по цялото тяло, и след пречистващ хранителен режим, съчетан с билки, по моята клиентка нямаше и следа от пъпки.

Сега се чуваме редовно и вече година и половина тя е напълно здрава. Мога да говоря много и за лечение на псориазис, както и за много други заболявания, които могат да се подобрят или напълно да се излекуват с правилната храна и съответните билки. Но моята най-голяма гордост са моите бебета. Голяма част от моите клиентки, по време или след хранителен режим, забременяват. В практиката си имам два по-сериозни случая, в които жените след дългогодишни опити не са могли да забременеят, но с правилната храна и Божията помощ вече си имам две момченца, Александър и Матей.

-Какво правите през свободното си време?

-За съжаление напоследък нямам много свободно време. Както знаете освен в кабинета си, работя и като преподавател в Техническия университет Факултет и Колеж в гр. Сливен, но всяка минута, която мога да си открадна я дарявам на съпруга си и моята дъщеря. Едно от любимите ни занимания с моята дъщеря е да готвим. Тя има изключителен интерес към храната и доста се забавляваме, докато приготвяме нещо у дома.

-Споменахте, че преподавате в Техническия университет, разкажете ни повече, за това какво е да преподавате за храната?

-За мен е изключителна чест, да бъда част от преподавателския колектив на Техническия университет Факултет и Колеж – Сливен. Уча моите студенти на любов към храната, защото както обичам да казвам: „Вкусът е привилегия за малцина и никой не го поднася даром, той трябва да се заслужи!„.

-Какво да очакваме в бъдеще от Вас?

От скоро в екипа е и младият и талантлив треньор Алекс Кирилов.

-От скоро част от екипът ни е и млад амбициозен треньор, който изготвя индивидуални тренировъчни програми изцяло въз основа на хранителните режими. Това е ново начинание, с което бихме искали да приканим повече млади хора към по-здравословен начин на живот, не само като променят хранителните си навици, но и като започнат да се движат повече. Здравото тяло е комплекс от правилна храна и много движение, едното без другото не може. Иска ни се да мотивираме повече хора да искат да спортуват, да се движат активно, за да се чувстват още по-добре. Много от клиентите ни освен, че спазват хранителен режим изготвен персонално за тях, се възползват и от услугите на нашия треньор Алекс Кирилов, които също като мен е изключително стриктен и държи на дисциплината, що се отнася до храна и движение.

– Какво бихте посъветвали нашите читатели?

-Както се казва храна разболява и храна лекува. Нека храната, която приемате да бъде лекарство, а не отрова!

– Отделяйте по няколко минути, за нещо приготвено от Вас, отколкото за готов полуфабрикат, който ще Ви спести време, но ще Ви навлече повече вреди, отколкото ползи;

– НЕ консумирайте газирани напитки;

– Пийте достатъчно вода и се движете при всяка възможност, дори да не е непременно активен спорт, разходката след вечеря също е много полезна;

– И може би най-важното: Не гладувайте, не пропускайте хранения. Това в никакъв случай не означава непременно отслабване, даже напротив по-скоро бихте качили килограми, отколкото да ги свалите.

За контакт: https://www.facebook.com/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE-324989674928504/

автор Елица Динева

Един коментар към “Ваня Проданова: Нека храната, която приемате да бъде лекарство, а не отрова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s