БЪЛГАРСКИТЕ ОКОЛОСВЕТСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ МЕГИ И ИВО:“ С гордост носим нашите носии по света“

Интервю на Елица Динева

Разкажете ни малко повече за себе си. 

-Ние сме Меги и Иво, двама души с една обща страст – пътуването. Съвсем между другото сме и двойка от почти десет години, а от четири и семейство.

ак избирате дестинацията всеки път? 

-Ами честно казано е различно.

Меги:Например Иво винаги е мечтал за сафари в Африка и затова посетихме Кения. Заради мен пък отидохме в Куба, Виетнам и Камбоджа. Но има и места, където сме взимали спонтанно билети и сме тръгвали без особени планове – като Занзибар например.

А имате ли любима такава?

-На първо място е Виетнам.

Любим спомен да споделите?

Иво:Хубавите спомени са много, но определено любими са нощувките при берберите в Сахара, както и престоят ни в едно виетнамско семейство по поречието на Меконг. Обаче най-запомнящи са ситуациите, които на момента са били леко плашещи, но след години остават като забавни моменти. В Занзибар например шофьорът на таксито ни закара в три през нощта в една гора и не продължи, докато не дадохме още малко пари. В Кения бяхме нападнати от слон, което после се оказа, че е само атака за сплашване.

Как протича оправянето на багажа за дадена дестинация? 

-В началото пълните по един голям куфар за десет – дневни пътувания, но вече сме толкова организирани, че за десет дни в Мароко, бяхме само с малък ръчен багаж, а Меги носеше различни рокли за всеки  ден. Изключения са места, на които сме дълго време на по-отдалечени места, където нямаме възможност да си купим козметика, да си заредим батериите и т.н. Тогава сме малко по-разглезени и се почва едно носене на шампоани, спрейове против комари, външни батерии и други.

Как се оправяте с езиците?

Меги:

-Аз говоря английски, немски, испански, малко италиански и арабски, а Иво е много, понякога дори прекалено комуникативен и винаги учи преди пътуване по петдесет – сто думи от езика на страната, която посещаваме. Това между другото, отваря много врати и винаги носи предимства като по – ниски цени, покани за посещения в непознати хора.

Откъде намирате време за всички пътувания?

-Имаме и двамата по тридесет дни годишен отпуск и освен това винаги комбинираме отпуските с празници и други почивни дни, така че обикновено се събират по четиридесет – петдесет дни на година за пътуване. 

С какво се занимавате в личен план?

-Работим в банковия и ИТ сектора, а през свободното си време, ако не пътуваме, се занимаваме със спорт, фотография и танци. Общо взето рядко има моменти, в които да скучаем или просто да си релаксираме.

Как се запознахте?

-Запознахме се през две хиляди и единадесета година, когато работихме като екскурзоводи по българското Черноморие. В интерес на истината, в началото дори не се понасяхме, но после като пламна една любов и така вече десета година.

Как възникна идеята за обикалянето по света в народни български носии? 

-Идеята дойде след едно посещение на Октоберфест в Мюнхен, където бяхме изключително впечатлени от всички хора на различна възраст, носещи с гордост баварските си носии. Решихме, че нашите носии с нищо не са по-лоши, за да не ги носим и ние с гордост по света.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s