Световен фестивал на анимационното кино се провежда във Варна

XXI Световен фестивал на анимационния филм (СФАФ) се провежда в морската столица, с финансовата подкрепа на Община Варна. Той бе официално открит вчера и ще продължи до 13-ти септември. Форумът събира участници от цял свят, като се представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят.

Тази година в програмата на фестивала влизат 80 филма от 25 страни, като 15 от тях са български. В отговор на пандемията за първи път ще бъде предложен и онлайн стрийм на всички програми през сайта на фестивала.
В първата вечер любителите на анимацията гледаха селекция късометражни филми от Белгия, България, Канада, САЩ, Чехия, Дания, Естония, Франция и др., част от 1-ва Конкурсната програма (късометражна анимация). В останалите фестивални дни зрителите ще имат възможността да видят както вече награждавани на международни кинофестивали творби, така и такива, които се представят за първи път пред публиката.
В категорията за дългометражни филми ще бъдат показани две значителни кинопроизведения, които без съмнение ще заемат своето достойно място в съвременната история на анимационното кино. Студентската програма отново привлича вниманието с разнообразни търсения, свързани както с възможностите на компютърните технологии, така и с тези на класическите техники.
По време на Световния анимационен фестивал се организира традиционната детска работилница, където малчугани имат възможност да направят собствен филм. Ще има специализирани лекции, мастър-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития. Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език.
През октомври 1979 г. се е състоял първият Световен анимационен филмов фестивал във Варна. Осъществени са шест издания, последното от които през 1989 г. От 2011 г. Фестивалът отново е възстановен.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s