Щерион Пилидов:“Музиката и китарата са моята страст“

Интервю на Тошко Стоянов

Завършил сте НБУ със специалност“Поп и джаз китара“. Защо избрахте точно това?

-Музиката и китарата винаги са били моята страст и веднага, след като завърших, реших че искам да уча музика и да се срещам с нови хора, за да обменям опит и малко или много да се уча и от тях. Първоначално исках да кандидатствам в музикалната академия, но поради стечение на обстоятелствата изпуснах приемните изпити и реших, че няма да чакам една година и кандидатствах в НБУ. За миг не съм съжалявал, че завърших там, защото срещнах страхотни хора, с някои от които продължавам да работя и до ден днешен.

С кои големи имена сте работил и какво е емоцията от работата с тях?

-Работя с много известни изпълнители: дует Ритон, дует Авеню, Деси Добрева, СкандаУ, Калин Вельов, Йоана Драгнева, Ирина Флорин, Тони и мн. др. Работата с такива големи имена на поп музиката ме прави всеки ден все по-голям професионалист. Това са хора, за които сцената е втори дом и отношението, което те имат към работата е учебник за мен. Това са незаменими моменти, и аз съм благодарен и щастлив, че съм част от тях. Работата с такива хора ме научи най-вече на отговорност и отношение, а тези неща се учат единствено на сцената. Тях не ги пише в учебниците.

А с кои бихте искал да работите?

– Не мога да преценя като имена с кой искам да работя, но винаги се старая да работя с по-добри музиканти от мен, защото това ме кара да ги догонвам и да се развивам.

-Как Ви се отрази пандемията?

Както всеки един човек на културата и аз бях пряко засегнат от пандемията и извънредното положение. Може би най-много ме засегна психически. За последните 3 месеца съм имал 4 участия. Това е абсолютно смазващо за един музикант, не само от финансова гледна точка. Страшно много ми липсва сцената и нямам търпение всичко това да отмине, за да можем всички музиканти и хората на изкуството, като цяло, да се радваме на успехите си, защото сцената е голямо щастие. Работата в студиото обаче въобще не е секвала. От началото на пандемията съм завършил 14 проекта с различни изпълнители и това е нещото, което ме крепи психически.

-Имате и авторски песни като „Цветни радиовълни“,“Light up the engines“ и други…Как се създадоха и обмисляте ли да създавате нови?

– Написах „Цветни радиовълни“ през 2015г. Тогава бях много вдъхновен от Бруно Марс и исках да направя нещо подобно в негов стил. Музиката дойде много бързо, но имах доста трудности с текста, тъй като нямам много опит в писането на лирики. Събрах едни приятели, пуснах им демото на песента и ги попитах според тях за какво трябва да се пее в нея.Всеки си даде мнението и на базата на това написах текста. Общо взето направих мини социологическо проучване и мисля, че се получи доста добра идея. Light Up The Engines е песен, посветена на астронавтиката и изследването на космоса. Интересувам се от астрономия и просто нямаше как да не направя песен за космоса. За текста ми помогна моят приятел и колега Александър Христов, който го редактира, за да е граматически правилен.

-Какво за Вас е любовта?

– Любовта идва в много различни форми. Разбира се най-голямата любов е към друг човек. Може да звучи тривиално, за мен любовта е: разбиране, привързаност, грижа, привличане и от време на време по някой друг компромис. Естествено другата ми любов е любовта към музиката. Нея си я изразявам, чрез отдаденост и постоянство.

-Като финален въпрос: как ще прекарате лятото и да очакваме ли нови проекти?

– Лятото ще го прекарам в много работа и от време на време почивка на морето. За мен проектите не спират нито за миг, няма лято, няма зима, и това ме кара да се чувствам щастлив!

Щастливо лято!

автор Тошко Стоянов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s