Мария Стефанова: Искам да запазим и съхраним у идните поколение фолклора

Интервю на Елиз Адем

Разговаряме с Мария Стефанова. Тя е народна певица. Мечтае да преподава, за да съхрани и предаде на бъдещите поколения магията на фолклора. Талантливата изпълнителка ще ни разкаже: Защо млад човек избира народната музика,какво символизират народните носии и дали се опитва да възроди традициите?

Разкажете ми за себе си?

-Казвам се Мария Стефанова. Аз съм от красивата ни морска столица Варна и съм завършила Варненското музикално училище. Занимавам се с музика вече 10 години. Първоначално бях поп и джаз певица, но в течение на обстоятелствата реших да се преквалифицирам във фолклорното изкуство. Лауреат съм на много конкурси, също така съм и рекламно лице на някои от тях 😊.

-Как се зароди любовта Ви към народните песни?

-От дете съм закърмена с народната песен. Моята пра-баба ми пееше всякакви народни песни, от всяка една фолклорна област. Сещам се първата песен ,която ми запя – “Слънчице, мило мамино”.

акво искате да постигнете? Това, което правите, не дава ли някакво послание? Какво?

-Искам да реализирам една доста успешна кариера като певица, но също така и като преподавател след време, за да може фолклорът ни да се запази във времето и да съхраним у идните поколения най-голямото ни богатство ,именно фолклора!

Имате ли любима народна песен? Коя е тя? Защо?

-Не мога да кажа, че имам определена любима песен. Всяка една песен я изпълнявам с голямо желание, любов и разбира се респект и уважение към творчеството на големите имена в народната музика. Мога да кажа, че Тракийските и Добруджанските са ми така най-на сърце!

Какво е музиката за вас?

– Музиката е всичко за мен! Не си представям живот без музика. Аз денонощно пея. Всичко, което ме заобикаля, е свързано с нея

Традициите ли се опитвате да възродите? Въобще възможно ли е това? Ако не ,защо един млад човек избира да изпълнява народна музика?

-В днешно време е трудно да подканиш един млад човек да слуша народна музика..за съжаление! Живеем в такова време, че комерсиалното надделява и човек предпочита пошлото пред класическото. Напоследък виждам, все повече млади хора, които идват на наши концерти, звънят ми, питат за песни, кое – как трябва да се изпее, така че смятам, че ще успеем да съхраним народното ни творчество в бъдещето.

Народните носии какво символизират?

– Народната носия символизира вечността. Шевицата е шифърът на Българските традиции, бит и култура. Най-впечатляващото е, че всяка фолклорна област има различни елементи и визия на носията. Всяка област има свои особености и акцент. Чувството, когато облечеш традиционен костюм,е различно. Ставаш друг човек.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s