JULY MORNING-традиция, спазена от хиляди

Ева Димитрова

Джулай морнинг е традиция, свързана с хипи движение, за посрещане на изгрева на 1 юли. Идеята да се посрещне първото юлско утро е свързано с новото начало и очакване на по-добро бъдеще. Свързва се също и с начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди. Посрещането на юлското утро е популярно не само по черноморското крайбрежие, а и в повечето градове в страната. Приятели и семейства се събират около реки, язовири, хълмисти местности, от които се разкрива панорамна гледка.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ „Джулай ивнинг“ (July Evening) във Варвара След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни. Джон Лоутън В днешни дни Джулай се празнува с участието на Джон Лоутън от Uriah Heep на най-източния бряг на българското черноморие – село Камен бряг, където слънцето първо огрява България. Традиция от древността Посрещането на първите слънчеви лъчи е свързано и с почитането на слънцето, практикувано от дъновистите, както и с древните обичаи на българските племена.

Джулай морнинг в планината С годините традицията на „Джулай Морнинг“ придобива все по-голяма популярност сред младите хора, които честват знаменитото утро най-вече на брега на Черно море. В някои населени места хората се събират и по поречията на реки и големи водни басейни.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s