ДА ПОСРЕЩНЕШ ИЗГРЕВА В СТОИЛОВО

Доника Кошничарова, Бургас

сн. Доника Кошничарова

След цялата суета на цивилизация и емоциите около пандемията, пътят ни отвежда далеч в планината, за да се потопим в красотата на природата.

Спокойствие и тишина в първия ден на юли ни дава село Стоилово.Село Стоилово се намира в планината Странджа и в границите на Природния парк.

То е типично странджанско село, разположено върху открояващо се било, оградено от реките Мечи дол от юг и изток и Велека от север. Разстоянието до общинския център Малко Търново е 9 km.

Уникален климат в съчетание с гора от широколистни и иглолистни масиви. В непосредствена близост се намира голяма кариера за добиване на мрамор в сиво розови разцветки.

Високо разположено в силно насечена местност е причина жителите на селото да използват за придвижване магарета и коне, а в отглеждането на животни главно кози.

През 2001 г. в селото е имало 100 магарета и около 400 кози. В цяла Странджа планина Стоилово е най-известно с майсторите на плетени кошове.

В днешно време селският туризъм и големият интерес към закупуване на стари селски къщи са основният двигател за възвръщане на живота в селото и региона.

Селото се споменава за първи път в османски регистри от 1731 г. под името Истуилова. Основните поминъци по това време са овцевъдство, въглищарство и кошничарство , което се практикува и в наши дни.

Жителите на селото вземат дейно участие и дават немалко жертви в освободителните войни, особено в Преображенското въстание . Край Стоилово е местността Петрова Нива, където през юли същата година е взето решение за начало на въстанието в Одринско.

поред легендата селото е създадено от дядо Стоил, чието име носи и днес. Дядо Стоил имал шест дъщери, всички били много хубави и за да ги опази от турците да не ги изнасилят избрал това недостъпно и усойно място за свой дом. Малко по-късно към неговия род се присъединили и хора от близките колибарски села, за да се спасят от върлуващата по тези места чума.

При потушаването на въстанието Стоилово силно пострадва. Всичките 44 от 120 къщи са изгорени, останалите са ограбени, а сред населението има убити.

Водопад Докузак

Стоилово е присъединено към България през 1913 г. Към 1926 г. в селото живеят 676 души.

Един коментар към “ДА ПОСРЕЩНЕШ ИЗГРЕВА В СТОИЛОВО

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s