Тома Белев:“Доброто печели в края на всяка история на човечеството, иначе просто нямаше да оцелеем до днес“

Въпросите зададе Ева Димитрова

Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!“- това е мотото на протестното шествие, което ще се проведе днес, от 18.30 до 20.30 в София от паметника на Алеко на бул. Витоша до Народното събрание. Протестът ще се проведе в цялата страна.

ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!, призовават организаторите на протеста.Според тях, леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ. Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие. Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата. Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони. Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто. Искането е всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ще има призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води. Това са мотивите на организаторите на протеста.

В тази връзка разговаряме с един от организаторите на протеста инж.Тома Белев.

Магистър по горско стопанство – опазване на природната среда. 17 години е работил в системата на държавната горска администрации и е отговарял за защитените територии и Природен парк Витоша. Автор в няколко плана за управление на защитени територии. Председател на Асоциацията на парковете в България.

Г-н, Белев, как ще протече протестът?

-Ще се съберем в 18.30 на паметника на Алеко на Витошка. После, по пешеходната час на Витошка, ще стигнем до Министерски съвет, Президентството и ще се стигнем до Народното събрание.

Защо точно протестно шествие и преди шествието възползвахте ли се от други форми на протест?

-През последните две години направихме всички възможни стъпки да спрем поредното отлагане с 4 години за създаване на цели и режими на Натура 2000 защитените зони. Писахме становища във всички официални процедури за консултации и участвахме във всички работни срещи на които сме канени, но за съжаление нито нас, нито учените от БАН и университетите бяхме чути.

-Каква подкрепа очаквате?

-Очакваме всяка подкрепа на гражданите, които обичат природата и които искат решенията за природата да се основават на научни данни, а не на договорки под масата.

Вярвате ли, че един ден ще спре този кошмар с безобразните строежи и унищожаването на природата?

-Не просто вярвам, аз съм сигурен, че ще успеем. Ние сме обречени на успех. Това, което се случва е последният влак, с който управляващите ще се опитат да забавят налагането на европейските правила и съм убеден, че ЕС няма да го позволи. Доброто печели в края на всяка история на човечеството, иначе просто нямаше да оцелеем до днес. Ние успяхме 2007 за природен парк Странджа, 2008 за ОУП на Царево, 2012 за горите, 2013 за дюните, 2015 за Ропотамо, 2017 за Пирин, ще успеем и 2020 за защитените зони.

Очаквате ли конкретни резултати от протеста и какви?

-Очаквам народните представители да чуят гласа на гражданите, на учените, на БАН, на университетите и да спрат промените на ЗБР, свързани с Натура 2000. Ако не, още следващата седмица, то в рамките на месец, защото ние нямаме да спрем и да позволим природата на България да бъде унищожавана още 4 години.

2 коментара към “Тома Белев:“Доброто печели в края на всяка история на човечеството, иначе просто нямаше да оцелеем до днес“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s