Певецът Донко Марков за общото между фолклора и джаза и за бъдещите проекти

Интервю на Виктория Върбанова

Ще те помоля да се представиш за нашите читатели.

Здравейте на всички! Казвам се Донко Марков, почти на 16 години, от град Варна. Ученик съм в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна, специалност „Поп и джаз пеене” с преподавател Кремена Матева.

Кога се зароди страстта ти към народната песен и откога пееш?

По фолклора ме запалиха моите родители и то в ранна детска възраст (мисля, че бях на 5 или на 6 години). Оттогава пея, не съм спирал, а и нямам намерение да спирам. Даже родителите ми се шегуват, че съм започнал да пея, преди да мога да говоря.

На колко години стъпи за пръв път на сцена?

Първата ми изява на сцена беше на конкурса „С песните на Калинка Вълчева” в град Тервел. Тогава бях на 6 годинки. Изпях песента „Барем се ерген находих”. Майка ми ми е разказвала, как, когато са обявявали с кои песни ще се изявя, доста хора са се учудили, защото не са вярвали, че 6-годишно дете ще може да пее такива трудни песни.

На кои творци се възхищаваш?

Много са. Не искам да изброявам, защото ме е страх да не пропусна някого. Възхищавам се на всеки от големите народни певци, от стилните и красиви песни, които са оставили на идните поколения. Пея техния репертоар с голямо удоволствие, но мечтата ми е и аз като тях, да бъда запомнен с моите песни.

Харесваш ли друг жанр музика освен фолклора?

Да, разбира се! Неслучайно преди две години реших да кандидатствам в специалност „Поп и джаз пеене” в нашето училище. И да не си помислят читателите, че ще спра с народната песен. Напротив! Оказа се, че умело успявам да разграничавам различните стилове. Обичам предизвикателствата. Искам да науча още и още нови песни от различни стилове. Във всеки жанр има прекрасни песни, които бих искал да изпея.

Имаш ли роднини, които пеят?

Моята майка пее, баща ми също пее и свири на акордеон. Баба ми, която е моят „откривател” в пеенето, преди е пеела в певческата група в нейното родно село – Богатово, Севлиевско.

Имаш ли любимо занимание освен музиката?

Всичките ми любими занимания са свързани само и единствено с музиката. В „Две души”, Яворов пише: „Аз не живея, аз горя”. За мен може да се каже, че „аз не живея, а пея”.

С кои хора си правил дуети и имаш ли мечта да направиш с някого?

-С Петя Панева изпяхме и записахме доста дуети. Моята майка създаде специално за нас няколко песни, за които може да се каже, че ни утвърдиха като дует. Намеренията ни са да продължаваме да радваме своите почитатели със свои песни. Мога да издам една тайна, че сега имаме подготвена песен, която предстои да запишем. За дуети с други изпълнители не съм мислил, но ако имам предложения от изпълнител, с когото гласовете ни могат да се спеят, с удоволствие бих приел. Дуети в различните стилове също биха заинтригували вниманието ми.

Един коментар към “Певецът Донко Марков за общото между фолклора и джаза и за бъдещите проекти

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s