Деян Неделчев:“Аз съм добър човек“

Интервю на Тошко Стоянов

-Господин Неделчев, от малък сте любител на музиката. Как приехте наградата на“Златният Орфей“, която печелите през 1993 година?

– Аз съм един от малкото български певци, които са печелили четири награди на два Златни Орфея. През 1993-та спечелих голямата награда, за песента „Посвещение“ на Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов и първа награда в моята композиция „Обич план“, по моя музика и текст на Венета Балева. През 94-та година спечелих първа награда на златен Орфей с песента „Къде си ти“ и втора награда за песента „Подай ръка“ на Александър Миладинов с брат ми, Маргарита Хранова,“Черно и бяло“, Снежа Славкова.“Обич блян“- 93-та година с брат ми, снаха ми Венета Рангелова , Роси Ганева Искрен Пецов, Блага Генчева, Ники Томов, Ивелина Дончева, Кристина Бояджиева… Емоцията е огромна. Най-вълнуващото беше, че това беше единственият „Златен Орфей“, когато журитата трябваше да се разменят. И така всъщност, получих голямата награда на „Златния Орфей“ от чуждото журито. Ако беше българското жури, едва ли щях да получа тези две награди. Това е фестивал, в който съм израснал и съм го печелил. –

Помните ли първия си концерт?

– Концерти не помня, защото не съм правил. В България трудно се правят концерти. Без пари и без спонсори концерти няма. Имал съм много участия, не помня къде ми е било първото участие. Едно от първите беше във Велико Търново в спортната зала, но аз все още не бях известен, нямах песни, пеех чужди и голямо шоу направих- това беше през 85-та година. В Кнежа имах един приятел Иван, той ме беше поканил. Тогава вече бях записал големия си хит „Думи“- първият ми голям хит от Тончо Русев и Петър Караангов . Помня много участия, но концерти не.

Имате много хитове, но един остава завинаги в сърцата ни-“ Обич за обич“. По какво според Вас той се отличава от останалите Ви песни?

– Обич за обич“ се отличава по музиката на Тончо Русев и уникалния стих на Евтим Евтимов, който е правен по още пет различни музики. Най-големият успех беше нашият преди 31 години. “Обич за обич“ е правена от други певци, но по друга музика: Емил Димитров, Георги Христов, „Кукери“, Севдалина и Валентин Спасови са я пеели, но най-големият хит е по музика на Тончо Русев. Въртяна е много пъти по радиото. Когато една песен се върти по радиото, тя става хит; когато други песни не се въртят по радиото, но са потенциални хитовете, не могат да станат хитове. Има много потенциални хитове, но не са, защото радиата нищо не въртят. Песента е излязла на точното време, по точното място и са я пускали и са я въртели. Сега има интернет, ютюб и човек може дори и популярен да стане. Не малко хора там стават популярни, включително и аз. Там стана второто ми възраждане с „Икебана“ който е записан през 2001 година , през2002 г.влезе в албума „Колко си хубава Господи“, през 2006 г. я сложих в ютюб и през 2010 я откриха. Винаги стават чудеса.

В кои страни сте пял?

– – Пял съм в много държави и съм живял в много държави. Бил съм на много международни фестивали. Бил съм три пъти с брат ми в Египет (Кайро), в Белослав, в Казахстан. Винаги съм се връщал в с награди ,без „Златният елен“ в Румъния. Бяхме в Северна Корея и там взехме награда. Бил съм в Съветския съюз(Русия), в Америка и в сряда имам награди, но песните са изпратени по нотите . Имам две награди-една от САЩ и една от Австралия. В Южна Африка съм живял две години и половина, където съм пял и там бях единственият български певец, сключил договор с компанията „Полиграм“ ;Бил съм и в Йоханесбург. .Бил съм във Франция, Италия, Испания, на Канарските острови, Беларус на фестивала „Славянски базар“, във Великобритания в Лондон. На „Х factor“ от 38 хиляди души останахме само 300 в четвъртия кръг , до там стигнах .

Изпели сте много дуетни песни с брат Ви- Бойко Неделчев. Какви бяха младежките Ви години?

– Младежките ми години бяха много по-безгрижни, изпълнени с мечти;не че сега няма мечти, но с годините човек помъдрява. Животът стана по-лош, по-гаден, по-безсмислен. Младежките години винаги са по-хубави, но пък човек с течение на времето гледа по друг начин на живота. Изпял съм много дуети с брат ми, много хубави песни. Тези години никога не могат да се забравят, но те не могат да се върна, не искам да се връщам назад и не бих се върнал, за нищо на света.

Липсва ли Ви предишният живот или предпочитате настоящето?

-Предишният начин на живот ми липсва, защото се живееше по-спокойно. По онова време, социализмът си имаше своите негативи и позитиви.И сега има много негативи, но според мен позитивите са по-малко. Негативите по времето на соца бяха по-малко за мен: по-безгрижно живеехме тогава, по-задружно, по-весело, по-естествено, а сега не е така. Всичко е фалшиво, хората са злобни. Винаги ще има и добри и лоши хора- зависи къде и на кого ще попаднеш.

Какво може да Ви зарадва?

– Радват ме хубавите и добрите неща-да направя някого щастлив, да направя добро на някого, да го зарадвам с нещо, да му изпея нещо, да му дам автограф, да си поговори с мен. Хората ме спират навън, снимаме се, говорим си; да ощастливя някого по някакъв начин.Трябва да сме добре и да запазим доброто.Не трябва да позволяваме на злото да идва, да не надделява над доброто-то може да се направи по всякакъв начин. Ако мога да направя добро, го правя без да искам нищо среща по никакъв начин. Просто го правиш от добро сърце-аз съм добър човек.

Във времето сте работил съвместно с много изпълнители. С кого от тях Ви беше приятно да работите?

-С всички ми е било приятно да работя.Имам много дуети с различни изпълнители, може би са над 35 дуета , отделно с брат ми, с другите по два или по един-те са много хубаво певци: с Орлин Горанов, Ваня Костова, Емилия Кирова, Божидар Христов, Петя Буюклиева , Мими Иванова, Роси Ганева Емил Димитров, със снаха ми- Венета Рангелова. С Константин Джамбазов направих двоен албум-изключителен китарист музикант и сега правим втори албум. С всеки различно се работи. Не съм имал никакъв проблем с никого. Всеки човек си има и добри и лоши черти. Компромиси винаги съм правил и ще правя. Животът е низ от компромиси.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s