Младите актьори от театрална школа „Талантино“ в Бургас разсмяха и въодушевиха зрителите с премиерата на „Женско царство“ по Ст. Л. Костов

Въпросите зададоха Доника Кошничарова и Тошко Стоянов

Снощи на сцената на Военния клуб в Бургас, младите дарования от Театрална школа „Талантино“ представиха дългоочакваната премиера на „Женско царство“. Зрителите се смяха и радваха на бургаските таланти и бурно аплодираха играта им.

Разговаряме с част от екипа на Театрална школа „Талантино”, ден преди премиерата на „Женско царство“ по Ст. Л. Костов на сцената на ДНА Бургас, а именно с Лорийн Мусакова, която е и ученичка в Немската гимназия, Никол Райкова, ученичка в Испанската гимназия, Ралица Хинкова, ученичка в Руската гимназия, Михаела Щерева, която учи в училище „Иван Вазов“, Станислав Иванов, ученик в Музикалното училище и Катерина Димитрова.

Срещнахме се младите дарования от „Талантино“ ден преди премиерата.

-Защо представяте точно „Женско царство“ в този момент?

-Това е една прекрасна пиеса, която представя днешните проблеми от една страна по забавен начин, а от друга ги иронизира и ни кара да се замислим сериозно за нашата съвременност.

Харесва ли ви да играете в комедия?

-Много, защото като цяло на всички комедията ни е любим жанр, въпреки, че малко по-трудно се играе. Процесът по създаването на комедията е доста забавен и трудностите остават на втори план. А и в театъра трябва да има предизвикателства непрекъснато.

И се насладихме на самата премиера!

На какво точно тази постановката ще научи зрителите?

-Доста труден въпрос, защото едни ще научи на много, а други просто ще се забавляват. Целта е обаче, тя да покаже ,че примерно полът няма значение във всяко едно отношение, че трябва да се отнасяме по-добре с хората. Днес хората са доста гадни един с друг, не са толерантни, а пиесата учи, че трябва да приемаме различните.

-На какво ви научи, докато репетирахте, персонажът, който играете?

-Разбира се, за всеки изводът е различен. Като цяло за едни е призив да се молят на бог, за други се замислят за дисциплината, за трети, че клюкарите и хората, които говорят зад гърба на други, нищо не печелят.

Как ви се отрази пандемията? Наложи се два пъти да отлагате премиерата и да поддържате форма, как стана това?

С Петър Хубеков, главен асистент в ТШ „Талантино“, благодарение, на който се случва магията театър.

-Много зле! Бяхме с онлайн репетиции два месеца. Принципно ни беше добре, че имаше нещо като почивка от всичко в ежедневието ни. Но театър не се прави от дистанция и ни пречеше на репетициите. Липсваше ни да се виждаме, да се събираме, да си говорим, защото енергията я нямаше и не беше същото.

-Какво ви дава театърът и какво ви взима?

-Взема ни само и единствено време, но това е нищо. Театърът ни учи на постоянство и това да си сериозен.Самият процес е добър.

А мислите ли да се развивате в бъдеще като актьори?

-Да определено! Харесва ни това, което правим и това, на което се учим и виждаме бъдещето си на сцената и на екрана.

Нашите репортери с режисьора на спектакъла Станимир Карагьозов.

Какво ще стане, ако мъжете внезапно загубят силата си и жените вземат властта? Спокойно, няма да е страшно, а само смешно. А и подобна хипотеза е възможна само в народните приказки… Точно както е определена пиесата „Женско царство“ от автора си Ст.Л.Костов в средата на миналия век. И за да намерите вашата приказка, вашето старо време, младежите от „ТАЛАНТИНО“ ви представят една постановка за смяната на царствата и обществения ред. Там, където жените разпореждат, а мъжете им се подчиняват. Опак свят, който помага на хората да проучат природата си. Мъжете или жените са по-добрите управници? Ще престанат ли да страдат, ще донесе ли по-хубав живот новата утопия? Преобърнатите мъжко-женски роли и специфичните отношения на двата пола са поредното изпитание дали вярата в светлото бъдеще ще бъде оправдана. Една от най-обичаните комедии на Ст.Л.Костов е прекрасен повод да се вгледаме и в бита на народа ни преди десетилетия, не само с идеята да ни разсмее, но и да ни накара да се замислим за времето, в което живеем. Хореографията в спектакъла е на Златина Амелева, костюмите са изработени от Мара Ибришимова, а режисьор е Станимир Карагьозов. Ролите се изпълняват от Александра Димитрова, Данаила Дачева, Деница Шивачева, Димитър Йовков, Жанет Рускова, Катерина Димитрова, Лорийн-Незает Мусакова, Мартин Поптомов, Михаела Щерева, Невена Павлова, Никол Райкова, Николина Димитрова, Полина Илиева, Пресиана Вълканова, Ралица Хинкова, Румяна Ненчева, Самуил Павлов, Симона Грозева и Станислав Иванов.

Билети, за следващата сценична изява на младите таланти за 1 юли, можете да закупите на касата на Операта.

Един коментар към “Младите актьори от театрална школа „Талантино“ в Бургас разсмяха и въодушевиха зрителите с премиерата на „Женско царство“ по Ст. Л. Костов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s