Петя Панева-едно момиче с големи мечти и любов към песента

Интервю на Елица Динева

alternativpress_the_free – последвайте ни!

Коя е Петя Панева? 

-Миналата година завърших музикалното училище НУИ “ Добри Христов“ в град Варна със специалност ударни инструменти. Сега уча в НМА “ Панчо Владигеров“ със специалност фолклорно пеене, в която има фолклорни специалности от 1 година и аз съм вторият випуск с народно е пеене. А наскоро сбъднах една моя мечта и съм част от Национален ансамбъл „Филип Кутев“. Ако трябва да отговоря с няколко думи коя е Петя, ще кажа, че съм момиче с големи мечти, с огромна любов към песента и  щастливка за нещата, които ми се случват и се надявам да продължават да ми се случват. 

Какво е музиката за Петя с една дума?

-Ще си позволя да кажа повече от една дума. Музиката е любов, труд и пренасяне в един много по-чист свят.

А ако не беше народна певица? 

-Всъщност аз свиря на ударни инструменти от първи клас и това беше много голяма моя страст. Ходих на много конкурси и свирих наистина по доста часове. Започнах да пея народна музика по-късно и така се развиха нещата, че обикалях  цяла  България на много конкурси и пеенето „измести“ ударните инструменти. Така, че ако не бях народна певица, може би щях да бъда инструменталист. Не си представям  поне на този етап от живота ми, че мога да се занимавам с нещо друго.

-От какво се страхуваш ? 

-Страхувам  се от много неща като всеки нормален човек, за здравето на семейството и близките ми хора, за здравето на гласа си, за да мога да правя това, което обичам възможно най-дълго. Такива неща, на пръв поглед съвсем обикновени, но изключително важни. 

Коя е най- голямата ти мечта? 

-Може би най- голямата ми мечта е да успея да създам мои песни и репертоар и да остана във времето, така както са останали  нашите големи народни певци. И най- вече си мечтая,  животът ми да се стече така, че песента и музиката винаги да са част от него. 

Разкажи ни любим момент от сцената.

-Най- любимият ми момент от сцена е явяването ми на конкурса „Пирин фолк‘‘. Това беше една огромна емоция и възможност за мен и съм безкрайно щастлива и благодарна за признателността на публиката и наградата ми от нея, както и на журито за високото отличие и журналистите за тяхната награда.

С какво се гордееш най – много ?

-Гордея се с постиженията си за възрастта си. Но най- вече се гордея и съм благодарна на семейството ми за възпитанието и за това, че винаги са ме учили, че каквото и да ми се случва и каквото и да постигам в живота си, никога не трябва да се имам за нещо повече от другите хора и трябва да бъда добра към  всеки. 

-Имаш ли любим народен певец? 

-Не мога да кажа само един. Харесвам и слушам всякакви изпълнители и се уча от Големите народни певци .

-С кого искаш да направиш дует ?

-Не съм се замисляла, но с радост бих приела, ако имам предложение от някой талантлив певец. 

А с кого си правила дует ?

-Засега съм правила дует само с Донко Марков. За първи път пяхме дует на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“  и изпяхме две песни на Калинка Вълчева и Йовчо Караиванов. Публиката и журито ни харесаха много и получихме високо отличие. През 2017 искахме да се явим и като дует на „Пирин фолк“, но тогава възрастовата граница не го позволяваше. След  това помислихме върху това да имаме свои песни, тъй като гласовете ни се спяват чудесно. Майката на Донко – Ваня Маркова направи за нас няколко песни – „Мъри Петрано“, „Аз Българин съм се родил“, „Любов на заем“, „Старци юнаци“, които много се харесаха. Презаписахме и две от песните на Йовчо Караиванов и Калинка Вълчева. 

Разкажи ни малко повече за музикалната си кариера. 

Петя Панева е родена на 14.06.2000 г. в гр. Варна. Завършила в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна със специалност ударни инструменти. От 4-годишна пее във вокална формация „Бънджи Сингърс“. Има призови места от Международни конкурси с ударни инструменти. От  4 клас решава да се насочи и към народната музика. Започва първо в народния детски хор към музикалното училище, а след това  взима и индивидуални уроци. От тогава, до днешна дата не спира да пее и прославя народната музика. Петя Панева  покорява с лекота фолклорните върхове и в близките години печели първи, специални и „Гранд При” награди. Пяла е в Ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна, Фолклорна формация „Изгрев“, „Фолклорни ритми”, Ансамбъл „Добротица“ гр.Добрич, представителна камерна група на НУИ“Добри Христов“, АТТ при ВСУ“Черноризец Храбър“, Ансамбъл „Варна“. Има много записи с оркестъра за народна музика на БНР, както и покани за гост- солист на техни концерти в първо студио на БНР. Взима участие с различни ансамбли и формации в чужбина- Чехия, Италия, Гърция, Полша, Украйна, Унгария, Турция, Германия, Лондон. Поканена да участва в различни телевизии- БНТ 1 „Иде нашенската музика“, Телевизия СКАТ „От българско по-българско“, ТВ Черно море „Щрихи от утрото“, Онлайн телевизия „Добруджанска жарава“, „От както сят светува“ по БНТ. Има дуети с Донко Марков  – „Мъри Петрано, Петранке“, „Любов на заем‘‘, „Аз българин съм се родил“ , „Старци юнаци“. Многократен побител в класацията на „Съботна трапеза“ – „Песен на седмицата“ по Радио Варна. Поканена да участва в проект на Деси Добрева. В наситената й програма присъства и още една родолюбива проява – участието й  на фестивал в Италия и в тържествената церемония по откриването на паметник на Хан Алцек в селцето Челле де Булгерия.През есента на 2016г. Петя Панева и струнен квартет към НУИ „Д.Христов”, представят институцията и страната с невероятен концерт в град Кавала.През месец май 2018г. участва по покана на българската общност на грандиозен концерт в Берлин, Германия.Взима участие и на  благотворителния фестивал „Усмихни се Карин дом”, през 2017г. и през 2018г., в Римски терми по повод Националния празник. Неизменен гост на концертите по случай Националния празник на 3 март. Печели едногодишна стипендия за дарование четири години подред. Два пъти награждавана за своя талант от „Ротари клуб“ Варна. Голяма чест и оказва народната певица Янка Рупкина, като гост- изпълнител на нейния юбилеен концерт, където получава “Национална награда“. На 14.02.2019г. е поканена на концерт в Първо студио на БНР и е обявена от самата Калинка Вълчева за нейн последовател. 

Ето и някои от последните й награди: През 2014 г. участва на първият конкурс  „Талант на Варна” и печели 1 място. Фолклорни празници „Приморска перла” Приморско 2017г. – „Гранд фолк при”, плакет и почетен медал, звание Лауреат. НФФ „Море от ритми” Балчик 2017г. Първа награда. НФФ „Фолклорен извор” 2017г. с. Царевец, община Свищов – Специална награда „Гласът на фестивала” и Награда на БНТ – участие в телевизионно предаване. Фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце” 2016г. – Голямата награда.. Фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце” 2017г. – Първа награда.

 „С песните на Вълкана Стоянова” юни 2017г. – Голямата награда – плакет „Почетна награда“

„С песните на Калинка Вълчева” 2017г. – Голямата награда, обявена от Калинка Вълчева за нейн наследник.

 Носител на „Гранд При“ на Международния конкурс „Art Stars“ през 2015,2016 и 2017г. – Национален конкурс „С песните на Тракия“ 2017- Специална награда -Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ 2017- „Златна лира“-Национален фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ – Първа награда и едногодишна стипендия -Конкурс с песните на „Иван Георгиев“ 2015 и 2017- „Голямата награда. През 2017 г. участва на юбилейното издание на  международния конкурс-фестивал „Пирин Фолк“ Сандански с изпълнение на живо (в раздел изпълнителско изкуство) на песента „Китка ми шарена“ /музика и текст: Руска Стоименова, аранжимент: Йордан Данев/. Обявена за прецедент в цялото съществуване на конкурса. Печели  3 награди: – Първа награда на фестивалното жури -Специалната награда на журналистическото жури – Награда на публиката, ХI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славей“ гр. Русе- Първа награда и едногодишна стипендия.  През март месец  2019г. с Неделко Недялков печелят  Специална награда  на международния конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна песен в  Братислава, Словакия.  На 17.04.2019 беше нейният първи самостоятелен концерт  „Петя и гласът“  по случай дипломирането й в Концертна зала на Радио Варна.

Покана за участие по случай откриването на“ Най-големия исторически парк в света“ в с. Неофит Рилски.  Учи в НМА „ Панчо Владигеров“  със специалност фолклорно пеене. За кратко е част от хор „Ваня Монева“  и част от “ Юбилейния им концерт -25 години“, където пее соло с хора – „Калиманкоу Денку“.  2019г. гост – изпълнител на спектакъл „Фолклорна магия“  в Greenwood theatre- Лондон.  Получава покана от  Нешка Робева за участие в Спектакъла „Шоу без име“ , който се играе в 12 града в България. На 10. 02. 2020 постъпва на работа в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ .

автор- Елица Динева

2 коментара към “Петя Панева-едно момиче с големи мечти и любов към песента

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s