Петьо Колев: „Усилено се работи по създаването на Българска федерация по американски футбол, така че почитателите на спорта ще имат все повече възможности да го практикуват или подкрепят“

Интервю на Елица Динева

За първи път в Бургас ще бъде организиран мини-кемп по американски футбол на 13-ти юни (събота). Събитието ще се проведе между 11:00 и 19:00 часа, а кулминацията ще бъде демонстративен мач по американски футбол с екипировка във формат 8 срещу 8, стартиращ в 17:00. По този повод разговаряме с един от организаторите на събитието Петьо Колев.

Петьо Колев

Как възникна идеята за мини-кемп по американски футбол?

 – Идеята дойде от Мартин Дойчев – представител на отбора Sofia Knights и захванал се с търсене на почитатели на спорта в различни градове от страната, с цел неговото развитие и разпространение.


-Кое ви вдъхнови за организацията и защо точно в Бургас?

 – Същият този Мартин, с реклама в социалните мрежи успя да намери малка група хора в Бургас, които имат желание да практикуват американски футбол, а аз се заех с ролята на първоначален организатор на спортната дейност, тъй като съм практикувал спорта в Германия, по време на студентските си години. 4 месеца след учредяването на Black Sea Pirates, Бургас има своя редовно трениращ отбор по американски футбол.


-Разкажете на читателите ни малко повече за този вид спорт и има ли бъдеще у нас?

– Както и самото му име подсказва, този спорт се заражда в САЩ през втората половина на 19- ти век като производен от британските футбол и ръгби, но се развива в коренно различна насока и се утвърждава като най-популярен спорт отвъд океана.В България той започва да се практикува още през 90-те, но развитието и популяризирането му все още са с по-скоро бавно темпо. Към днешна дата обаче България вече разполага със солиден отбор, успешно състезаващ се във втора сръбска лига – Sofia Bears, а заедно с вече съществуващите Sofia Bulldozers, Sofia Knights, Blagoevgrad Griffins, както и новосформираните Varna Sharks, Shumen Brewers и нашия Black Sea Pirates (Burgas), броят на отборите рязко нарасна на 7. Работи се усилено и по създаването на Българска федерация по американски футбол, така че почитателите на спорта ще имат все повече възможности да го практикуват или подкрепят.


Знаем че в града ще гостуват играчи и треньори от София, Шумен и Варна. Можете ли да посочите някои от тях, които са по-известни като имена?

– На 13.06.2020 от 17:00 часа на игрищата до Парк Арена Бургас ще се състои демонстративен отворен мач с участие на играчи и треньори от Sofia Knights, Shumen Brewers,  Varna Sharks и нас – домакините от Black Sea Pirates, на който всеки е поканен да се докосне до този прекрасен спорт.


-Практикува ли се този спорт някъде в България?

Във всеки от споменатите по-горе градове и отбори този спорт се практикува усилено и набирането на нови кадри ще бъде един постоянен процес, така че всеки е добре дошъл да опита и да се увери, че удоволствието е голямо. 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s