Най-желаната специалност в университета е право, 80% от зрелостниците остават в България

Отминаха вълненията, свързани с матурите, а сега е ред на кандидатстването в университета. Нашата зам.-главна редакторка Анелия и репортерката ни Лияна направиха запитване сред зрелостници от цялата страна, за да проверят коя е най-желаната специалност и къде ще се реализират младежите – в страната или в чужбина. Данните от изследването сочат, че 80% процента от кандидат-студентите искат да се реализират в България, а най-желаната специалност се оказва правото. Какви са останалите специалности, към които са се насочили абитуриентите, вижте в следващите редове.

Ваня Петкова: Право, София – СУ. Кандидатствам единствено там, нямам друг план. Право, защото винаги съм си се представяла в такава професия и дори не съм осъзнавала, че търся точно това. Миналата година просто разбрах, че имам качествата, които се изискват, и ми е интересна самата професия като цели и занимания.. Много е разнообразно и някак много разнопосочно, можеш да се реализираш във всякакви сфери. Отделно исках нещо в България, защото искам да остана и да се развивам в тази държава и заедно да я променим, като да, малко наивно звучи, но предпочитам да гледам по този начин на нещата.

Александра Николова: Ще уча за летец пилот или за щурман в Долна Митрополия, Плевен, защото за мен това е символ на свобода, без която не мога. Трудно ми е да си представя как животът ми протича в един малък офис, смятайки прости числа или вършейки някаква скучна, монотонна работа.

Михаела Петричева: Marketing management: digital business concepts , Fontys University в Тилбург. Честно казано нямам точна причина, поради която избрах тази специалност , тя просто ме грабна със същината си. Обхваща толкова много материя като Дизайн, Бинес, Маркетинг, Медия , Журналистика, Комуникации, ПР , Дигитализация, а това е съвкупност от почти всичко, което аз харесвам. Основата й е да ни научи да създадем свой бизнес, а това е нещото, което искам да направя. Искам да си имам нещо мое някой ден, все още не знам в каква насока, но чрез тази специалност ще се ориентирам по-конкретно.

Дея Славова: Международно и европейско право, в Хага. Правото или по-точно как то засяга държавите в международен план, винаги ми е било интересно. Причината да избера точно този университет и тази държава е, че именно специалността, която съм избрала, предлага най-голямо развитие там.

Антония Башева: Аз съм избрала да кандидатствам Софтуерни технологии и дизайн. Да, звучи странно, понеже съм момиче, но аз желая да се занимавам като цяло с това и мисълта за това, че ще прекарам живота си на стол пред лаптопа никак не ме плаши. Вече от няколко години съм решила, че това ще е моята специалност и за миг не съм се поколебала. А най-доброто място според мен, това е Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Виктория Спасова: Ще кандидатствам в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” със специалност право. Искам да си остана в моя град, за да се реализирам като завърша тук, точно затова избрах ПУ. Тази специалност дава много възможности на млади и амбицирани хора да се развиват в бъдеще като адвокати, юристи, юрисконсулти и така нататък. Честно казано го реших тази година и засега си следвам този план.

Виктория Асенова: Ще кандидатствам в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност „Биолгия“. Избрах точно това, защото винаги съм имала интерес към природните науки, най-вече към биологията. Винаги съм била любопитна как сме устроени ние, хората, и защо природата, животните и всичко, което ни заобикаля, е основано по такъв начин. Избрах Пловдив, защото това е градът, в който съм израснала, целият ми живот е тук. Той е едно от най-любимите ми места.

epa05349592 A student answers the questions of her exam on the first day of the University access exams in Valencia, eastern Spain, 07 June 2016. These three-day-long access exams, that have been going on for 41 years, will be the last Univesity access exams in Spain as next year they will be replaced by a secondary school final test. EPA/MANUEL BRUQUE

Йоанна Йорданова: Обмислям да кандидатствам само право, понеже ми е детска мечта и виждам себе си само в тази сфера. Ще пробвам в ПУ, ВТУ и може би в СУ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s