Пианистът Николай Димитров: Ние, музикантите, сме лекари на душите и умовете на хората

Интервю на Елиз Адем, наш кореспондент за Русе

Разговаряме с Николай Димитров. Той е пианист и композитор. Има награди и участия на множество концерти. Даваме му думата, за да ни разкаже за себе си, за стремежите си и за любовта към музиката.

Разкажете ни са себе си?

-Здравейте, казвам се Николай Димитров, на 18 години съм, от град Русе. Музиката е моята професия и призвание – класически и джаз пианист съм, но също така и композитор в двата стила. Ценя изкуството и естетическата, но естествена красота в света около мен – това търся и в душите на хората. Обичам да свиря, да чета специализирана литература, но и научни статии, художествена литература както и да прекарвам времето си, размишлявайки върху различни въпроси, търсейки отговори и правейки съждения. Работлив съм и съм упорит – вървя към поставената от себе си цел и не се спирам докато не я постигна, колкото и време да отнеме това – стига да си струва, а моите цели винаги си струват за мен.

Кога започнахте да свирите на пиано и защо продължихте?

-Започнах да свиря на 6-годишна възраст като причината за началото и продължаването ми с това е една – любовта към музиката; защото да свиря ми доставя огромно удоволствие. Когато пораснах, се появи и още една сериозна причина, която е моя водеща и до днес, заедно с първоначалната – ние, музикантите, сме лекари. Лекари на душите и умовете на хората. Искам с изкуството, което създавам и изпълнявам, да лекувам хората, да им помогна поне за час и половина или за няколко минути да забравят за проблемите, които имат, и да се отпуснат, но също така работата ми на артист е свързана и с възпитаването, култивирането на публиката, на обществото – обичам да поставям въпроси, на които всеки сам да си отговори, въпроси, които не всеки ден сядаш да мислиш върху тях и не всеки ден си задаваш, а е хубаво да бъдат задавани по-често. Така че нашата професия има две страни – лекар и учител, като под учител разбирам човек, който насочва хората към търсене на знанието, но не налага вижданията си – само ги споделя. Който иска, ще се съгласи с тях. Един от основните принципи на изкуството е свобода на мисълта и вижданията.

Кои са хората на които искате да благодарите? Защо?

-Бих искал да благодаря на всеки един човек, който по някакъв начин ми е помогнал в живота да раста и да се развивам. На мнение съм, че няма случайни срещи. Но все пак ако трябва да посоча някои по-конкретни фигури – бих искал да благодаря специално на моя класен ръководител и учител по хармония, музикален анализ и инструментознание – г-жа Сребрина Гуглева, защото тя откри таланта в мен за композиция и винаги е била плътно до мен в идеите и начинанията ми; на моя учител по пиано Мария Гинева – тя беше човекът, който разви клавирната ми техника, обогати и промени разбирането ми за музиката, и промени характера ми към по-добър. Макар и за 1 година, тя направи чудеса с мен в професионално и лично отношение; тя беше и човекът, който ме взе при себе си като ученик в момент, в който предишният ми учител се отрече от мен, а беше много тежък момент – вземах 2 години за 1 и ми предстоеше кандидатстване. Не бих могъл да ѝ се отблагодаря подобаващо. Не на последно място искам да благодаря на истинските и верни ми приятели както и на семейството си – хората, които винаги са били неотлъчно до мен в начинанията ми и са ме подкрепяли при всеки успех и неуспех.

Имате участия в много концерти. Какво е усещането да застанете пред публика? Имало ли е притеснение някога?

-Усещането е много приятно – примес от радост и притеснение. Радост, защото правя това, което обичам и правя всички ни щастливи, радост, че мога да представя труда и мислите си пред много хора, а притеснение – защото искам да се представя възможно най-добре и да не ги разочаровам. Има различни типове музиканти, аз съм повече концертен тип отколкото конкурсен тип. Мога да се състезавам на адекватно професионално ниво и обичам предизвикателствата, но повече от всичко обичам концертирането, защото тогава стоя верен на идейния замисъл на музиката – да сплотява всички ни и да смирява, а не да представлява борба за надмощие и оръжие за власт. Относно притеснението – то намалява с натрупания опит, но една малка частица от него винаги остава.

Какво е за Вас музиката?

-За мен музиката е всичко. Тя е живот. Ако човек се вгледа внимателно, ще види колко много от закономерностите в музиката, и като цяло нейната природа, се доближават до тези на живота. Музиката за мен е и средство за бягство от нашия свят, портал към свят, в който всичко е възможно и героят си ти, свят, в който няма насилие, убийства, глупост, но пак има своите светли и тъмни краски – без отсъствието на едното, как ще знаем за наличието на другото?

Имате множество награди. Но какво всъщност се крие зад тези победи?

-Не мисля, че е нещо супер изненадващо или пък голяма тайна – множество лишения, но и талант, упоритост, борбеност, мотивация, трупане на знание от по-големите майстори и доброта, човещина. Последното се забравя в последно време…

Към какво се стремите и на кого се възхищавате?

-Стремя се да бъда разпознаваем чрез това, което правя (веднага ще обясня) – когато засвиря, от първите ноти да се знае, че свири Николай Димитров и да се търси с интерес моята гледна точка върху различните музикално-човешки въпроси. Стремя се и към спокоен, но интересен и щастлив живот, каквото и да значи щастието, но да е истинско. Стремя се към това да запазя човешките си хубави качества, докато развивам и професионалните – в днешно време става все по-трудна и рядка комбинация. Имаше една хубава мисъл: „Светът се нуждае от човещина, а не от талант“. Аз пък винаги казвам – в нашия език ако направим един синтактичен анализ на съчетанието „талантлив човек“, прилагателното „талантлив“ пояснява съществителното „човек“. Да си талантлив е прекрасно, но преди това трябва да бъдеш човек! Съществителното без прилагателното може, но обратното е невъзможно. Мисля, че това отговаря и на кого се възхищавам – хората, запазили професионалното и човешкото. За мен такива имена са Владимир Хоровиц, Елина Гаранча. Възхищавам се изключително много и на Евгени Божанов – той е моят едва ли не идол, успехите му са невиждани, досега друг българин не е успял да се яви на толкова много от големите конкурси по света и да вземе такива големи награди, а като свирене е уникален и разпознаваем. Може да е по-груб и рязък на моменти, но зад това се крие една изключително чувствителна и нежна душа на артист, пълна с доброта и човещина. Понякога това, което виждаме, не отговаря на вътрешната действителност.

Хората на изкуството, а и музикантите гледат на света по по-различен начин. Опитват се да го променят към по-добро. Така ли е при Вас? Какво бихте искали да промените в света? А вярвате ли , че можете ли да го направите чрез музиката?

-Да, опитвам се да го променя към по-добро и вярвам, че би могло да се случи с музиката. А точно какво да променя – да бъдем по-осъзнати за действията си, да разберем, че няма ненаказано зло и невъзнаградено добро, и че за всеки има място под слънцето. Живеем в материален век, иска ми се да не забравяме и истинските духовни ценности – когато починем, не отнасяме със себе си парите, а опита и преживяванията, които душата е натрупала. Станали сме до голяма степен изкуствени в държание и ценности. Аз се боря с това – да бъда колкото може повече искрен в пълния смисъл на думата. Инак музиката не те допуска.

Открили ли сте смисъла на живота и мисията си?

-Може би да, а може би не… Кой знае…

Помните ли какво сте изсвирили за първи път?

-С точност – не, но помня, че една от първите ми пиеси беше Für Elise на Бетовен.

Как си представяте живота без музика?

-Сив, скучен, много по-депресивен, безсмислен, лишен от духовни ценности. Замислете се какво би било филм без музика, танц без музика, къща без музика, купон без музика, пътуване без музика. В заключение ще кажа – животът е музика и музиката е живот. Благодаря за интервюто и поканата!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s