Да пишем на тетрадка за многократно ползване, предлагат млади пловдивски изобретатели

Интервю на Илиана Пенова

Днес ще ви запознаем с група амбициозни и трудолюбиви младежи, част от мащабното ежегодно състезание за с на Junior Achievement Bulgaria – „Изгряващи звезди“.

Димитър Славов, Виктория Попова и Нели Тоскова са ученици от гр. Пловдив от школата по мениджмънт на ОДК Пловдив, с ръководител инж. Огнян Димитров.

Продуктът, който представят е не само екосъобразен и щадящ природата, но и пръв помощник за личностното развитието на човека.

Повече за иновативния бележник D – note създаден от младите дарования и приложението към него прочетете в следващото интервю.

Здравейте! Като начало бихте ли ни разказали повече за вашият продукт ?

Нели: Нашият продукт е тетрадка за многократно ползване. Изработена е от материал, който позволя всичко написано на страниците, да бъде изтрито след това с гъбичка или мокра кърпа. Имаме приложение, с което можем да сканираме дадена страница и да запазим написаното. Така ще имаме достъп до записките си от всяко устройство. Бележник ще има и много свободно място за записки и бележки, но освен това ще има и листове със специално предназначение. Един от тях е за писане на целите и мечтите ни, задачите за изпълнението им. Ще има и страница за дневни, седмични и месечните задача, за може всеки да планира времето си ефективно. Ще има и мотивационни цитати, за да може читателят да не губи мотивация, ще има място за записване на нещата, които си направил през деня и за какво си благодарен и др. Освен всичко ще имаме и сайт, в който всеки притежател на бележника ще има код, с който ще има достъп до обучения на тема,, Цели и целеполагане“,“ Изкуството да казваме „не „и много други. С тези обучения, клиентите ни ще се научат как да бъдат по-продуктивни като организират ежедневието и време си. Така ще имат мотивация, а с нея ще бъдат успешни и способни да изпълнят и най-смелите си мечти. Всъщност дори по-правилно е да го наречем бележник, а не тетрадка.

Чудесно! До какъв етап сте развили продукта си в момента?

Димитър: Продуктът е в етап на превръщане в реалност, на проектиране. Оформлението на страниците е завършено, както и приложението. Единствено в момента очакваме бележникът да бъде изработен от издателството, което сме избрали.

От къде ще могат потенциалните ви бъдещи клиенти да изтеглят приложението?

Димитър: То ще бъде налично на двете най-големи платформи за мобилни приложения – App Store и Google Play Store, като може и да се създаде сайт за неговата десктоп версия. Целта е материалите да бъдат налични както на мобилни устройства като смартфони, така и на лаптоп и компютър.

Имахте ли нужда от помощ при разработката на приложението?

Димитър: Да, имахме и тя ни беше оказана без проблем от нашия ръководител – г-н Огнян Димитров и от школата, в която се обучаваме – ЦПЛР-ОДК Пловдив, за което много благодарим. Приложението е разработено само и единствено от нас, с програмните продукти, с които разполагаме.

-Продуктът ви безспорно би помогнал на хората да бъдат по- мотивирани и продуктивни. Как се роди идеята ви да се заемете със създаването му?

Вики: Искахме да създадем нещо по – различно и тръгнахме от проблема с горите. Опазването на околната среда е важно за нас. Освен пластмасата трябва да намалим и използването на хартия. Създаваме бележника с цел да ограничим консумацията и употребата на горските ресурси в производството, тъй като знаем, че дърветата са органите на планетата Земя.

-Прекрасно е, че освен за личностното развитие на човека сте загрижени и за опазването на природата. Съществува ли подобен продукт вече или вие сте първи на пазара? И каква би била цената му, когато финализирате изработката?

Вики: Цената ще бъде достъпна за всички.

Димитър: Не сме първи на пазара. В световната търговска мрежа има такъв продукт, както и в българската, но не е предлаган от българска компания или от български производител. По това отношение сме първи, както и по това, че нашият продукт не е просто един бележник с функциите, които има, а е и нещо повече. Нашият продукт не е само средство за опазване на околната среда или улесняване на всекидневните задачи, но и средство за личностно развитие. Когато говорим за комплекса услуги, който продуктът предлага, сме първи на пазара. Що се отнася до цената – това е още в процес на преговори с издателството, но можем да ви уверим, че ще бъде достъпна за всички.

Вълнувате ли се за предстоящото състезание и притеснявате ли се от конкуренцията?

Нели: Вълнуваме се, разбира се. Със сигурност имаме и голяма конкуренция, но пък смятаме, че нашата идея е по-различна, иновативна и сме положили много усилия да е решение на няколко проблема-екологичен, социален и обществен. Сигурни сме в продукта си, защото проведохме изследване сред таргет групата ни и имахме много добри обратни връзки.

Коя е вашата таргет група?

Вики: Нашата фирма е ориентирана към таргет групата 20 – 40. Насочихме се в тази посока, защото хората в такъв възрастов диапазон са технологично грамотни. Това са студенти, хора, ориентирани в сферата на бизнеса. Като цяло – млади, учащи, които имат възможността да се развиват и могат да си позволят използването на D – note и създаденото от нас приложение.

Смятате ли да продължите да се занимавате с развитието и разпространението на продукта и след състезанието?

Нели: След като продуктът бъде изработен, ще концентрираме вниманието си именно във платформи и фирми, които биха се интересували от реализирането на идеята ни в по-голям мащаб. Надяваме се да има интерес!

Прекрасно! Много ви благодаря за това интервю!Идеята ви е изключително креативна! УСПЕХ!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s